Řitka Video – Sadistický experiment

Když jsem v katalogu společnosti Řitka video poprvé v polovině září zahlédl tituly, zařazené do nové řady Tabu kolekce, zaradoval jsem se. A mohu potvrdit, že se opravdu jedná o přesně takové filmy, jaké člověk podle názvu a upoutávek očekává. Prvním z uvedené kolekce, na který se podíváme trochu blíž, je Sadistický experiment.

 

Zdi koncentračního tábora skrývají hrůzné tajemství. Experiment, který nemá v dějinách obdoby!

 

Za zdmi zdánlivě standardního koncentračního tábora pro ženy probíhají ty nejšílenější experimenty, jaké si jen člověk dokáže představit. Za vším stojí zahořklý velitel von Kleiben, pod jehož dozorem provádí vědci pokusy s nebohými zajatkyněmi a jejich rozmnožovacím ústrojím. Sám při tom sleduje zvrhlé osobní zájmy, při kterých neváhá obětovat i své vlastní lidi. Dokáže láska jednoho z nich, německého vojáka, a francouzské zajatkyně překonat nástrahy války?

 

Vězenkyně u lékaře

 

O tomto žánru se (a nelze se tomu příliš divit) obecně asi moc neví. Nicméně jsou i zdroje, které se jím zabývají hlouběji. Z nich citujme to zásadní:

 

Pokusy s transplantacemi

 

V 70.letech 20. století začaly v Německu a Itálii vznikat filmy, pro něž se našlo označení naziploitation movies. Tyto filmy jsou vesměs extrémně špatné, spadají do žánru sex&gore a vztah k nim je spíše bizarním koníčkem, který je podobný obdivu k špatným béčkovým hororům. V těchto filmech nikdy nechybí žena v uniformě, žena jako oběť, mučení, nahota a hlavně sex. Jejich vyznění je extrémně stupidní.

 

Umýt, odblešit, na výzkum

 

Je to možná o to horší, že námět filmů vychází ze skutečnosti, protože v koncentračních táborech se odehrávalo leccos. V těchto filmech ale vůbec nejde o nějakou historii a věrnost, prostředí jen posloužilo jako dekorace k sexu, násilí, demonstraci různých úchylek a přehlídce uniforem, často svlékaných. To, že je to celé namočené do omáčky nadřazené rasy, všemohoucí Třetí říše a oddanosti Vůdci, opravdu není tak důležité a jako důvod odsouzení fašistického režimu určitě neposlouží. Nicméně kdo by snad zamyslet chtěl, může nad experimenty ve stylu kolik atmosfér vydrží ušní bubínek nebo přežije pokusná osoba transplantaci dělohy s plodem zauvažovat, odkud kam sahá lékařská etika a jestli se máme v současné době opravdu tak špatně.

 

Řekni, co po tobě chceme

 

Pokud se týče něčeho, čemu by se dalo říkat děj, moc toho není. Na začátku filmu máme možnost sledovat lékařský „výzkum" pomocí elektrošoků (něco ve stylu kolik voltů je zapotřebí, aby člověk zapřel svoji rasu) a jeho důsledky, když netečné vězenkyně a zřízenci ty méně šťastné vhazují za dvířka pece.

 

Nevydržela, do pece...

 

Poté do tábora přijíždí nový transport dívek, určených pro speciální sexperiment. Spolu s nimi totiž z ruské fronty dorazí pečlivě vybraní zástupci vyšší rasy.

 

Zástupci vyšší rasy

 

Dívky jsou protříděny, vhodné dostanou lepší stravu a možnost účastnit se experimentu, méně vhodné skončí v bordelu pro pracovníky lágru a na některých jsou prováděny další experimenty. Ať už se jedná o zmíněné testování sluchových orgánů nebo pokusy s transplantací vaječníků a děloh, při nichž umírá a v peci končí jedna pokusná osoba za druhou.

 

Neúspěšné kandidátky předávány do bordelu

 

Vojáci zatím dostanou příležitost oplodnit vybrané vězenkyně, lékaři je sledují ať už ve speciální vaně s regulací teploty nebo na obyčejné posteli.

