Aha! – Samaritánka

Před časem si při vydávání děl tohoto režiséra vylámala zuby Filmhousí edice Filmová galerie, teď vyzkouší štěstí Aha! ve čtvrtek 17. září 2009 v rámci vydávání filmů z katalogu společnosti Aerofilms. Kim Ki-duk a Samaritánka. Pozor, cena DVD je 52,- Kč. Dvě soulské středoškolačky získávají peníze na cestu do Evropy zvláštním způsobem: Jae-young se prostituuje a Yeo-jin jí pomáhá hledat zákazníky.

Kim Ki-duk jako by ustoupil od razance své kontroverzní předcházející tvorby, jež mnohdy šokovala nečekaným naturalismem. I v Samaritánce se objevuje násilí, sex a smrt, avšak v poněkud jiné poloze, než jsme byli zvyklí. Opět jsme konfrontováni s podivně odcizeným světem, v němž zaujme zvláštní nálada, podporovaná lyrickou hudbou a atmosférou korejského podzimu a v němž postavy osaměle existují jakoby vytržené z vlastních kořenů.

 

 

V současném světě, "v němž nemáme důvod ani čas ohlédnout se zpátky a pátrat po tom, kde se stala chyba. Neustále obklopeni masou jiných lidí, jako hejno ryb, sebou necháváme vláčet sem a tam. Proto pomalu ztrácíme schopnost rozlišovat mezi tím, co je dobré, a co zlé." V tomto příběhu je to ale otec, který se ptá, kde se stala chyba.

 

 

Ki-duk Kim získal za svůj film, pro nějž napsal scénář s je i autorem výtvarné stránky filmu a nakonec ho i sám sestříhal, cenu Stříbrný medvěd za režii na MFF v Berlíně 2004.

 

 

Část první – Vasumitra

 

Yeo-jin je mladá dívka, která žije spokojený a klidný život se svým ovdovělým otcem. Její nejlepší kamarádka Jae-young se prodává starším mužům. Yeo-jin jí pomáhá se sháněním zákazníků a hlídá ji před policií. Společně spoří peníze, za které chtějí jet na výlet do Evropy. Jae-young jednou Yeo-jin vypráví starý indický příběh, ve kterém prostitutka jménem Vasumitra obrátí své zákazníky na buddhistickou víru po té, co s nimi má pohlavní styk. Jae-young poprosí Yeo-jin, aby ji od té chvíle nazývala Vasumitrou.

 

 

Zanedlouho poté se Jae-young zamiluje do jednoho svého zákazníka. Domluví si s ním večeři, na kterou pozve i Yeo-jin. Yeo-jin odmítne přijít a zlobí se na Jae-young, že si svého zákazníka připustila tak blízko k tělu. Kvůli své nejlepší kamarádce se s tím mužem Jae-young přestane vídat. Jednoho dne jde Jae-young se zákazníkem do motelu a Yeo-jin jako obvykle hlídá venku, aby její kamarádku nechytili policisté, kteří hledají nezletilé prostitutky. Dva policisty, kteří do motelu vejdou, ale přehlédne. Těsně před tím, než policie vrazí do pokoje, vyskočí Jae-young z okna ve třetím patře.

 

 

Na smrtelné posteli poprosí Jae-young Yeo-jin, aby za ní přivedla muže, se kterým nemohla povečeřet. Yeo-jin chvíli váhá, ale pak se rozhodne muže vyhledat a splnit tak poslední přání své nejlepší kamarádky. Muž se však s Jae-young odmítne setkat. Yeo-jin na něj naléhá se slzami v očích. Muž nakonec souhlasí, ale jen pod podmínkou, že se s ním Yeo-jin vyspí. Yeo-jin neochotně svolí. Přání její nejlepší kamarádky je pro ni rozhodující. Když však oba dorazí do nemocnice, zjistí, že Jae-young již zemřela.

 

Část druhá – Samaria

 

Yeo-jin je smrtí své nejlepší kamarádky hluboce otřesena. Rozhodne se, že vyhledá všechny její bývalé zákazníky. Místo toho, aby od nich peníze vybírala, jim je však vrací. Její jednání zákazníky překvapuje a udivuje. Postupem času si začnou vyčítat, co Jae-young udělali. Yeo-jin se od mužů dozví, co o Jae-young předtím nevěděla. Při pohlavním styku Jae-young vždy brečela a často svým zákazníkům vyprávěla příběh o Vasumitře. Yeo-jin najednou zažívá stejně vzletné pocity, jako kdysi Jae-young.

 

Jednoho dne vidí Yeo-jin v džípu nějakého muže její otec. Rozhodne se ji sledovat. Zhrozí se, když zjistí, že je jeho dcera prostitutka. Když Yeo-jin od muže odejde, její otec ho přepadne a zbije. Od té chvíle sleduje všechny zákazníky své dcery a po tom, co od nich Yeo-jin odejde, je vždy zbije. Jednoho dne ho nenávist a vztek pohltí natolik, že zákazníka Yeo-jin zabije.

 

 

Část třetí – Sonáta

 

Když přijde Yeo-jin domů, otec navrhne, že spolu pojedou na krátký výlet na venkov. Navštíví matčin hrob a stráví poklidnou noc v příjemné chaloupce.

 

 

Ráno se zastaví u jezera a Yeo-jin na chvíli usne v autě. Zdá se jí sen, ve kterém ji otec uškrtí, vykope díru v zemi, položí ji do ní, dá jí na uši sluchátka od walkmana a pomalu ji začne zasypávat hlínou.

 

Když se Yeo-jin probudí, zjistí, že v autě sedí sama. Vidí otce, jak do štěrku maluje zatáčky a značky. Posadí Yeo-jin za volant a začne ji učit řídit. Nechá Yeo-jin, aby si cvičnou trasu projela sama a odejde. V tu chvíli přijede policejní auto a otec Yeo-jin je zatčen a odvezen. Yeo-jin si toho všimne, až když projede celou trasu, kterou pro ni otec namaloval. Vidí už jen odjíždějící policejní auto. Okamžitě se za ním rozjede, ale po chvilce zapadne do bahna. Bezmocně sleduje, jak otec nadobro mizí z jejího života.

Žánr: Drama

Země původu: Jižní Korea

Rok vzniku: 2004

Délka: 96 minut

Původní název: Samaria / Samaritan Girl

Světová premiéra: 10. února 2004 – Německo (Berlin International Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 3. července 2004 (Karlovy Vary Film Festival), kinodistribuce 17. srpna 2006

Režie: Kim Ki-duk

Scénář: Kim Ki-duk

Produkce: Kim Dong-joo, Bae Jeong-min, Kim Yoon-ho, Kim Ki-duk

Hudba: Song Je-Yin, Park Ji-woong

Kamera: Sun Sang-Jae

Společnost: Kim Ki-Duk Film

Hrají: Han Yeo-reum aka Seo Min-jeong (Jae-yeong), Kwak Ji-min (Yeo-jin), Eol Lee (Yeong-ki), Kwon Hyun-Min (prodavač), Oh Young (muzikant), Im Gyun-Ho (čistý chlap), Lee Jong-Gil (šťastný chlap), Shin Taek-Ki (sebevrah), Park Jung-gi (vrahova oběť), Kim Gul-seon (prodavač), Seo Seung-won (muž), Yoo Jae-Ik (chodec), Jung In-Gi (Ki-Su), Jeon Jin-bae (policista), Yook Sae-Jin (policista), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 korejsky

Titulky: česky

Obraz: barevný

Bonus: trailer, galerie, plakát, pop corn free spot, adoptuj si sedačku