Atypfilm – Speer a Hitler 4

Když Atypfilm před už velmi dlouhým časem vydal první, druhý i třetí díl oficiálně třídílného polohraného a polodokumentárního seriálu, zdálo se vše „vyřešeno" a uzavřeno. Najednou se ale v oznámeném plánu objevil díl čtvrtý, který po dlouhém přesouvání v pořadí nakonec dnes v pátek 31. července 2009 vyšel za atypickou (v tomto případě ale již obvyklou) cenu 59,- Kč Na pultech je tedy Speer a Hitler 4. díl – Dokument.

  

Stránky Atypfilmu nevybočují ze standardu vydavatelů (tj. nestojí z informačního hlediska za moc, vlastně skoro za nic), takže o čem tento díl navíc vlastně je se na nich není šance dozvědět. Vodítkem tedy budiž jen a pouze informace na obalu pošetky.

Příběh ambiciózního mladého muže, vůdcova oblíbence a autora pompézních nacistických staveb, který se stal člověkem bez morálních a profesních zábran.

Albert Speer, Hitlerův osobní architekt a později říšský ministr zbrojní výroby, se léta pohyboval v nejtěsnější blízkosti Vůdce. Hitler, který věřil ve svoje umělecké sklony, nalezl zalíbení v mladém cílevědomém muži. Sám totiž toužil být jako on. Toužil být tím velkým architektem, tím velkým talentem ve službách velké ideologie. Říkával: "Ach Speere, my dva jsme jiná rasa než ti maršálové a gauleitři, jsme oba umělci". Nad stránkami Speerových pamětí, v rozhovorech s ním i s dalšími pamětníky, se autoři dokumentárního filmu pokusili objasnit motivy, které dokáží svést nadaného mladíka na cestu, kde přestává vnímat morální důsledky svých činů.

Žánr: Dokument

Země původu: Německo

Délka: cca 88 minut

Původní název: Speer and Hitler: The Devil´s Architect

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy

Titulky: česky

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný