Amercom – Encyklopedie II. světové války 20 – El Alamein

Dnes v pondělí 1. června 2009 selhala má obvyklá trafika a na pultě stále ležela Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 19 a nová 20 nikde. Tudíž se prozatím spolehněme na externí zdroje, než zjistím podrobné údaje vlastnoočně. Přílohové DVD tentokrát nese název El Alamein, obvyklá cena kompletu je 99,- Kč. A s denním zpožděním můžeme doplnit další informace a pár obrazovek pro zpestření.

 

 

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Operace „Založení koalice". Kapitoly Historie jsou nazvány – Diplomatická válka o rumunskou ropu, Fiasko britské politiky na Balkáně, Zrod německo-sovětského nepřátelství, Vznik československé jednotky v SSSR, Heydrich a Heydrichiáda, Založení koalice. Sekce Militarie nabízí Dělostřelectvo 1939-1945 a Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi ledna a února 1942.   

 

 

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Operace "Jubillee", Útok na Saint-Nazaire a Letecká bitva nad Dieppe. 

 

 

Obsah DVD:

 

 

Dva angličtí veteráni a jeden někdejší německý voják se potkávají v poušti u El Alameinu, kde zahynuly tisíce mužů. Oni však měli štěstí a přežili. Dnes je El Alamein jen malou osadou uprostřed písku, štěrku a kamení. Avšak v roce 1942 se právě zde odehrála velká taktická bitva mezi polním maršálem Rommelem a generálem Montgomerym. Zde spojenci poprvé ukázali, že německou armádu je možné porazit. Vítězství u EL Alameinu bylo jedním z nejdůležitějších zvratů ve 2. světové válce. Winston Churchill o něm prohlásil: "Před bitvou u El Alameinu jsme nikdy neochutnali vítězství. Po ní už jsme neokusili porážku."

 

 

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: 45:50 minut

Rok vzniku: 2002
Režie: Chris Gormlie
Scénář: Steve Gillham, Robin Clifton 
Produkce: Nicola Marsh, Lara Lowe, Barbara O’Neill, Mike Leighton, Clare Gambold, Steve Gillham, Bob Carruthers, Gary Russell, Gavin Bott, Audrey Healy  
Kamera: Trevor Green, Julian Overall
Hudba: Paul Farrer
Společnost: Cromwell Productions / Eagle Vision
Hrají: Jonathan Booth (vypravěč) , veteráni Les Hooper, Clifford Pace, Neville Gillman, Pat Dyas, Alfred Steussloff

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný