North Video – Lhář

V seznamu na zítřek čekaných filmů nám zbývá ještě jedna položka. North Video na obalech zveřejnilo upoutávku, takže se snad že ve čtvrtek 13. srpna 2009 za 49,- Kč dočkáme filmu Lhář. Dokáže přelstít kohokoliv, dokonce i detektor lži.

Podle obalu a hereckého obsazení by se mělo jednat o následující thriller:

V Charlestonu byla brutálně zavražděna mladá prostitutka. Nitky vedou až k Jamesovi Walterovi Waylandovi, inteligentnímu a velmi bohatému muži (je synem místního průmyslníka). Dvojice vyšetřujících policistů je přesvědčena o jeho vině, ale přímé důkazy chybí. Když je však podroben testu na detektoru lži, situace se zcela změní. Nejen on totiž skrývá nějaké tajemství. Brzy totiž vyjde najevo, že oba vyšetřující detektivové nehrají čistou hru. Ale pravda je jenom jedna.

Komentáře jsou tentokrát sdílnější než oficiální texty:

Geniální jedinec (IQ 151) rozehraje svou složitou psychologickou hru s policií, zastupovanou dvěma detektivy (IQ 105 a 130), obsluhujícími detektor lži. Sami nemají čisté svědomí a jejich pozice tedy nejsou tak pevné, jak by se mohlo v schématu vyslýchající – vyslýchaný zdát… Je zajímavé sledovat, kdo všechno je v tomhle filmu lhář a jak se vyvíjí zajímavě propracované psychologie postav. Snímek funguje v žánru neo-noir bezproblémově, nezbytností je pointa na konci filmu a překvapením téměř komorní rámec celého dramatu. Téměř celý film jsou tři lidé v jedné místnosti.

 

Detektor lži

Nejčastější je srovnání s filmem Obvyklí podezřelí a jako inspirační zdroj citováno Pulp Fiction.

Film byl uveden na Mezinárodním festivalu kriminálních filmů ve francouzském Cognacu, kde získal Zvláštní cenu poroty, a také na MFF ve Stockholmu, odkud si odnesl Cenu za scénář a Cenu za kameru.

 

Text z obalu:

 

Syn bohatého průmyslníka James Walter Wayland byl obviněn z brutální vraždy mladé prostitutky. Dvojice vyšetřovatelů je skálopevně přesvědčena o jeho vině, ale přímé důkazy chybějí. Proto se snaží Jamese přinutit k přiznání sérií výslechů na detektoru lži. Začíná strhující souboj nervů, na jehož konci vůbec nebude jednoduché rozpoznat pravdu od lži.

Žánr: Drama / Krimi Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1997

Délka: 98 minut

Původní název: Deceiver / Liar

Světová premiéra: 31. srpna 1997 – Itálie (Venice Film Festival)

Režie: Joans Pate, Josh Pate

Scénář: Joans Pate, Josh Pate

Produkce: Mark Damon, Peter Glatzer, John Saviano, Don Winston

Hudba: Harry Gregson-Williams

Kamera: Bill Butler

Společnost: MDP Worldwide

Natáčeno: Charleston, South Carolina, USA

Hrají: Chris Penn (detektiv Phillip Braxton), Tim Roth (James Walter Wayland), Renée Zellweger (Elizabeth), Michael Rooker (detektiv Edward Kennesaw), Ellen Burstyn (Mook), Rosanna Arquette (paní Kennesawová), Don Winston (Warren), Michael Parks (Dr. Banyard), Mark Damon (pan Wayland starší), J. C. Quinn (kněz), Jody Wilhelm (paní Waylandová), Ocie Pouncie (Boogie), Bob Hungerford (Jebby), Genevieve Butler (Mary Kennesawová), Chelsea Butler (Chelsea Kennesawová), David Alan Pickelsimer (Billy Kennesaw), a další

 

Plakát

Údaje o DVD: 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný