Mirax – Zrozeni k boji

Vypadá to, jako by se DVD vydávaná společností Mirax štěpila do dvou zcela odlišných proudů. Na jedné hromádce jsou všelijaké animované příběhy pro dětské publikum, na druhé kupičce se objevují thajské mlátičky. Jediné, co mají ty dvě skupiny společné, je moment překvapení, protože vydavatel nedává vědět své plány. A tak v sobotu 7. listopadu 2009 jsme se za 39,- Kč dočkali i zástupce druhé skupiny s názvem Zrozeni k boji.

Nový film od režiséra Ong Bak. Pokud v označení filmů, které mají tato slova v názvu, máte poněkud hokej, jde o režiséra Panna Ritthikrai (někdy též Punna Litkrai) a tento film, na těch ostatních, které má na svědomí Prachya Pinkaew, se „pouze" podílel jako choreograf bojových scén, spoluautor scénáře a osobní trenér Tonyho Jaa. Jeho filmem je ale nedávno vydaný Tajný agent.

 

Diew je nasazený policejní agent a v jeho oboru se mu jen málokdo dokáže vyrovnat.

 

Když jeho přítel a učitel přijde při jednom přepadení o život, cítí, že potřebuje trochu oddechu. Rozhodne se, že odcestuje se svou sestrou Nui na venkov. Dívka je mistryní v teak wondu a vezme s sebou i několik svých spoluhráčů.

 

 

Vše vypadá ideálně k příjemnému odpočinku a sportování až do chvíle, kdy se tu objeví nemilosrdný drogový baron. Thajská vesnice byla napadena ozbrojenými povstalci, kteří půlku vesnice postříleli a životy zbylých chtějí vyměnit za osvobození generála, svého vůdce. Rajská krajina se rázem promění v peklo.

 

 

Plány jim ale kazí mladý policista, který generála zatýkal, a spolu s ním i přítomní sportovci, kteří vezli do chudé vesnice věci a peníze vybrané charitou. Hrstka odvážných se pod vedením Diewa rozhodne, že se postaví na odpor útočníkům. Nedají se jen tak lehce, když zjistí, že jim i celému Bangkoku hrozí jistá smrt ve formě jaderné hlavice a strhnou se jatka o záchranu holých lidských životů, kdy pomocí svých zvláštních schopností zvítězí.

 

 

Diváci pláčou:

 

Scénář vypadá, jako by byl napsaný jakou dvoustránková povídka, jejíž zbylých 150 stran zaplní jen a jen střelba a souboje. Od děje nelze čekat žádné zázraky, ale zas až tak málo taky ne. Prosťoučký děj nemile překvapuje svou extrémní naivitou.

 

Uvedené žel nezachrání vynikající gymnastické, atletické a bojové výkony jednotlivých protagonistů. Úvodní honička, kdy z náklaďáků padají Thajci pod, mezi a vedle kola z výšky na tvrdé, jsou opravdu hezké na pohled, ale na film je prostě sakra málo.

 

 

Z filmového hlediska samozřejmě kravina jak dělo. V Thajsku si se scénářem k akčním filmům moc často hlavu nelámou. Za to si lámají všechny možné kosti během kaskadérských výkonů. Kdo má rád akční filmy a nechce se mu myslet, tenhle film přivítá.

Žánr: Akční

Země původu: Thajsko

Rok vzniku: 2004

Délka: 92 minut

Původní název: Kerd Ma Lui / Born to Fight

Světová premiéra: 5. srpna 2004 – Thajsko

Režie: Panna Rittikrai

Scénář: Morakat Kaewthanek, Panna Rittikrai, Thanapat Taweesuk

Produkce: Prachya Pinkaew, Sukanya Vongsthapat, Sita Vosbein

Hudba: Traithep Wongpaiboon

Kamera: Surachet Thongmee

Střih: Thanapat Taweesuk

Společnost: Baa-Ram-Ewe / Sahamongkolfilm Co.

Natáčeno: Patpong, Thajsko

Hrají: Nappon Gomarachun (generál Jang Sei Yang), Santisuk Promsiri (Lowfei), Dan Chupong (Deaw), Piyapong Piew-on (Tun), Somrak Khamsing (Tug), Amornthep Waewsang (Moo), Suebsak Pansueb (Jo), Nantaway Wongwanichislip (Nye), Kessarin Ektawatkul (Nui), Rattaporn Khemtong (Tunta), Chatthapong Pantanaunkul (Foong), Sasisa Jindamanee (Baetoey), Payong Mounda (vůdce vesnice), Swat Hoopsom (uvězněný), Sahaschai Chumrum (nadporučík Thripundomrong Liddomerong), Wannakit Sirioput (Foh), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 thajsky, 2.0 thajsky, česky, maďarsky

Titulky: maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: upoutávka