Blesk – Na pokraji smrti

Pokud informace neklamou, pak je k vydání s logem Blesku připraven další kousek se Stevenem Seagalem Na pokraji smrti, jak jinak než za 49,- Kč. A zkusme si tipnout, že by mohl být na pultech už v pondělí 17. srpna 2009. Steven Seagal a banda hrdlořezů musí ubránit Nový Alcatraz před teroristy, kteří ho chtějí dobýt! Nedostanou žádného vězně!

Před osmi měsíci byl při akci speciálního komanda FBI vedeného agentkou Williamsovou těžce postřelen gangster Saša Petrosevič, který pracoval pro bosse Sonnyho Eckvalla. Po vyléčení skončil postřelený muž i jeho komplic, černoch Nick Frazier, v nově otevřené supermoderní věznici Nový Alcatraz, kterou řídí cynický ředitel Warden přezdívaný El Fuego.

 

V den, kdy se má ve věznici konat poprava lupiče a vraha Lestera McKenny, přijíždí do věznice šéf vězeňského úřadu Hubbard, soudkyně McPhersonová, která Lestera před sedmnácti lety odsoudila, a další úředníci. Odsouzenec si přeje mluvit se Sašou Petrosevičem, ale jejich rozhovor i přípravy k popravě jsou přerušeny nečekaným výsadkem maskovaných parašutistů.

Vede je Hubbardův zrádný asistent, sociopat Donny Johnson, bývalý vězeňský úředník, který se dal na dráhu zločinu Chce se zmocnit Lestera a získat informace o tom kam ukryl zlato v hodnotě dvou set milionů dolarů, které před sedmnácti lety ukradl a ukryl na neznámém místě. Jejich dokonalý plán selhává ve chvíli, kdy se vrtulník, který je měl dostat zpět do bezpečí na břehu, kvůli špatnému počasí zřítí a uvízne ve střeše věznice.

 

Zatímco Saša likviduje jednoho člena komanda za druhým, Nick Frazier musí pomoci tomuto tajnému agentovi FBI sjednotit ostatní vězně, aby se společně pokusili zastavit Donnyho a jeho komando dříve, než se mu podaří zabít soudce Nejvyššího soudu. Donny se totiž chopil vysokých státních úředníků jako rukojmích a hrozí, že je zabije, pokud nedostane nový vrtulník.

Petrosevič vysílačkou z trosek vrtulníku ve střeše informuje agentku FBI Williamsovou a její kolegy o situaci ve věznici i Donnyho záměrech. Společně s Nickem se pokusí osvobodit rukojmí, zločinci se však ubrání, a tak jediný, koho se Sašovi podaří dostat z jejich moci je Lester. Ten agentovi prozradí, kde je ukryté zlato a souhlasí, že se nechá vyměnit se zajatou soudkyní. Williamsová přiletí do pevnosti se dvěma vrtulníky a komandem. Dojednaná výměna se však změní v krvavou přestřelku, ze které Donny unikne i s Lesterem a soudkyní. Saša a Williamsová se pustí do jeho pronásledování…

 

Přestože byl film Na pokraji smrti původně zamýšlen jako směsice tvrdé a nekompromisní akce, scénárista a režisér Don Michael Paul se rozhodl ustoupit od extrémů akčního žánru a vložit do příběhu více zábavy. Film je plný vzrušujících akčních scén. Patří k nim například souboj Donnyho a Saši ve velké výšce nebo pád helikoptéry na budovu vězení, při kterém vrtulník na okamžik uvízne v jejím stropě. Přestože se film odehrává na ostrově Alcatraz, k natáčení byla použita opuštěná věznice v Berlíně. Příležitosti natočit snímek v Evropě režisér Paul rád využil. "Právě díky tomu bylo natáčení tak vzrušující," říká. "Hned na začátku jsem si řekl, OK, tak teď musím přesvědčit ty miliony lidí, kteří se na tenhle film budou dívat, že jsme ve skutečnosti v Alcatrazu." Po dlouhém a intenzívním hledání vhodného místa byla jako nejvhodnější náhrada slavné americké pevnosti vybrána bývalá věznice, používaná v minulosti obávanou východoněmeckou policií Stasi…

S tímhle filmem jsme se mohli potkat už i v televizi, a tak za všechny citáty stačí asi jeden:

Steven Seagal se ve vězeňském mundúru snaží zamaskovat svůj vykrmený pupek a šediny na hlavě „stylovým" černým šátkem. Neuvěřitelně trapné, ubohé, přehnané a vtipné obzvlášť.

 

Žánr: Thriller / Akční / Krimi

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 2002

Délka: 95 minut

Původní název: Half Past Dead / Lockdown

Světová premiéra: 15. listopadu 2002 – USA

Premiéra v kinech ČR: 20. února 2003

Režie: Don Michael Paul

Scénář: Don Michael Paul

Produkce: Christopher Eberts, Randall Emmett, Richard L. Fox, George Furla, Phillip B. Goldfine, James A. Holt, Elie Samaha, Uwe Schott, Steven Seagal, Alison Semenza, William B. Steakley, Andrew Stevens, Mac Yasuda

Hudba: Tyler Bates

Kamera: Michael Slovis

Společnost: Franchise Pictures / Half Dead Productions Inc. / Modern Media Filmproduktion

Natáčeno: Berlín, Německo

Hrají: Steven Seagal (Sascha Petrosevitch), Morris Chestnut (49tka č. 1/Donald Robert Johnson), Ja Rule (Nicolas ‚Nick‘ Frazier), Nia Peeples (49tka č. 6), Tony Plana (Warden El Fuego), Kurupt (Twitch), Michael Taliferro (Malý Joe), Claudia Christian (speciální agent Ellen Williamsová), Linda Thorson (soudkyně Jane McPhersonová), Bruce Weitz (Lester McKenna), Michael McGrady (strážce Damon J. Kestner), Richard Bremmer (Sonny Eckvall), Hannes Jaenicke (agent Hartmann), Matt Battaglia (49tka č. 3), Waillian T. Bowers (stráž ve věznici), Stephen J. Cannell (Frank Hubbard), Ross King (agent FBI), Yasmina Filali (Sophia), Alexandra Kamp-Groeneveld (reportérka), Jed Sutton (pilot 49tky), a další

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný