Filmhouse – Vinnetou – Poslední výstřel

A je to tu – konec! V úterý 21. července 2009 se rozloučíme se šestnáctidílnou řadou Hrdinové Divokého Západu přicházejí. Filmhouse udělá pomyslnou tečku za celou sérií poslední částí, a to filmem Vinnetou – Poslední výstřel. Zase budeme slzet …

Do nekonečna táhnou se širá a úrodná loviště Apačů Mescalerů, kteří jsou neochvějně věrni svému velkému náčelníkovi Vinnetouovi. Bylo mu souzeno žít v době, kdy po válce severu proti jihu přišel velký hospodářský rozmach a lákal do Ameriky množství přistěhovalců. Stále důrazněji požadují rozšíření území na západě, které by bylo možno osídlit. Poctivé úsilí čestných mužů zachovat mír ztroskotává v překotném víru událostí na neschopnosti, sobectví a zradě. Neustále se zmenšuje území Indiánů. Hrozí jim bída a zánik. Náčelník Vinnetou chápe, že se blíží pohroma a neúnavně se pokouší odvrátit ji od indiánských kmenů.

Po válce Severu proti Jihu nastal velký hospodářský rozmach a lákal do Ameriky množství přistěhovalců. Vinnetou se marně snaží zabránit střetům s vetřelci. Indiánské kmeny jsou neúprosně vytlačovány ze svých lovišť a jejich území zabírají bílí osadníci. Banda spekulantů s pozemky chce rozpoutat nepřátelství mezi kmenem Apačů a Čikarijů. Vůdce tlupy desperátů Rollins zákeřně zavraždí syna náčelníka Bílého bizona a lstí svede podezření na Vinnetoua.

Od této chvíle je Vinnetou i jeho kmen ve smrtelném nebezpečí. Bandité dodávají Čikarijům zbraně a ohnivou vodu a podněcují je k válce. Dělají si zálusk na indiánské pozemky, zvlášť na ropná naleziště na území Apačů.  Za pomoci svého pokrevního bratra Old Shatterhanda a poctivého guvernéra ze Santa Fe se Vinnetou vrahům a spekulantům postaví na odpor, ale za zachování míru přináší oběť nejvyšší.
Země původu: Západní Německo, Itálie, Jugoslávie
Rok vzniku: 1965
Originální název: Winnetou III
Žánr: Western, dobrodružný
Režie: Harald Reinl
Scénář: Harald G. Petersson, J.Joachim Bartsch
Kamera: Ernst W. Kalinke
Hudba:  Martin Böttcher
Hrají: Vinnetou: Pierre Brice. Old Shatterhand: Lex Barker. Rollins: Rik Battaglia. Sam Hawkens: Ralf Wolter. Ann: Sophie Hardy. Guvernér: Carl Lange. Zrádce: Veljko Maricić. Kid: Aleksandar Gavrić. Bílý Buvol: Dusan Antonijević. Gomez: Mihail Baloh. Clark: Ilija Ivezić. Hbitý Panter: Slobodan Dimitrijević. Rudé Pero: Sime Jagarineć. Poručík O´Hara: Milan Micić. Lékař: Josip Zapalorto. a další…

Údaje o DVD:

Zvuk:  Dd 5.1 německy, DD 2.0 německy, DD 2.0 česky
Titulky: české
Obraz: barevný 2,35:1
Délka: 89 minut

Typ DVD: DVD 9
Bonusy: Restaurování obrazu, úvodní titulky české verze, rozhovor – Ralf Wolter, upoutávka, život a dílo Karla Maye, mayovky v průběhu času, jak se točil film…, profily postav (Old Shatterhand, Sam Hawkens)