Vapet pro každého – Brutální Nikita

Série filmů Luca Bessona pokračuje a v úterý 3. listopadu 2009 vydává Vapet za 48,- Kč v edici Pro každého film Brutální Nikita. Zabila a musela zaplatit. Původní drsná, dynamická a syrová verze. V 17 odsouzena k doživotí, ve 20 k tajné službě…

Parta výrostků se vloupe do lékárny patřící otci jednoho z nich. Chtějí získat peníze a drogy. Když jsou přistiženi a obklíčeni, rozpoutají přestřelku, ve které zabijí několik policistů a lékárníka a útočníci, až na jednoho, přijdou o život. Přežije pouze zdrogovaná dívka Nikita, která chladnokrevně popraví jednoho z policistů.

 

 

 

 

 

 

Když je odsouzena na doživotí, propadne hysterickému záchvatu, který uklidní teprve uspávací injekce. Probudí se v prosvětlené cele, kde ji navštíví zvláštní agent, který se představí jako Bob. Oznámí jí, že oficiálně spáchala sebevraždu a byla řádně pohřbena. Nabízí jí možnost začít nový život jako agentka tajné služby. Pokud odmítne, ještě pořád může přijít na řadu "sebevražda" a pohřeb. Nikita se zmocní Bobovy pistole a pokusí se uprchnout. Je však odzbrojena a Bob ji pro výstrahu střelí do nohy. Nakonec tedy dívka na spolupráci kývne a v centru odříznutém od světa podstoupí tvrdý výcvik. Učí se ovládat počítače, střílet, bojová umění, a u staré agentky Amandy dostává lekce vybraného chování, elegance a ženskosti.

 

 

 

 

 

 

O několik let později je výcvik u konce a Bob, který na něj po celou dobu dohlížel, ji pozve na oslavu jejich narozenin ven. Poprvé po letech opouští Nikita výcvikové centrum a navštíví s Bobem luxusní restauraci.

 

 

 

 

 

Dostane od něj dokonce dárek. Jenže v luxusně zabalené krabici najde pouze nabitou pistoli. Čeká ji první úkol. Má zabít jednoho z hostů, což bez váhání provede.

 

 

 

 

 

Okénko na záchodě, kterým měla podle plánu uniknout je však zazděné. Dívce se v divoké přestřelce s ochrankou zavražděného muže podaří uniknout odpadovou šachtou. Vrátí se do výcvikového střediska, kde se od Boba dozví, že úspěšně složila zkoušku, jejíž součástí bylo i ono zazděné okénko. Nyní může opustit středisko a začít nový život. S falešnou identitou ošetřovatelky Marie se nastěhuje do malého bytu a brzy hravě sbalí sympatického prodavače Marka. Po šesti měsících poklidného života je povolána do první akce.

 

 

 

 

V převleku za servírku doručí do jednoho pokoje otrávené jídlo a potom se opět vrátí ke svému nenápadnému životu. Protože Mark se neustále pokouší vyzvědět něco o její minulosti, představí mu svého strýčka Boba. Společná večeře proběhne v přátelské atmosféře a Bob dokonce dvojici věnuje dvě letenky do Benátek.

 

 

 

 

 

Chvíle štěstí přeruší telefonický příkaz k další akci. Nikita má podle pokynů z vysílačky zastřelit neznámou ženu puškou ukrytou v koupelně. Nic netušící Mark ji přitom málem přistihne. Po návratu domů začne Mark plánovat jejich společnou budoucnost, Nikita má však plnou hlavu nového, časově náročného úkolu. Každý večer odchází pod záminkou nočních služeb a sleduje s dalšími agenty pracovníka ambasády, který shromažďuje tajné informace. Jejím úkolem je získat kopie dokumentů, které mají posloužit jako důkazy, vše se však nečekaně zvrtne, když je do akce nečekaně povolán nelítostný "čistič" Viktor. Jeho brutální zásah je pro napjaté nervy šokované dívky poslední kapkou.

 

Žánr: Krimi / Drama / Thriller / Akční

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1990

Délka: 113 minut

Původní název: Nikita / La Lemme Nikita

Světová premiéra: 21. února 1990 – Francie

Premiéra v kinech ČR: 1. července 1991

Režie: Luc Besson

Scénář: Luc Besson

Produkce: Claude Besson, Luc Besson, Mario Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori, Patrice Ledoux

Hudba: Eric Serra, Wolfgang Amadeus Mozart (výňatky z Malé noční hudby)

Kamera: Thierry Arbogast

Střih: Olivier Mauffroy

Kostýmy: Anne Angelini, Valentine Breton des Loys, Mimi Lempicka, Yves Saint-Laurent

Společnost: Gaumont / Les Films du Loup / Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica

Natáčeno: Old Seita factory, Paris 12, Paříž, Francie / Paříž, Francie / Restaurant Le Train Bleu, Gare de Lyon, Paris 12, Paříž, Francie / Benátky, Veneto, Itálie

Hrají: Anne Parillaud (Nikita), Jean-Hugues Anglade (Marco), Tchéky Karyo (Bob), Jeanne Moreau (Amanda), Jean Reno (Victor), Roland Blanche (vyslýchající), Marc Duret (Rico), Alain Lathière (Zap), Philippe Leroy (Grosmann), Jacques Boudet (lékárník), Jean Bouise (atašé na ambasádě), Philippe de Janerand, Patrick Fontana (Coyotte), Laura Chéron (pankačka), Patrick Pérez (policista v lékárně), Helene Aligier (lékárnice), Bruno Randon (policista v lékárně), Vincent Skimenti (policista v lékárně), Pierre-Alain de Garrigues (policista v lékárně), Joseph Teruel (čekatel), Jacques Disses (advokát), Stéphane Fey (prezident tribunálu), Philippe Dehesdin (první úředník), Michel Brunot (druhý úředník), a další

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný