Vapet pro každého – Transsibiřský expres

Úterní Vapet v edici Pro každého vydává 22. září 2009 thriller Transsibiřský expres za 48,- Kč. Mrazivá atmosféra prostupuje celým filmem.

Jessie a Roy se rozhodnou, že svou cestu z Číny do Ameriky udělají o něco dobrodružnější, pojedou vlakem do Moskvy a až tam nasednou na letadlo domů. Během cesty se seznamují s mladým párem, Carlosem a Abby. Jenže čím víc je poznávají, tím podezřelejší se jim zdají.

 

 

Do opravdového nebezpečí se dostávají, když do vlaku přistoupí ruský detektiv Grinko. Ten jde po drogách, které se Carlos zřejmě snaží propašovat z Asie do Ruska. Podezření padá i na Jessie a Roye.

 

 

Grinkovy vyšetřovací metody jsou nemilosrdné, všem záhy dojde, že tu jde o holý život. Moskva se najednou jeví jako nedostižný cíl. Vystoupit z vlaku uprostřed kruté Sibiře by znamenalo okamžitou smrt. Zůstat dává aspoň malou naději. Jedno je jisté, tato cesta bude skutečně nezapomenutelná. Nezapomenutelná v tom nejhorším smyslu slova.

 

 

Občas zřejmě ani sebevětší hvězdy nepomáhají, což si myslí jak recenzenti, tak diváci:

 

Hloupej film o hloupejch Američanech na Sibiři (resp. v sibiřským vlaku), kteří se chovají a jednají totálně hloupě. Vynikne jen záporák Kingsley. Když už se ukáže náznak pointy nebo spíš rozuzlení, ve vzpomínkách dostaneme detailní vysvětlení, jako by to vysvětlovali malým dětem. Koukat se na to je jako si doopravdy prožít ten týden ve vlaku skrz Sibiř.

 

Žánr: Drama / Krimi / Thriller

Země původu: Velká Británie / Německo /Španělsko / Litva

Rok vzniku: 2008

Délka: 107 minut

Původní název: Transsiberian

Světová premiéra: 18. ledna 2008 – USA (Sundance Film Festival)

Premiéra v kinech ČR:

Režie: Brad Anderson

Scénář: Brad Anderson, Will Conroy

Produkce: Álvaro Augustín, Jet Christiaanse, Todd Dagres, Carlos Fernández, Julio Fernández, Teresa Gefaell, Antonia Nava, Tania Reichert-Facilides, Ramunas Skikas, Michael Williams

Hudba: Alfonso Vilallonga

Kamera: Xavi Giménez

Společnost: Filmax Group / Universum Film / Scout Productions / Lietuvos Kinostudija / Castelao Producciones / Future Films / Telecinco Cinema

Natáčeno: Vilnius, Litva

 

 

 

Hrají: Woody Harrelson (Roy), Emily Mortimer (Jessie), Ben Kingsley (Grinko), Kate Mara (Abby), Eduardo Noriega (Carlos), Thomas Kretschmann (Kolzak), Etienne Chicot (francouz), Mac McDonald (ministr), Colin Stinton (velvyslanec), Perlis Vaisieta (manažer hotelu Pushkin), Mindaugas Papinigis (mladý detektiv), Mindaugas Capas (policejní důstojník), Visockaite Sonata (průvodčí), Larisa Kalpokaite (průvodčí), Valentinas Krulikovskis (mladý číšník), Vidmantas Jasiunevicius (nosič), Antanas Surgailis (číšník), Kristina Kulinic (školačka), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný