Vapet pro každého – V temném lese

V úterý 25. srpna 2009 bude za 48,- Kč na pultech v edici Pro každého vydavatelství Vapet čekat film s názvem V temném lese.

V létě 1978 mladí manželé Norman a Lucy, jejichž vztah prochází krizí, přijíždějí na návštěvu ke svému anglickému příteli Paulovi na španělský venkov.

 

 

 

Ten žije na samotě se svou manželkou v baskické oblasti. Klidný víkend uprostřed krásné přírody se ale změní v horor, když najdou v opuštěném domě zamčené malé děvčátko.

 

Podle všeho ho tu někdo drží už celou věčnost, patrně kvůli fyzické deformaci (zmrzačené ruce), kterou je postiženo. Dívka nekomunikuje a chová se víc jako zvíře než jako člověk. Tím, že ji odvedli z domu, se ale dostali do obrovských problémů.

 

Skupina vesničanů se ji totiž vydává hledat a je jim jasné, kdo ji schovává. Paul a jeho přátelé ale nemíní dítě vrátit lidem, kteří by ho znovu zavřeli. Vydávají se tedy na policii, musí však projít lesem, který místní znají mnohem lépe než oni. Jejich cesta se tak mění v lov na ně samotné.

 

Diváci se tentokrát dost neshodují:

Horor to není ani náhodou. Téměř westernový námět je sice dobře zpracován, výtečná kamera, ale stálé čekání kdy se začne něco dít. Jenže ono to tak nějak poklidně dospěje k závěru a potenciál zůstane nevyužitý. Tak dobře natočené a zároveň tak zbytečně nezajímavé. Film měl vzniknout v době, ve které se odehrává, dnes už je to jenom kopírka dávno viděného.

 

Úžasná kamera a zvuk, řemeslná práce radost pohledět i poslouchat. Funguje budování napětí, bezchybný střih a dobří herci, žádné roztřepané záběry a excelentní zvuk, kdy bylo slyšet i trávu růst.

 

Žánr: Drama / Thriller / Horor

Země původu: Velká Británie / Francie / Španělsko

Rok vzniku: 2006

Délka: 94 minut

Původní název: Bosque de Sombras / The Backwoods

Světová premiéra: 18. května 2006 – Francie (Cannes Film Market)

Režie: Koldo Serra

Scénář: Jon Sagalá, Koldo Serra

Produkce: Guillaume Benski, Gavin Emerson, Julio Fernández, Aitor Lizarralde, Pablo Mehler, Iker Monfort, Antonia Nava, Ander Sistiaga, Jolyon Symonds, Guadalupe Balaguer Trelles, Douglas Urbanski

Hudba: Fernando Velázquez

Kamera: Unax Mendía

Společnost: Divine Productions / Filmax / Holy Cow Films / Montfort Producciones / Videntia Frames

Natáčeno: Španělsko

 

 

 

Hrají: Gary Oldman (Paul), Paddy Considine (Norman), Aitana Sánchez-Gijón (Isabel), Virginie Ledoyen (Lucy), Lluís Homar (Paco), Yaiza Esteve (Nerea), Andrés Gertrudix (Antonio), Jon Ariño (Lechón), Kandido Uranga (Miguel), Álex Angulo (Jose Andrés), Savitri Ceballos (dcera Jose Andréase), Patxi Bisquert (José Luis), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: film o filmu, z natáčení