Filmag zábava – Fifty fifty

A v poslední den pracovního týdne Filmag v pátek 23. října 2009 v edici Zábava za 45,- Kč přichystal klasickou akční podívanou ze začátku 90. let Fifty fifty. Údajně dodnes neztratila nic na své dynamice a zábavnosti. Dva najatí američtí žoldáci mají za úkol svrhnout diktátora malého národa na ostrově v jižních mořích Číny.

 

Sam a Jake jsou přátelé, ze kterých se po odchodu ze CIA stali žoldáci. Po letech se potkávají na opačných stranách barikády v jakési bohem zapomenuté zemi. Jeden z nich přichází provést dobře zaplacený převrat, druhý tu motivován stejně pečuje o místního diktátora.

 

CIA připravuje v Hadí zátoce v Tengaře v jihovýchodní Asii akci, jejímž cílem je zatknout generála Bosaviho a probojovat se k osvobozenecké armádě. Útok se však nepovede a velící důstojník dá příkaz k odplutí. Všichni vojáci jsou mrtví, zachránil se jen jejich velitel Sam French. Loď však na něho nepočkala a French se s vypětím sil dostane na břeh.

 

Probudí se v místní nemocnici, kde z něho chtějí Bosaviho lidé vypáčit nějaké informace. French odmítne cokoli prozradit, a tak dostane velitel bezpečnostní služby Jake Wyer rozkaz Frenche zastřelit. Jenže dobrého kamaráda nevyváží sebevětší balík špinavých peněz a tak se dva drsňáci dávají opět dohormady.

 

Jediným řešením je útěk, který se jim povede. Jenže brzy jsou zajati a odvlečeni k veliteli CIA Sprueovi, který po nich chce, aby se vrátili do Hadí zátoky a pomohli osvobozenecké armádě. Oba to svorně odmítají, nechtěli už mít s CIA nic společného, ale nabídka čtvrt milionu dolarů pro každého je příliš lákavá. Vrací se v zemi nastolit spravedlnost a pořádek.

 

Pro diváky příjemná vzpomínka:

 

Svižné akční béčko s větším než malým množstvím nadsázky. Vždy potěší a zvedne náladu. Apropó, pan režisér si tu střihl vedlejší roličku agenta CIA.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 1993

Délka: 97 minut

Původní název: Fifty/Fifty

Světová premiéra: březen 1991 – USA

Režie: Charles Martin Smith

Scénář: Dennis Shryack, Michael Butler

Produkce: Peter Shepherd, Maurice Singer, Raymond Wagner

Hudba: Peter Bernstein

Kamera: David Connell

Kostýmy: Terry Dresbach

Střih: James Mitchell

Společnost: Cannon Pictures / Cannon Group

Natáčeno: Penang, Malajsie / Řím, Itálie / Srí Lanka

Hrají: Peter Weller (Jake Wyer), Robert Hays (Sam French), Charles Martin Smith (Martin Sprue), Ramona Rahman (Suleta), Kay Tong Lim (Akhantar), Dom Magwili (generál Bosavi), Azmil Mustapha (plukovník Kota), Dharma Harun Al-Rashid (Sentul), Os (Jamik), Rohmat Juraimi (svalnatý rebel), Ursula Martin (Liz Powellová), Sharudeen Tamby (plukovník Seng), M. Rasuli (Subaltern), Kenji Sevai (Helmsman), Ismail Bin Raimli (sloní muž), Neelawthura Wijewardene (letecký mechanik), Anna Lim, Helmy B. H. M. Salleh, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,78:1)

Bonus: ?