Řitka Video – Velká vlastenecká válka 5. DVD

Opět se věnujme cyklu Velká vlastenecká válka z katalogu společnosti Řitka Video. Dnes je na řadě páté pokračování tohoto monumentálního díla.

 

Zcela unikátní americko-sovětský dokumentární seriál mapuje ve dvaceti dílech Velkou vlasteneckou válku jako největší vojenskou kampaň v dějinách lidstva. Průvodcem této série je legendární oscarový herec BURT LANCASTER.

 

Hello, I am Burt Lancater (a maršál Pokryškin)

 

Seriál byl natočen za spolupráce amerických a sovětských dokumentaristů koncem 70. let, v době, kdy došlo k určitému zlepšení americko-sovětských vztahů. Skládá se z dokumentárních záběrů sovětských i německých kameramanů, které byly umístěny v archívech SSSR, USA a Velké Británie a které do té doby nebyly v některých případech nikdy publikovány. Autentické sekvence doplňují výpovědi účastníků 2. světové války i novodobé záběry z míst, kde probíhaly důležité boje. V zemích východního bloku byl seriál vysílán pod názvem Velká vlastenecká válka, v západních zemích pod titulem Neznámá válka.

 

Na DVD se nachází opět dva díly:

 

9. díl – Válka v oblacích

Nečekaný německý útok na SSSR měl za následek zničení dvou třetin sovětského letectva. Bombardovací svazy, čítající 2750 letadel, ničily už na zemi leteckou sílu nepřítele, aby byl usnadněn následný postup pozemních sil do vnitrozemí. Ještě před polednem prvního dne útoku bylo zničeno přes 900 ruských letadel na zemi a dalších 400 ve vzduchu. Na celé frontě, měřící přes dva tisíce kilometrů, k nebi stoupaly sloupy dýmu.

 

Přepadení SSSR

 

Ruská letadla byla technicky slabší, méně výkonná, hůř manévrovatelná, přesto už od počátku si někteří piloti mohli připsat první sestřely. Pilotů bylo dost, letadel ale zoufale málo. Prvními zajatci za německou stranu se stali piloti Luftwaffe, ruské zdroje udávají, že za první den se podařilo sestřelit 200 německých letadel. Nacistická propaganda, označující letecký útok za velký úspěch, ale do budoucna podcenila odhodlání a průmyslové možnosti.

 

Konečným cílem útoků byla Moskva, symbol Ruska. Ta se ale na základě zkušeností ostatních měst připravila. Díky houževnaté obraně nedošlo ve městě k vážnějším škodám i přesto, že frontová linie se téměř dotýkala hranic města. Obyvatelé se přizpůsobili životu pod zemí.

 

Rusové realizovali odvetu – vyslali bombardovací misi na Berlín. Hlavním cílem plná bylo ukázat, že německá města nejsou nedotknutelná. Jen 4 dny před tímto náletem se Goebbles chvástal, že nad Berlínem nikdy žádné ruské letadlo nepoletí. I po náletu škody připisoval 150 britským bombardérům, ale jednalo se o ruskou práci. A nebylo to naposledy.

 

Přísaha pilotů

 

Do října 1941 se ruské ztráty vyšplhaly nad 5100 letadel. Za celý rok to pak bylo přes 8000. Mnoho ze zbylých 2000 letuschopných strojů nebylo uzpůsobeno k boji. Někteří piloti vlétali i osmkrát denně.

 

V týlu se ale školili noví piloti i posádky bombardérů (v prvních měsících až 40000 mužů) a rostly nové továrny. I mnoho žen se stalo piloty. Produkce nových typů dosahovala několikanásobku předchozích počtů.

 

I taková letadla, jako Po-2, určený původně ke hnojení polí, se v roli nočního bombardéru stal úspěšným bojovým prostředkem právě ženských leteckých jednotek.

 

Rusové měli vynikající konstruktéry – Jakovlev, Lavočkin, Iljušin – a dělníci při výrobě jejich letadel přespávali mezi rozpracovanými trupy ve výrobních halách. Na jejich výrobu přispívali ve sbírkách jednotlivci i celé kolektivy.