 

 

Od počátku je jasné, že ta blonďatá, co vystoupila jako první z náklaďáku, se musí osudově potkat s tím, který jediný mezi vybranými nácky nevede silácké řeči a zadumaně čte knihy.

 

Vzpomínky velitele lágru - a jeho noční můra 

 

Do děje se ovšem zamíchá výše zmíněný velitel, o němž se ve flashbacích dozvíme, jakým traumatem asi trpí, hlavní lékař, který není tím loajálním úspěšným německým doktorem, jak by se zdálo, a lékařka, oddaná nacistka, která si mezi pokusnými děvčaty vybere tu pravou pro sebe.

 

Paní doktorka provádí výzkum

 

Přesně tak, jak je v dále citovaných diváckých komentářích, ke konci filmu dojde ke „katarzi", kdy dojde k mocné pomstě a přežijí jen ti nepodstatní.

 

Velitel na večírku

 

Zkrátka, film pro milovníky a sběratele obskurností.

 

A ještě ony citace:

 

Bezpříběhová ptákovina točící se kolem vaječníků, varlat a nacistů. Koncentrační tábor je k nerozeznání od jemu podobných v jiných naziploitation, stejně tak bobříci nebohých zajatkyň.

 

Filmy z nacistických ženských věznic zřídka kdy bývají duchaplné (vlastně si na žádný duchaplný nevzpomínám), povětšinou bývají nechutné, extrémně blbé, plné krásných, nahých a neustále ponižovaných žen, které se v posledních 10 minutách filmu vždy krutě pomstí. A přesně takový je i SS Experiment Camp, který proslul pravděpodobně jako první film zabývající se problematikou transplantace varlat a rovněž nejšílenější filmovou hláškou, kterou pronese nedobrovolný dárce, když ozbrojen dorazí k příjemci a se zcela kamennou tváří pronese: "You Bastard. What have you done with my Balls?" (poznámka – v tomto případě je ovšem originál zvuk v italštině a český dabing zdaleka není tak úderný).

Žánr: Horor / Thriller / Válečný

Země původu: Itálie

Rok vzniku: 1976

Délka: 90 minut

Původní název: Lager SSadis – Kastrat Kommandatur / Captive Woman II

Režie: Sergio Garrone

Pomocná režie: Marco Mattia Magretti

Námět: Sergio Chiusi

Scénář: Sergio Garrone, Vinicio Marinucci

Produkce: Mario Caporali, Giulio Dini

Hudba: Vassil Kojucharov, Roberto Pregadio

Kamera: Maurizio Centini

Asistent kamery: Carlo Marotti

Střih: Cesare Bianchini, Giovanbattista Siciliano

Asistent střihu: Sante Discepoli

Maskér: Carlo Renzini

Kadeřnice: Alberta Fattore

Výtvarník: Giorgio Marzelli

Kostýmy: Ferroni

Obuv: Arditi

Zvuk: Amedeo Timpani

Společnost: Società Europea Films Internazionali Cinematografica s.r.l.

 

Volba kapitol 

 

Hrají: Mircha Carven (Helmut Gruber), Paola Corazzi (Mirelle), Giorgio Cerioni (plukovník von Kleiben), Giovanna Mainardi, Serafino Profumo (seržant), Attilio Dottesio (Dr. Steiner), Patrizia Melega (Dr. Renkeová), Almina De Sanzio, Matilde Dall’Aglio, Agnes Kalpagos, Maurizio Reti, a další

V českém znění: Tomáš Juřička, Petr Gelnar, Zuzana Skalická, Hana Igonda Ševčíková, Jiří Hromada, Marcela Kyselová, Petra Tišnovská, Vladimír Fišer, Radek Vaculík, Klára Jandová, Jana Hermachová, Hana Civišová, Roman Hájek, Ludvík Král, Ernesto Čekan

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3 (1,66:1)

Bonus: z naší nabídky (náhledy obalů DVD z katalogu)

 

Nastavení zvuku