DVD Hit – Roztržitý

Francouzských filmů si aktuálně užijeme hodně díky North Video, filmů s Pierrem Richardem jsme tu už taky měli docela dost. Když se obojí propojí, pak se objeví díky edici DVD Hit někdy v týdnu od pondělí 21. září 2009 francouzská komedie Roztržitý za 49,- Kč. Co je větší pohroma – bomba, požár nebo Pierre Richard? Komikův režijní debut je plný geniálně komických nápadů, navíc doplněn plejádou vynikajících francouzských herců. Na pultech se disk objevil ve středu 23. září 2009.

Svérázný chlapík Pierre Malaquet to nemá v životě lehké. Opustila ho láska, přišel o práci a novou si hledá obtížně, protože jeho jméno, připomínající francouzský výraz pro budižkničemu, zrovna příliš důvěry nebudí. Navíc má Pierre poněkud morbidní smysl pro humor s směje se tomu, co jiným připadá hrůzné nebo šokující.

 

 

„Naštěstí" má starostlivou matku Glycii, která je milenkou pana Guitona, ředitele společnosti Jerico. A právě díky ní získá Pierre místo u pana Guitona v reklamní agentuře.

 

 

Jenže reklamní slogany a různé reklamní akce, které začne vymýšlet, rozhodně nepatří k těm, na které je reklamní svět zvyklý. O reklamě má velmi výstřední představy. Roztržitý mladík se stává pro Guitona doslova pohromou, jeho morbidní návrhy se málokdy setkávají s pochopením klienta. Jeho svérázné akce vždy vyděsí a zaženou všechny potenciální zákazníky. Život mu navíc komplikuje nezměrná roztržitost, která jeho okolí neustále dostává do absurdních situací.

 

 

Zbavit se ho pan Guiton ale nedokáže, zejména díky svůdné Glycii, která to s panem ředitelem opravdu umí. A tak může Pierre vymýšlet další a další morbidní slogany, které mu kupodivu získávají nejen sympatie a lásku Guitonovy mladé sekretářky Lisy, ale také nadšeného klienta, pana Klerdena, který si u něj objedná reklamu na zubní pastu. A když si Pierre konečně všimne krásné Lisy, zamiluje se do ní a zjistí, že ona ho miluje už dávno, vycítí konečně pan Guiton svou příležitost.

 

 

Rozhodne se zbavit Pierra tím, že ho jako experta pošle i se zmatkářskou sekretářkou Lisou do New Yorku, svému nic netušícímu kolegovi, rivalovi, kterému by rád uškodil. Jenže všechno nakonec dopadne úplně jinak.

 

 

A jeden reklamní výkřik od diváků:

 

Mistrovské šaškovství Pierra Richarda, dovedené ad absurdum – je to zvláštní, ale už na začátku své kariéry dokázal ze svých nápadů a hereckého talentu vytěžit skoro maximum, za což mu patří dík v podobě našich spokojených bránic.

 

 

Žánr: Komedie

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1970

Délka: 79 minut

Původní název: Le Distrait

Světová premiéra: 9. prosince 1970 – Francie

Režie: Pierre Richard

Scénář: Pierre Richard, André Ruellan

Produkce: Alain Poiré, Yves Robert

Hudba: Vladimir Cosma

Kamera: Daniel Vogel

Společnost: Gaumont International / Les Productions de la Guéville / Madeleine Films

Natáčeno: Paris Studios Cinéma, Billancourt, Hauts-de-Seine, Francie

Hrají: Pierre Richard (Pierre Malaquet), Marie-Christine Barrault (Lisa Gastierová), Maria Pacôme (Glycia Malaquetová), Bernard Blier (Guilton), Catherine Samie (Clarisse Guitonová), Micheline Luccioni (madam Gastierová), Paul Préboist (pan Klerdene), Tsilla Chelton (madam Clistonová), Robert Dalban (Mazelin), François Maistre (pan Gastier), Jacques Monod (M. Malaquet), Romain Bouteille (Corbel), Claude Evrard (Figuier), Anne-Marie Blot (Véronique), Fanny Gaillard (France), Raoul Delfosse (Gliston), Jean Obé, Patrick Bricard (Didier), a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Z naší nabídky (Velký bazar, Bažanti jdou do boje)  

 

Bonus