Filmhouse – Letní déšť

Společnost Filmhouse v poslední době na vydaných DVD zveřejnila náhledy obalů a dle informací, které jsme získali, lze ve středu 4. listopadu 2009  za obvyklých 49,- Kč očekávat režijní počin Antonia Banderase Letní déšť.

Antonio Banderas není pouze jedním z nejnadanějších herců současnosti, ale velké ambice má také na poli režisérském. A v roce 2006 to nepochybně dokázal svým druhým direktorským počinem, romantickým dramatem El Camino de los ingleses, jenž byl nominován na dvě ceny Goya a jednu z trofejí si odnesl také z mezinárodního filmového festivalu v Berlíně v roce 2007 – byl uveden v sekci Panorama a získal tu cenu Europa Cinemas Label.

 

 

Jeho jádrem je příběh tří mladých mužů, Miguelita, Paka a Babirusy, kteří se o jedněch prázdninách na konci 70. let rozhodli konečně jednat podle pravidla, že jediné, co vám nemůže nikdy nikdo vzít, jsou vaše zážitky. Na prahu dospělosti si tak začínají přátelé užívat všemožných radostí včetně lásky a milovaní.

 

 

Miguelitovi je osmnáct, právě opouští nemocnici s dlouhou jizvou a s výtiskem Dantovy Božské komedie. Od té doby, co tuhle knihu přečetl, ví, že chce být spisovatelem, básníkem. Zatím je ale léto a Miguelito se schází u bazénu s Babirusem, který má rád bojová umění, s Pakem, jehož otec je boháč, s malým Mortallem a s Luli, která sní o dráze tanečnice.

 

 

Pro Miguelita se cílem jeho citů stane půvabná Luli. A společně s ní si stejně jako všichni ostatní začíná mladík uvědomovat, že životní štěstí je nestálé, musí se o něj bojovat, a že nezávisí na tom, co bylo, ale pouze na přítomnosti a na nadějích v budoucnost. Dětství se loučí, právě začíná opravdový život se vším dobrým i zlým, co přináší.

 

 

Když léto skončí, parta se rozprchne na všechny strany a také románek s Luli pro Miguelita končí. Oba mladí lidé dospěli.

 

 

„Můj film je o přechodu z doby dospívání k dospělosti," říká Antonio Banderas. „Sny mého mládí byly daleko skromnější, než byl potom můj život. Vždycky jsem chtěl být divadelním hercem, a ne hvězdou. Neztratil jsem nic z té energie, která mne kdysi pudila odejít z Malagy. Vzpomínám si dodnes přesně na ten okamžik, kdy jsem si uvědomil, že jsem se změnil. Kdybych se někdy vrátil do Malagy, bude to v kůži jiného člověka."

 

 

Naladění diváci komentují:

 

Krásný, poetický příběh letní lásky a dospělosti, která čeká na jejím konci.

 

Antonio Banderas natočil tento film prý jako poctu těm, kdo se stali úředníky v bankách nebo dělníky v továrnách a nenaplnili své sny a nestali se slavnými. Letní déšť si hodně hraje s poetikou, s vizualitou, hodně se zde mluví vznešeně, o touhách a o básnictví.

 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Španělsko / Velká Británie

Rok vzniku: 2006

Délka: 113 minut

Původní název: El Camino de los ingleses / Summer Rain

Světová premiéra: 24. listopadu 2006 – Španělsko

Režie: Antonio Banderas

Námět: Antonio Soler (román)

Scénář: Antonio Soler

Produkce: Carola Ash, Antonio Banderas, Gustavo Ferrada, Peter La Terriere, Albert Martinez Martin, Antonio Meliveo, Alessandra Moresco, Pepón Sigler, Gregorio Solis, Carlos Taillefer

Hudba: Antonio Meliveo, José Villalobos

Kamera: Xavi Jiménez

Střih: Mercedes Alted

Kostýmy: Bina Daigeler

Zvuk: Carlos Faruolo

Výtvarník: Javier Fernández

Společnost: Green Moon Productions / Sogecine / Future Films / De Palacio Films

Natáčeno: Ciudad de la Luz, Alicante, Comunidad Valenciana, Španělsko / Londýn, Velká Británie / Málaga, Andalucía, Španělsko

Hrají: Alberto Amarilla (Miguelito Dávila), María Ruiz (Luli Giganteová), Félix Gómez (Paco Frontón), Raúl Arévalo (Babirusa), Fran Perea (El Garganta), Marta Nieto (La Cuerpo), Mario Casas (Moratalla), Antonio Garrido (Cardona), Antonio Zafra (Enano Martínez), Berta de la Dehesa (La Gorda de la Cala), Victor Perez (González Cortés), Cuca Escribano (Fina), Lucio Romero (Abuelo), Romay Rodríguez, Pepa Aniorte (Fonseca), Helen Rasmussen (Rubia), Stephen Porter, Juan Diego (Don Alfredo), a další

 

Údaje o DVD (na obalu uvedeny chybně):

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 španělsky, česky

Titulky: česky, slovensky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný