Řitka Video – Chyťte Hitlera

Když se nám tento týden sešlo několik sci-fi titulů na pultech, sáhněme do katalogu společnosti Řitka video pro něco žánrově spřízněného. Film sice válečný, ale námětem fantastický – Chyťte Hitlera.

Fiktivní špionážní příběh, natočený v době vrcholící druhé světové války, vychází z myšlenky, že na Hitlera bylo uskutečněno hned několik atentátů. Tento se datuje do roku 1942, kdy se skupina amerických lovců rozhodne unést nacistického Vůdce. V jejich čele stojí charismatický Steve, který si z hrozících následků nedělá těžkou hlavu. Dopředu ho žene vidina milionové odměny, kterou však dostane jedině ve chvíli, kdy chytí Hitlera. A nezáleží přitom na tom, jestli živého, nebo mrtvého.

 

Smíme dál?

 

Oficiální text je k filmu docela shovívavý. Občas se teoretici filmových dějin zabývají nejrůznějšími tituly, které vznikly jako propagandistická díla. Většinou takové filmy příliš chvály nesklízejí, ať už jde o protižidovsky laděné snímky německé nebo třeba domácí filmy, vychvalující kolektivizaci nebo brojící proti buržoazním továrníkům. Nějak se ale zapomíná, že obdobné filmy vznikaly i na druhé straně barikády.

 

A co když se nevrátíme, co s tím milionem bude?

 

Právě tenhle film je válečnou agitkou, která měla zřejmě ukázat prostým Američanům zrůdnost Třetí říše, povzbudit národní hrdost a vyburcovat z letargie. Ovšem po pravdě řečeno z dnešního pohledu by bylo vhodnější žánrové označení drama posunout spíš ke komedii, kdyby to zjevně nebylo myšleno opravdu vážně.

 

Tak povídej, kde asi jsme?

 

Příběh se odehrává jako vyprávění vědce-milionáře dvěma agentům, kteří za ním přišli vyzvídat, proč začal financovat americké válečné úsilí. Máme tak možnost sledovat, jak proslavený gangster se svými dvěma posluhovači po opuštění Alcatrazu narazil na vědcův inzerát, že vyplatí milion dolarů tomu, kdo zabije Hitlera. Protože škvára se vždycky hodí a žádná fuška není problém, rozhodnou se s vědcem podepsat smlouvu, aby mohl tučnou odměnu inkasovat.

 

Luxusní ubytování

 

Pokud měl člověk u některých filmů pocit, že dělají z Němců vysloveně pitomce, dalo se to snést třeba u Sedmé roty. Ovšem tady? Trojice gangsterů se nechá zapsat mezi válečné dobrovolníky, dostane se až k letectvu do Anglie a odtud unese cvičné dopravní letadlo, aby se dostala do Berlína. Nalétávající stíhačku jeden z nich sestřelí z otevřených dveří samopalem a pak úspěšně vyskočí z letadla i s uneseným pilotem, který se nedobrovolně stane jejich kumpánem.

 

Musíme to říct Hitlerovi osobně

 

Řidič německého náklaďáku klidně zastaví stopaři v anglické letecké uniformě, německá hlídka je zastaví až po 200 kilometrech a v klidu se vyptává, co chtějí páni Američané v Německu. Když se dozví, že mají osobní vzkaz pro Vůdce, div se samou ochotou nepřetrhnou… Ubytují je v Dachau a velitel uvažuje, jak schůzku s Hitlerem zprostředkovat.

 

Naše láska je oproti lásce k Říši malicherná

 

Do děje se zamíchá krásná baronka, která je ve skutečnosti antifašistkou a nakonec nepřímo zprostředkuje atentátníkům možnost osobního kontaktu s Hitelerem. Zásadní je to, co říká hlavnímu gangsterovi – Zabití Hitlera válku neukončí – bude pokračovat bez něj, jeho velitelé ji povedou dál a možná i lépe… Tuhle tezi si nakonec za svou vezme i on a hřímá z plátna, že je třeba zlikvidovat všechny ty fanatické velitele, kteří se dopouštějí zvěrstev, zabíjejí ženy i děti a je jim jedno, jestli jim velí císař, král, nebo Vůdce Třetí říše…

 

Počkejte tady, já jdu pro nějakýho hlavouna

 

Snad jen ten závěr film omlouvá, kupit tu zjevné logické chyby asi nemá smysl – Hitler na večírek přilétá čtyřmotorovým letadlem, při přeletu nad zahradou z okének zkontroluje, zda je všechno na zemi, údajně přistane s letadlem v neprůstřelném hangáru ve sklepě pod domem a za 30 vteřin od doby, kdy létal ve vzduchu už je mezi důstojníky? Do pouzdérka k houslím se vejdou i tři kolty? Anglický unesený výcvikový pilot hovoří plynně německy? Jak je možné, že vědec je schopen odvyprávět příběh naslouchajícím agentům až do konce, když jeho protagonisté (pozor spoiler!) skončili u popravčí zdi včetně oholeného a ostříhaného Hitlera?

 

Obraz je poplatný svému stáří, škrábance, občasné škubání, podivně nekontrastní, našedlý. Ještě horší je to s českým zvukem, jehož úroveň hlasitosti velmi podivně kolísá.

 

Nějak nevím, komu film vlastně doporučit.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1942

Délka: 70 minut

Původní název: Hitler – Dead or Alive

Světová premiéra: 12. listopadu 1942 – USA, Chicago

Režie: Nick Grinde

Scénář: Karl Brown, Sam Neuman

Produkce: Ben Judell, Herman E. Webber

Hudba: Leo Erdody

Kamera: Paul Ivano

Společnost: Ben Judell

Střih: Jack Dennis

Kostýmy: Emanuel Barton

Zvuk: Corson Jowett

 

Volba kapitol 

 

Hrají: Ward Bond (Steve Maschick), Dorothy Tree (baronka Else von Brandtová), Warren Hymer (Hans ‚Dutch‘ Havermann), Paul Fix (Joe ‚The Book‘ Conway), Russell Hicks (Samuel Thornton), Bruce Edwards (Johnny Stevens), Felix Basch (plukovník Hecht), Bobby Watson (Adolf Hitler), Frederick Giermann (Meyer), Kenneth Harlan (Cutler), Eddie Coke (Jimmy), Jack Gardner (Lou), Myra Marsh (slečna Grangeová), Henry Rowland (Hechtův pobočník), George Sorel (kapitán Kuhr), Billy Wayne (kapitán Tanner), a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky s anglickým zvukem

Obraz: černobílý 4:3

Bonus: další DVD (trailery na další DVD z katalogu)

Nastavení zvuku