Blesk – Holka na zabití

Filmografie Juraje Herze je pestrobarevná a několikrát jsme se už měli příležitost do ní podívat. V úterý 29. září 2009 budeme mít další možnost. Poté, co Eusebius vystřelil několik zástupců domácí kinematografie a opět se uchýlil k zahraničním titulům, se v místním rybníčku zalíbilo tomu, kdo rozhoduje o titulech, vycházejících s logem Blesku. Na pultech nás ten den bude čekat Holka na zabití za 49,- Kč. Kdo mohl tušit, jakou tahle zubící se osůbka zahajuje kariéru.

Pro tehdejší studentku JAMU, kterou režisér Herz objevil již pro svůj film Holky z porcelánu, to byla první velká filmová role.

Hlavní postavou příběhu, který začíná vraždou mladé servírky Gity Szábové, je její kamarádka Anna, mladičká a velmi zvědavá dívka. Přichází do horského hotelu na Bobím vrchu, kde hledá svoji kamarádku. Obě se znají z dětského domova a ona jí prý dluží nějaké peníze. Nikdo z personálu o dívce, která tu v zimě pracovala jako servírka, nic neví. Před časem zmizela, nejspíš prý odešla „za lepším“. Anně se to ale moc nezdá – má u sebe od kamarádky pohled, ze kterého vyplývá, že myslela na všechno jiné než na odchod.

Cestou zpátky ji zastaví bílý gazík a doktor Rendl, sekundář místní nemocnice a člen horské služby, jí nabídne, že ji sveze do Pece pod Sněžkou, kde může počkat na autobus. Anna, která pochází z dětského domova a živí se jako brigádnice na nejrůznějších místech, však neodjede.

Druhý den nastoupí na Bobím vrchu jako brigádnice, kuchař Muraško ji přijme jako myčku nádobí. Nepřestává pátrat po Gitě a postupně zjišťuje řadu znepokojivých věcí. Zmizela, aniž si vyzvedla poslední plat, boty z opravy nebo vkladní knížku, kterou měla ukrytou pod matrací, a navíc zjistí, že Gita byla těhotná. Její všetečné dotazy brzy přinesou výsledek – Annu se pokusí někdo zabít.

Poručík Sláma, kterému Anna o své zmizelé kamarádce vypráví, pochopí, že jde o dívku, která byla před časem nalezena mrtvá v Polsku. Ujme se vyšetřování a zjistí, že když ji naposledy viděli, nasedala do bílého gazíku.

Detektivní příběh, ve kterém je zcela obyčejný člověk postaven do role detektiva, vznikl v roce 1975 a podle scénáře Josefa Šilhavého jej natočil režisér Juraj Herz. V hlavní roli svérázné Anny uvidíte Dagmar Veškrnovou, v dalších rolích uvidíte Ilju Prachaře jako Slámu, režiséra a herce Víta Olmera jako provozního hotelu Petráka, Josefa Abrháma jako Rendla, Karla Augustu jako kuchaře Murašku, Václava Lohniského jako vrchního Otíka, Jiřího Líra v tradiční roli vrchního, Václava Helšuse jako Honzu a další. V malinké roličce hosta restaurace s poněkud neobvyklými chutěmi se objeví i režisér Juraj Herz.

O filmu se psalo v časopise Kino, číslo 26 ročníku XXX, které vyšlo 30. prosince 1975. Na straně 6 a 7 vyšel článek Jaroslava Vokřála s názvem Jak se zabíjí holka:

Máčela si ruce v dřezu s nádobím, vlasy se jí lepily na zpoceném krku a pára zamlžovala sklo lampy pod drátěným pavoukem. Naproti na svahu postříkaném kytkami škubali trávu dva rezaví koně a hřeben kopců se zdál svalnatý a modrý jako hřbet divokého buvola. Není to k vzteku, polykat páru, seškrabovat do kýble zbytky z talířů, a oknem vidět jen popelnice, kopřivy a vyřazené radiátory? Vedle v kuchyni vykládal mladý kuchař: „Ráno se přijďte podívat. Předvedu vám jízdu smrti. Agostini hadr“.

„Jen abysme tě pak nemuseli do hadru sesbírat“ řekl šéfkuchař. „Tak co, Šipulová,“ křiknul, „bude se ti u nás líbit?“

„Ale jo“ řekla. Pěna z dřezu jí v chuchvalci vystříkla na zapařenou igelitovou zástěru. Co měla dělat: hrála přece pomocnou sílu v kuchyni horského hotelu Bobí vrch. V té páře, napuchlá z horka, nevypadala jako holka z porcelánu, ale když jste se podívali pořádně, byla to ona, blonďatá, se zdviženou špičkou nosu, hnědýma očima a úsměvem, zářivým jako slunce v muzikálu: Dáša Veškrnová.

Přijede sem do hotelu nad Pecí pod Sněžkou za kamarádkou, která jí dluží padesát korun, ale kamarádka nikde. Nikdo neví, kam se poděla, ale kdo by si s tím lámal hlavu. Pak se objevují podivné stopy, a z té Šipulové, kterou Dáša hraje, se stává privátní detektiv. Strká do věci nos a dostane proto pořádnou ránu od elektrické škrabky na brambory, protože někdo odpojil nulák. Doufal asi, že ji to zabije. Kdo? To by mě scenárista Šilhavý hnal, kdybych to napsal. Pak by mě hnal Juraj Herz, protože on tu detektivku natáčel. Jmenuje se Holka na zabití, a schéma dějové konstrukce může připomenout příběhy mistra hrůzy Alfréda Hitchcocka: ten dělá přece detektivy z obyčejných lidí. Nechá je, aby k tomu přišli jako slepý k houslím a aby přitom šlo o krk.

