FilmX – Funny Games USA

Druhým titulem v ediční řadě FilmX ve čtvrtek 12. listopadu 2009 za 99,- Kč má být film Funny Games USA. Chcete se vsadit, že v devět ráno budete mrtví?

Prodloužený víkend s rodinou v luxusním venkovském sídle? Proč ne! Funny Games USA je průzkumem dnešní brutální společnosti a jak násilí ovlivňuje naší kulturu.

 

 

Anna vypráví příběh své rodiny, která byla fyzicky i psychicky týraná dvěma neočekávanými návštěvníky, když si pronajali dům na venkově. Místo odpočinku je čeká dvojice mladých psychopatů – Peter a Paul se s milým úsměvem a v bílých rukavičkách objeví u jejich dveří. Anna s rodinou nemá ani tušení, jak drsná hra na ně čeká! Vše začne nabírat rychlé otáčky, když se Paul vsadí, že rodina nepřežije do zítřejšího rána.

 

 

Snímek je remakem stejnojmenného rakouského filmu z roku 1997, který svým neotřelým zpracováním zaujal i na festivalu v Cannes. K americké adaptaci si studio přizvalo i původního režiséra Michaela Hanekeho.

 

Divácká obec rozdělena do dvou protikladných táborů:

 

Podlé, zbabělé, kruté a brilantní. Mistrovsky zaranžovaný psychologický teror bez hudby, se statickou kamerou a minimem střihu. Znepokojivé, drzé a bezohledné, povýšenecké, děsivé, nepříjemné.

 

 

Nechápu, jak se to mohlo dostat do českých kin. Vyskytují se zde scény, které trvají cca 10 minut bez pohnutí kamery a nic se tam prakticky neděje (hlavní hrdinka se snaží postavit se svázanýma rukama a nohama, minutový záběr na dům ve tmě)… A když už se děje něco zajímavého, nevidíme to, pouze slyšíme. Jednou je to působivé (to když si třeba Michael Pitt dělá večeři, zatímco slyšíme masakr ve vedlejší místnosti), po zbytek ale zůstává divák naštvaný, že čeká… čeká… čeká… trpí… a nakonec stejně nic nevidí. Tvůrce se nám snaží "něco" sdělit, ale činí to tak úděsně nudným způsobem, až je to k nepřežití.

 

Žánr: Horor / Thriller / Krimi / Drama

Země původu: Velká Británie / USA / Francie / Rakousko / Německo / Itálie

Rok vzniku: 2007

Délka: 111 minut

Původní název: Funny Games U.S.

Světová premiéra: 20. října 2007 – Velká Británie (London Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 21. srpnna 2008

Režie: Michael Haneke

Scénář: Michael Haneke

Produkce: Rene Bastian, Christian Baute, Adam Brightman, Chris Coen, Skady Lis, Hamish McAlpine, Pascal Metge, Linda Moran, Hengameh Panahi, Valerie Romer, Jonathan Schwartz, Andro Steinborn, Douglas C. Steiner, Naomi Watts

Kamera: Darius Khondji

Střih: Monika Willi

Kostýmy: David C. Robinson

Společnost: Celluloid Dreams / Halcyon Pictures / Tartan Films / X-Filme International / Lucky Red / Kinematograf / Celluloid Nightmares

Natáčeno: Broadway Stages, Brooklyn, New York City, New York, USA / Head of the Harbor, Long Island, New York, USA / Shelter Island, Long Island, New York, USA / Southampton, Long Island, New York, USA

Hrají: Naomi Watts (Anna Farberová), Tim Roth (George Farber), Michael Pitt (Paul), Brady Corbet (Peter), Devon Gearhart (Georgie Farber), Boyd Gaines (Fred Thompson), Siobhan Fallon (Betsy Thompsonová), Robert LuPone (Robert), Susanne C. Hanke (švagrová Betsy), Linda Moran (Eva), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:  

Titulky:

Obraz:  1,85:1

Bonus: