Právo/Eusebius – Krajina střelců

Pokud se někomu při nedávném televizním uvedení líbil jeden z titulů nové vlny westernů, rozpoutané Nesmiřitelnými či Tancem s vlky, bude mít možnost stát se držitelem vlastní kopie návratu takřka odepsaného Kevina Costnera. Eusebius ve spolupráci s deníkem Právo měl přinést v pátek 13. června 2008 další Film týdne Krajina střelců za 49,- Kč, ale po odkladech jsme se dočkali až 27. června 2008. Vedle klasického schéma Divokého Západu o střetu Spravedlnosti se Zlem zde najdeme cituplnou milostnou romanci, studie chlapských charakterů, náhledy na společenskou směs, která se tvořila v nově zakládaných městečkách Středozápadu, i citlivé záběry panenské krajiny. Western, který je citlivý a podmanivý, někdy až příliš..

Charley Waite a jeho kamarádi Boss Spearman, John "Button" Weatheral a Mose Harrison jsou kovbojové, kteří se snaží uniknout své minulosti. Jediné místo, kde se cítí svobodní, je kraj, kterým ženou dobytek – země, kde vládne pouze zákon přírody. Všichni čtyři ctí nepsaná pravidla Západu, stojí při sobě ve jménu cti a spravedlnosti a snaží se vyhýbat násilí.

Obrazovka z DVD 

Až pohraniční město Harmonville, které ovládá strach a tyranie hrstky mocných, změní jejich zásady a přinutí je k boji. Nedaleko Harmonville se střetnou se zkorumpovaným šerifem Poolem a rančerem Dentonem Baxterem, kteří městečku krutě vládnou. Zatímco se kovbojové připravují na rozhodující bitvu, musejí se zároveň vypořádat se stíny vlastní minulosti.

Obrazovka z DVD 

Herec a režisér Kevin Costner se vrací mezi hollywoodskou extraligu strhujícím westernovým dramatem o přátelství, cti a loajalitě, které se po uvedení v USA okamžitě vyhouplo na přední místo v návštěvnosti. Po třinácti letech, která uplynula od premiéry westernu Tanec s vlky (1990, Dance With Wolves), za nějž získal Costner režisérského Oscara, zajistila Krajina střelců režisérovi a představiteli hlavní role, který se podílel i na produkci svého snímku, oslnivý comeback.

Obrazovka z DVD 

Ve svém snímku Kevin Costner zdůrazňuje "ekologický" prvek krajiny – jeho hrdinové v ní zprvu hledají jen nezávislost vzdálenou zákonům a omezujícím pravidlům civilizované společnosti. Nejprve podléhají jejímu vlivu, nakonec ji však začnou utvářet ke svému obrazu a hledají tu nové, možná lepší podmínky pro další život. Tito noví usedlíci přitom musejí nutně konfrontovat vlastní, svobodné představy s lidmi, kterým často jde – podobně jako v příběhu Krajiny střelců bezohlednému rančerovi Baxterovi ovládajícímu a tyranizujícímu fiktivní městečko Harmonville – jen o zisk. Svévole a bezvládí motivované sobeckými zájmy jednotlivců byly v pionýrských dobách Západu postupně vymycovány a nahrazovány zákonem – často ovšem násilným způsobem, kterému se hrdinové Krajiny střelců zprvu pokoušejí vyhnout.

Obrazovka z DVD 

Costner připomíná, že navzdory historické realitě se v americkém westernu prosadil zidealizovaný, romantický obraz kovbojů jako hrdinských "mužů z neznáma", kteří k životu nepotřebují o mnoho víc než dobrého koně, pevné boty, skromný majetek, který směstnají do sedlové brašny, a vlastní pevné morální zásady. Kevin Costner se se scenáristou a producentem Craigem Storperem shodli na tom, že tento romantický obraz budou respektovat. Western, který bývá nazýván jediným skutečně původním americkým žánrem, podle Costnera nabízí stále ještě ideální prostor a vypravěčský aparát pro zkoumání podobných témat.

Obrazovka z DVD 

Scénář začal Craig Storper psát více než čtyři roky poté, co zakoupil práva na román The Open Range Laurana Painea, který v prosinci 2001 zemřel. Jemu i dalším tvůrcům připravovaného filmu přitom bylo jasné, že natočit western v současné situaci je nesmírně riskantním podnikem. Jediným úspěšným titulem tohoto žánru z poslední doby se stali Nesmiřitelní (Unforgiven, 1992, režie Clint Eastwood), od jejichž natočení uplynulo už dvanáct let. Kevin Costner, jehož jméno je nedílně spjaté s moderním westernovým žánrem nejen prostřednictvím Tance s vlky, jejž režíroval a v němž ztvárnil hlavní roli, ale i snímků Lawrence Kasdana Silverado (1985) a Wyatt Earp (1994), v nichž hrál, si však byl jist, že diváci stále ještě do tohoto žánru vkládají velkou naději a lásku.

V lednu 2002 proto Costner oslovil producenta Nesmiřitelných Davida Valdese, se kterým se po zralé úvaze rozhodl natočit Krajinu střelců jako produkčně nezávislý snímek zaštítěný z jedné strany společností Walt Disney Company zabezpečující distribuční práva pro Severní Ameriku, a z druhé strany společností Cobalt Media Group sídlící v Londýně, která si vzala na starost zahraniční distribuci. Tak začaly přípravy filmu, který všichni zúčastnění považují za jedno z nejsmělejších a nejzajímavějších tvůrčích dobrodružství, která kdy podnikli.

Žánr: Western / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2003

Délka: 139 minut (2:12:59)

Původní název: Open Range

Světová premiéra: 11. srpna 2003

Premiéra v kinech ČR: 18. března 2004 s titulky

Režie: Kevin Costner

Scénář: na námět románu Laurana Painea Craig Storper

Produkce: Armyan Bernstein, Kevin Costner, Jake Eberts, Craig Storper, David Valdes

Hudba: Ilan Eshkeri, Michael Kamen, Julianna Raye

Kamera: James Michael Muro

Společnost: Touchstone Pictures / Cobalt Media Group / Beacon Pictures / Tig Productions

Natáčeno: Alberta, Kanada

Hrají: Robert Duvall (Boss Spearman), Kevin Costner (Charley Waite), Annette Bening (Sue Barlowová), Michael Gambon (Denton Baxter), Michael Jeter (Percy), Diego Luna (Button), James Russo (šerif Poole), Abraham Benrubi (Mose), Dean McDermott (Doc Barlow), Kim Coates (sluha), Herb Kohler (výčepní), Peter MacNeill (Mack), Cliff Saunders (Ralph), Patricia Stutz (Ralphova žena), Julian Richings (Wylie), Ian Tracey (Tom), Rod Wilson (Gus), Diego Diablo Del Mar (Ballester), Patricia Benedict (barmanka), Tim Koetting (barman Bill), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: české

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: brarevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: Film o filmu (5:05 anglicky s českými titulky), Vystřižené scény (21:50 anglicky), Videoklip (4:30), Fotogalerie, Vychází na DVD (Kill Bill 2, Bestie, Texaský masakr motorovou pilou)

Bonusy

Vystřižené scény