Zpocená Moravanka Veškrnová stála v koutě mezi dřezem o odkládacími policemi, V hlavě se jí honila Taťána s tím ruským básníkem, který měl kapku černošské krve a umřel v souboji na pistole.

„Máte hledat vraha,“ řekl jsem, „a myslíte na Puškina?“

„Když já mám zítra státnici na JAMU; hrála jsem Taťánu v Martě. To je studentské divadlo v Brně, něco jako pražský Disk.“

Pyrotechnik zakuřoval místnost vazelínovým dýmem. „Stačí?“ povídá.

„Otevřete ty dveře do jídelny,“ křiknul kameraman. „Tady se nedá dýchat.“

„To nám hned všechno uteče,“ povídá Juraj Herz. „Máte holt těžkou službu. Byl bych ale rád, kdyby tady někdo utřel podlahu, protože dívka, která tudy chodí, sebou asi sekne.“

„Jen abysme tě nemuseli do hadru sesbírat,“ opakoval si hlasitě kuchař Karel Augusta z divadla Na zábradlí. „Tak co, Šipulová, bude se ti u nás líbit?“

„Pojďte se nadejchnout,“ řekla Dáša. V Trutnově jí dali za Holky z porcelánu Malé slunce – cenu za nejlepší herecký výkon: narodila se ve znamení skopce jako Chaplin, Belmondo a Greta Garbo.

„Zakuřte ještě u toho dřezu,“ povídá Juraj Herz. „Aby se kouřilo z vody. To stačí. Aby z toho zase nebyla prádelna.“

Augusta v kuchařské čepici povídá: „Teďka hodím na pánvici namočený maso, aby to hodně prskalo. Aby to vypadalo, ne?“

„To víš, že Augusta je skoro vyučený kuchař?“ povídá mi Juraj Herz. „Asi půl roku vařil v jedné hospodě na Proseku.“

Kameraman Andrej Baria se na všechno díval zelenýma očima…

„Potřebujeme pohledem přejet osu. Dášo, musíš sledovat kameru.“

„Až skončím, tak se mám koukat do kamery?“

„Ne, semhle pod ní.“

„Jen abysme tě nemuseli do hadru sesbírat. Tak co, Šipulová?“, bylo slyšet Augustu.

„Tak můžeme?“, povídá Juraj Herz. „Dášo, ukaž jak jsi zpocená. To je málo.“

Viděl jsem, jak Dáša pustila Puškina z hlavy: objektiv kamery, které se říká němota, na ni zamířil a vousatý Andrej Barla vypadal jako snajper, naučený vždycky parádně trefit.

Tak natáčeli šestadvacátý obraz detektivky Holka na zabití: režisér – bývalý loutkář Juraj Herz, který umí rozpumpovat v hercích krev, protože ví, jak si lidé pletou šedivou neplnokrevnost s realistickým herectvím. Všechno v reálu, stejně jako při natáčení Holek z porcelánu. Stejný kameraman. Stejný štáb. Naproti na svahu postříkaném kytkami škubali trávu dva rezaví koně. Stíny oblaků běžely po úbočích a vysoko na hřbetech se bělaly cáry sněhu. Kamera, které se říká němota, začala vrčet.

A co filmu říkají současní diváci? Opět protikladně:

Pomalá socialistická detektivka-nedetektivka, skvělá atmosféra vysokohorských scenérií dotvářená skvělou ústřední melodií.

Zápletka slabá, řešení nudné a hlavní představitelka je skutečně na zabití. Na Herze drtivě slabé a nudné. Detektivka? Ani náhodou. Komedie? Ani omylem.

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1975

Délka: 98 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. dubna 1976

Režie: Juraj Herz

Scénář: Josef Šilhavý

Produkce: Karel Kochman

Dramaturgie: Pavel Hajný

Hudba: Bohuslav Ondráček

Text písně: Zdeněk Borovec

Kamera: Andrej Barla

Natáčeno: Pec pod Sněžkou, Žižkova bouda, Sněžka, Praha

Hrají: Dagmar Veškrnová (Anna), Ilja Prachař (Sláma), Vít Olmer (provozní), Josef Abrhám (Rendl), Karel Augusta (Muraško), Václav Lohniský (Otík), Jiří Lír (vrchní), Václav Helšus (Honza), Ludmila Roubíková (Černá), Žofie Veselá (Gita), Kateřina Lírová (Jitka), Marcela Nohýnková (Rakušanka), Markéta Světlíková (číšnice), Emma Černá (Petráková), Julius Hirsch (Kuchař), Bohuslav Čáp (Vorel), Karel Hábl (příslušník VB), Jiří Hálek (obuvník), Jiří Němeček (pekař), Jiří Schmitzer (Hadrbolec), Jan Kratochvíl (číšník), Pavel Kratochvíl (číšník), Jan Schmid (psycholog), Luďa Marešová (sestra), Dagmar Patrasová (číšnice), Naďa Konvalinková (Marie), Milena Kaplická (Slávinka), Zdeněk Dušek (výčepní), Ladislav Šimek (lékař), Pavel Zedníček (Bezdíček), Mnislav Hofman (Rybička), Jan Ekl (celník), Jaroslava Maturová (servírka), Dana Císařová (servírka), Dagmar Rozumová (servírka), Zdeňka Mašková (servírka), Eva Mikovcová (servírka), Věra Fojtíková (servírka), Vítězslav Černý (host), Václav Štekl (host), Juraj Herz (host), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Juraj Herz, Vít Olmer, Josef Abrhám)