 

Letadla pořízená ze sbírek dárců

 

Hlavním cílem byla podpora pozemních vojsk a nikoli jen vendeta v podobě bombardování nepřátelských měst. Od roku 1943 byly síly na nebi takřka vyrovnány.

 

Konec Luftwaffe

 

Mezi mnoha oceňovanými hrdiny byla i řada francouzských pilotů. Po pádu vlasti se z nich stali vojáci bez vlasti. S přibývajícími počty letců se z nich stal pluk Normandie-Němen.

 

10. díl – Partyzánská válka (Partyzáni – guerillová válka)

Po obsazení obrovských rozloh se tisíce civilistů stalo bojovníky v týlu nepřítele. Partyzáni ničili muniční sklady a komunikace a měnili život okupantů v peklo na zemi.

 

Rusové neměli na vybranou, za okupačními jednotkami postupovaly popravčí čety, připravující nový prostor pro vyvolenou rasu, pro stěhování nordických rodin. A tak se zrodilo partyzánské hnutí. Přidávali se i vojáci Rudé armády, kterým se podařilo vymanit se z obklíčení.

 

Skupiny dělaly, co mohly. Nože a granáty vyráběly svépomocí, samopal byl za odměnu. Řadu z nich Němci pochytali, mučili a popravili. Na věku nezáleželo.

 

Přesto se k hnutí přidávaly celé rodiny. Také se vzájemně partyzánské skupiny setkávaly a koordinovaly další postup. S postupující válkou pak došlo i ke spolupráci s regulérní armádou.

 

Partyzáni

 

Rusko mělo pro partyzánské hnutí vytvořeno dokonce vrchní velení. Němci museli vyčlenit obrovské síly pro boj s partyzány, kteří tak vázali jednotky mimo frontu. Postupně bylo až 10% okupačních sil blokováno partyzánskou válkou.

 

Do lesů Němci vstupovali s největší opatrností. Výsledky takových trestných výprav – boj, mnoho škod na německé straně a partyzáni zmizeli. Proto Němci vypalovali celé vesnice a likvidovali obyvatelstvo. Velitelství nařídilo nejextrémnější postup, kterému padlo napospas 4 miliony popravených na Ukrajině a dva a čtvrt milionu v Bělorusku. 209 měst a 9 tisíc vesnic zmizelo z povrchu.

 

Přesto partyzáni ovládali území větší než Dánsko, dokonce na něm vytvořili vlastní republiku. Tento prostor posloužil i jako místo formování dalších skupin a pro jejich výcvik.

 

Hrdina

 

I přímo v okupovaných městech působila řada sabotérů, kteří dokázali od ničení skladů až po popravy nacistických pohlavárů.

 

Na podporu vojenských operací blokovalo partyzánské hnutí dopravní cesty, Němci měsíčně přicházeli o 300 lokomotiv a 120 kilometrů kolejí, na oplátku stříleli po všem, co se kolem trati hýbalo.

 

V roce 1943 už byly jednotky natolik silné, že působily jako stejně jako organizované jednotky. Ve výzbroji měly děla i těžkou techniku, osvobozovali města i vesnice.

 

Výběr kapitol 1. dílu

Žánr: Dokumentární / Válečný

Země původu: USA / SSSR

Rok vzniku: 1978

Délka: 2×49 minut

Původní název: The Unknown War

Hrají: Burt Lancaster, veteráni 2. světové války

Produkce: Isaac Kleinerman, Fabian Mogilevsky

Scénář: Ivan Mendjzerickij, Alexander Pumpjanskij, Roman Karmen, John Lord,

Režie: Zoja Fomina, Vassilij Katanian, Roman Karmen,

Hudba: Vitalij Gujeviksman, Lud Guidravičus, Alexej Muravljev, Rod McKuen

 

Výběr kapitol 2. dílu

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: trailery na další DVD z katalogu společnosti

 

Menu DVD