DVD Hit – Replikant

Na pultech se objevil další z filmů edice DVD Hit, inzerovaný na předchozích obalech. V sobotu 24. října 2009 je to Replikant za 49,- Kč, který byl ke koupi v únoru 2008 v DVD edici. Jean-Claude Van Damme v krimi thrilleru o psychopatickém vrahovi, kterého lze dopadnout pouze s pomocí jeho klonovaného dvojníka. Opět ve dvojroli, ale tentokrát sám proti sobě!

Město Seattle je ochromeno sérií vražd. Jejich pachatel, psychopatický zabiják přezdívaný „Torch“, vyhledává ženy, které jsou podle jeho zvráceného názoru špatnými matkami, několik dnů je sleduje a potom vnikne do jejich bytu, zavraždí je i jejich děti, vyfotí mrtvá těla a pak byt podpálí.

Vyšetřováním případu je pověřen detektiv Jake Riley, který je sice posedlý jeho dopadením, nedokáže se mu však dostat na stopu, a to ani přesto, že se mu Torch ozývá výsměšnými telefonáty. Když se nakonec, znechucen neúspěchem, rozhodne řady policie opustit, kontaktuje ho vládní organizace, která má plán jak vraha dopadnout. Poté co byl na místě činu nalezen vrahův vlas, byl v tajné laboratoři vytvořen jeho klon, dokonalý identický dvojník, který je sice mentálně na úrovni naivního pětiletého dítěte, přesto by však mohl pomoci s dopadením skutečného vraha. Nejenže je podle všeho třeba hledat příčiny jeho řádění právě v dětství, ale také proto, že má všechny Torchovy vlastnosti a sklony, což by mohlo napomoci k jeho dopadení. Ukáže se, že vrahem je jistý Garrotte, se kterým má Jake konflikt z minulosti, a chce se mu pomstít tak, že zabije jeho matku.

Klon je svým „originálem“ v neobvyklém mentálním spojení a na místech vražd se mu vybavují Torchovy vzpomínky. Jack Riley přijme nabídku a přesvědčen, že s pomocí klonu se mu podaří proniknout do mysli vraha, začne s klonem pracovat. A skutečně má poprvé od chvíle, kdy vrah poprvé udeřil, pocit, že se začíná blížit jeho dopadení. Přestože se ke klonu chová rezervovaně, uvědomuje si, že díky absenci stejných podmínek a dětských frustrací není vrahem a to, zda se nakonec přikloní na stranu dobra nebo v něm převládne nekontrolované zlo stejně jako u jeho „originálu“, záleží také na něm.

Situace se dramaticky vyhrotí v okamžiku, kdy rychle se učící a dospívající klon pod vlivem Torchových vzpomínek na matku uprchne, aby se pustil do vlastního pátrání. Začíná závod s časem, protože pokud se klon dostane pod vrahův vliv, mohlo by v něm převládnout zlo, k němuž má genetické předpoklady. A pak by Jake musel čelit dvojnásobné hrozbě!

replikant_01_dvd

replikant_02_dvd

replikant_03_dvd

replikant_04_dvd

Komentáře k tomuto filmu snad ani nemá cenu citovat, jak už to tak bývá, míří všechny palcem dolů.

Žánr: Thriller / Akční / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2001

Délka: 96 minut (1:35:57)

Původní název: Replicant

Světová premiéra: 11. května 2001

Režie: Ringo Lam

Scénář: Larry „Lawrence David“ Riggins, Les Weldon

Produkce: Tony Cataldo, Tani Cohen, David Dadon, Boaz Davidson, Danny Dimbort, Avi Lerner, Danny Lerner, Richard G. Murphy, Trevor Short, John Thompson

Hudba: Guy Zerafa, Alex Khaskin

Kamera: Mike Southon

Efekty: Andrew Neskoromny

Kostýmy: Antonia Bardon

Střih: David M. Richardson

Společnost: Millennium Films / Artisan Entertainment / 777 Films Corporation / Replicant Pictures

Natáčeno: New Westminster, British Columbia, Kanada / Sofia, Bulharsko / Vancouver, British Columbia, Kanada

Hrají: Jean-Claude Van Damme (Edward Garrotte / Replikant), Michael Rooker (Jake Riley), Catherine Dent (Angie), Brandon James Olson (Danny), Pam Hyatt (paní Rileyová), Ian Robison (Stan Reisman), Allan Gray (Roarke), James Hutson (Snotty Concierge), Jayme Knox (Wendy Wyckhamová), Paul McGillion (kapitán), Chris Kelly (Chris), Peter Flemming (Paul), Margaret Ryan (Gwendolyn), Marnie Alton (šlapka), Lillian Carlson (ošetřovatelka), Ingrid Tesch (911 operátorka), Fulvio Cecere (agent), a další

replikant_lokalizase

replikant_menu

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky, chorvatsky, srbsky, slovinsky

replikant_nastaveni

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: trailery

replikant_trailery