KaB Music – Doktor Živago 1. DVD

Po sérii italských komedií mění KaB Music zaměření a v edici RájDVD se v pátek 6. listopadu 2009 za 49,- Kč objeví na pultech 1. část televizní revoluční fresky Doktor Živago. Je zbytečné vzdorovat revoluci, je marné bránit se lásce. Encyklopedie imdb.com sice udává, že se jedná o tři epizody, jiné zdroje se shodují s tím, že vyjde na 2 DVD.

Román Doktor Živago vynesl svému autorovi Borisi Pasternakovi Nobelovu cenu za literaturu (1958), ale i takový odpor sovětského režimu, že tvůrce toto ocenění raději odmítl.

 

V roce 1965 byl v USA natočen podle tohoto románu stejnojmenný film pod režií Davida Leana. V hlavní roli doktora Živaga se představil Omar Sharif a dále hráli Julie Christie jako Lara a Geraldine Chaplin jako Tonya. Film získal celkem 5 Oscarů a řadu dalších filmových cen. My však budeme mít k dispozici nové televizní zpracování, na němž znatelnou stopu zanechala naše republika (což některým vadí, když jsou pražské ulice vydávány za revoluční Rusko).

 

 

Velkolepá freska zachycuje nejdramatičtější období novodobých dějin Ruska, první polovinu 20. století, tedy především 1. světovou válku a bolševickou revoluci. V těchto těžkých a krvavých časech hledá cestu životem titulní hrdina, lékař s duší básníka Jurij Živago. Nezajímá ho politika, pouze lidská individualita. Je povolán k tomu, aby pomáhal raněným a trpícím. Svým profesním posláním si je jistý, avšak o to méně má jasno v citech k ženám. Zatímco k sestřenici Toně ho poutá manželský slib stvrzený dítětem, ke křehké dívce Laře jej přitahuje porozumění a milostná touha. Jeho cestu navíc kříží všeho schopný právník Viktor Komarovskij, Lařin bývalý milenec, jenž umí přežít za každého režimu a jenž se nemíní Lary vzdát…

 

 

Diváci opět ve dvou extrémních táborech:

 

Italský režisér vsadil na vcelku neokoukané tváře a v Čechách a na Slovensku natočil televizní film, který se sice nemůže vyrovnat snímku Davida Leana, ale povedenou adaptací předlohy určitě je. Výraznou roličku předvedl Pavel Kříž a hodně se povedla hudba.

 

 

Doufám, že tvůrce chodí Pasternak po nocích strašit a že si dává jaksepatří záležet. Těžko čekat od zápaďáků, že se jim podaří vystihnout obraz ruských dějin a mentality, ale až tak s tím snad zatočit nemuseli. Matheson a Knightley jsou na role Živaga a Lary asi tak vhodní kandidáti jako Stalin na Nobelovu cenu míru.

 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Velká Británie / Německo / USA

Rok vzniku: 2002

Délka: 112 minut

Původní název: Doctor Zhivago

Světová premiéra: 24. listopadu 2002 – Velká Británie

Režie: Giacomo Campiotti

Námět: Boris Pasternak (román "Доктор Живаго")

Scénář: Andrew Davies

Produkce: Giovanna Arata, Alison Barnett, Rebecca Eaton, Andy Harries, Anne Pivcevic, Hugh Warren

Hudba: Ludovico Einaudi

Kamera: Blasco Giurato

Střih: Joe Walker

Kostýmy: Annie Symons

Společnost: E-Vision / Epsilon TV Production / Granada Productions / Granada Television / WGBH

Natáčeno: Praha, Česká republika / Slovensko

Hrají: Hans Matheson (Jurij Živago), Keira Knightley (Lara Guišar Antipova), Sam Neill (Viktor Komarovskij), Alexandra Maria Lara (Toňa Gromyko Živagová), Jeremy Clyde (profesor), Celia Imrie (Anna Gromyková), Anne-Marie Duff (Olja Deminaová), Hugh Bonneville (Andrej Živago), Daniele Liotti (Misha Gordonová), Maryam d’Abo (Amalia Guisharová), Kris Marshall (Paša Antipov/Strelnikov), Karel Dobrý (Majakovskij), David Fisher (Blok), Rick Warden (Liberius), James Babson (Otec), Jan Unger (Voronjuk), Vojtěch Rohlíček (Vassja), Radek Valenta (Kostojed), Roger Denesha, Pavel Kříž (Palyk), Zuzana Hodková (svatební host), Jan Trávníček (Saša Živago), Rudolf Pellar (Mikulycin), Ivo Novák (nadporučík), Jiří Knot (Sventickij), Philippa Hart (madam Sventickaja), Sam MacLintock (malý Jurij), Bill Paterson (Alexander Gromyko), Daniella Byrne (malá Tonja), Nick Stewart (ortodoxní kněz), Robert Orr (agitátor), John Comer (bolševik), Honza Klimer (důstojník), Sylvia Syms (Madame Fleuryová), Hasan Huseynov (Prituljev), a další

V českém znění: Miroslav Táborský, Andrea Elsnerová, Pavel Soukup, Ivan Trojan, Jitka Ježková, Petr Pelzer, Jan Šťastný, Kristýna Frejová

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: Biografie, filmografie herců a tvůrců, z naší nabídky