Filmexport Home Video – Král komunismu – Okázalost a pompa Nikolae Ceauşescu

Filmexport Home Video vystřídá předchozí neradostné postavy dějin novějším diktátorem. Ve středu 16. září 2009 je na řadě další dokument s názvem Král komunismu – Okázalost a pompa Nikolae Ceauşescu za 49,- Kč. Opět s podporou deníku Aha! a rádia Impuls.

Oceněný dokument o posledním evropském diktátorovi, rumunském prezidentovi Nikolaji Čaušeskovi, jemuž se bezděčně podařilo spojit totalitární režim s naprostým kýčem. Čaušeskův režim se vyznačoval jeho zálibou ve zpívajících a tančících masových manifestacích, při nichž rumunský lid předváděl pečlivě secvičené choreografické kreace obecenstvu, jež bylo výlučně tvořeno vedoucími vládními činiteli.

 

Poutavý dokumentární film Bena Lewise se zaměřuje na život rolníka, který se stal politikem a který po dvacet let žil v absurdním přepychu a těšil se absolutní moci až do své smrti před popravčí četou v roce 1989.

 

Stejně jako všichni fašisté i Čaušesku věřil v sílu masových demonstrací, nicméně jeho měly jedinečný nádech velkolepé estrády: dělníci, rolníci i školní děti byly nuceny nacvičovat na každou extravagantní podívanou celé měsíce. Středobodem filmu jsou pak archivní záznamy těchto masových manifestací – některé pocházejí z Čaušeskovy obrovské soukromé sbírky agitačních 35 mm filmů. Kýčové přehlídky dětí mávajících květinami a šátky či tisíců lidí převlečených za rolníky a tančících v synchronizovaném pohybu se po celých dvacet let konaly vždy několikrát do roka, aby se nakonec staly jen prázdnými gesty. Na poslední takové manifestaci dokonce musel být jásot a potlesk ponuře tichému davu pouštěn z reproduktorů.

 

Tento film představuje všechny klíčové aktéry: od hlavní dětské hvězdy, jež byla stálicí každé přehlídky, přes tanečníky, režiséry, choreografy, jejichž úkolem bylo, aby každá taková přehlídka proběhla bez jediné chybičky. Na minulost rovněž vzpomínají malíři, kteří malovali obrovské portréty Čaušeska, i básníci, kteří psali epické verše velebící velkého vůdce – někteří takřka bez známky lítosti. Dokument navíc obsahuje několik hrůzyplných rozhovorů s předními členy Čaušeskova politbyra, jež mu pomáhali udržet moc.

 

Na opačnou misku vah dokument klade svědectví těch, kteří z režimu žádný prospěch neměli. Přináší výpovědi kněží, jež odmítli nechat zbořit své kostely na úkor velkolepých plánů rozkvětu rumunského hlavního města Bukurešti, nebo novinářů, jež byli vyslýcháni státní bezpečností, pokud ve svých článcích dostatečně často nezmínili prezidentovo jméno anebo pokud je špatně napsali – v tomto ohledu jim rozhodně nepomáhala skutečnost, že jediným chybným písmenem se v rumunštině jméno Nikolaj mění na sprosté slovo.

 

Bez ohledu na despotického vládce se o přízeň Rumunska ucházel Západ, neboť na rozdíl od ostatních zemí východního bloku Rumunský režim odmítl podlézat Sovětskému svazu. Státní návštěvu Rumunska vykonal Richard Nixon a Čaušesku byl formálně uvítán anglickou královnou při jeho návštěvě Londýna v roce 1978. Tehdejší ministr zahraničí Velké Británie Lord Owen však vzpomíná i na údiv svých úředníků, když Čaušesku navrhl zaplatit za britské letadlo, které si chtěl koupit, dodávkami tuřínu nebo olova raději než hotově ve tvrdé měně.

 

K nejzajímavějším bezpochyby patří rozhovory s pracovníky státní televize, jež vzpomínají na přísné předpisy, které musely být dodržovány: prezident nesměl být natáčen zleva a jeho žena Elena, jež se vyučila vyšívačkou, musela být vždy zmiňována jako chemička mezinárodního věhlasu. Co začalo jako koleso mašinérie propagandy Čaušeskova režimu se stalo nástrojem jeho zkázy. Dokument obsahuje i záznamy lidového povstání, jež vysílala rumunská televize a jež zachycují Čaušeskovo ohromení, když byl vypískán během svého projevu i jeho následný úprk před hřmícími davy v helikoptéře. Kamery byly přitom, když byl prezident se svou manželkou zatčen i když byli v demonstračním procesu odsouzeni k smrti, neodvrátily se ani od zkrvavených, zhroucených těl popraveného prezidentského páru. Když byl záznam poté vysílán v televizi, řada diváků tleskala.

 

Tento podnětný dokument nabízí obraz politika, jehož kariéra začala velkým příslibem, aby se postupně proměnila ve frašku a nakonec skončila potupnou smrtí. Jak tento snímek více než jasně dokládá, rozdíl je v tom, že vše bylo zachyceno rumunskou státní televizí, aby podalo poučné svědectví pro budoucí generace.

 

Dokument získal cenu Nejlepší historický dokument roku 2002 – Grierson Award.

Žánr: Dokument

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2005

Délka: 60 minut

Originální název: Originální název: The King of Communism: The Pomp and Pageantry of Nicolae Ceausescu

Režie a scénář: Ben Lewis

Produkce: Pascale Lamche, Richard Klein, Mette Hoffmann Meyer

Společnost: BBC / TV2

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky:

Obraz:

Bonus: