Blesk – Není úniku

Minulý týden se v pondělí objevilo DVD s logem Blesku mimo dosavadní řadu Pro ženy a na obalu bylo avizo dalšího titulu. Čekáme tedy další pondělí 10. srpna 2009 akčňárnu s JCvD Není úniku, jak jinak než za 49,- Kč. Nemá kam utéct a co ztratit. Jean-Claude Van Damme znovu bere spravedlnost do vlastních rukou v americkém filmu, v němž kromě akčních scén přijde ke slovu i romantický citový vztah.

  

Jmenuje se Sam Gillen a podaří se mu uprchnout z vězeňského autobusu za pomoci svého přítele Billyho, který však odvážnou záchrannou akci zaplatí životem. Samovi se podaří ujet a s penězi, které mu přítel zanechal, se utáboří poblíž skupiny farmářských domků. V noci, přilákán hudbou, pozoruje mladou vdovu Clydii, ukládající do postele své dvě děti, Mookieho a Bree. Vloupá se do domku, ale jen proto, aby se zmocnil slánky.

Šéf důlní společnosti přijme nového bezpečnostního šéfa Dunstona, který má donutit Clydii a ostatní farmáře, aby prodali své pozemky, na kterých chce začít těžit – třeba násilím. Podplatí i jejího milence, šerifa Lonnieho, aby ženu přesvědčil o prodeji. Sam, který v noci tajně vyslechl hovor milenců, vše pochopí. Když je pak Clydie s dětmi přepadena Dunstonem a jeho muži, Sam jí pomůže.

 

Na oplátku mu žena nabídne nocleh ve své stodole. Hale se nejprve pokusí vdovu vydírat (ale Sam zasáhne), a potom se snaží přesvědčit farmáře o výhodách své nabídky. Hale nemá moc času, protože platnost jeho těžebního povolení vyprší za pár dnů. Když Clydie a její soused Tom odmítnou prodat, pošle na ně Dunston své zabijáky. Opět však zasáhne Sam a útok překazí.

 

 

 

Když Dunston vyhrožuje Clydii, že ublíží dětem, pokud neprodá, rozhodne se Sam bojovat. Šerif mezitím zjistí Samovu totožnost a navrhne mu, že ho nechá jít, pokud okamžitě odjede. Ten po naléhání Clydie souhlasí, ale když je při odjezdu napaden Dunstonovými muži, pochopí, že se musí vrátit a chránit Clydii, do níž se zamiloval a její děti, s nimiž se spřátelil.

 

Dle diváků možná zklamání pro příznivce JCvD, možná naopak velké překvapení. Film má údajně kloudný děj, je hodně romantický, JCvD není tou obvyklou kopající mašinou, záporák je opravdu „ošklivý", poměrně nečekaný konec a navíc půvabná Rosanna Arquette.

 

Žánr: Akční / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1993

Délka: 102 minut

Původní název: Nowhere to Run

Světová premiéra: 15. ledna 1993 – USA

Premiéra v kinech ČR: 14. května 1993

Režie: Robert Harmon

Scénář: Joe Eszterhas, Richard Marquand, Leslie Bohem, Randy Feldman

Produkce: Gary Adelson, Craig Baumgarten, Michael I. Rachmil, Eugene Van Varenberg

Hudba: původní Mark Isham, (Jack Blades, Ted Nugent, Tommy Shaw)

Kamera: David Gribble

Společnost: Columbia Pictures Corporation

Natáčeno: Sonoma County-Occidental, California, USA

 

 

 

Hrají: Jean-Claude Van Damme (Sam Gillen), Rosanna Arquette (Clydie Andersonová), Kieran Culkin (Mike ‚Mookie‘ Anderson), Ted Levine (pan Dunston), Tiffany Taubman (Bree Andersonová), Edward Blatchford (šerif Lonnie Cole), Anthony Starke (Billy), Joss Ackland (Franklin Hale), Allan Graf (řidič autobusu), Leonard Termo (strážce v autobuse), Robert Apisa (vězeň), Jophery C. Brown (vězeň), Tony Brubaker (vězeň), Ron Howard George (vězeň), Voyo Goric (vězeň), Jack Lucarelli (vězeň), Peter Malota (vězeň), Frank Orsatti (vězeň), Manny Perry (vězeň), Thomas Rosales Jr. (vězeň), Ron Stein (vězeň), Sven-Ole Thorsen (vězeň), Jack Verbois (vězeň), Chuck Zito (vězeň), a další

 

Předpokládané údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný  

Bonus: žádný