Eusebius – Apocalypto

Tenhle film se už jednou v přehledu plánovaných titulů vydavatele Eusebius objevil, tenkrát z toho nakonec nic nebylo. Napodruhé to snad vyjde – v pátek 13. listopadu 2009 za 49,- Kč by měl být ke koupi film Apocalypto.

Světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson přichází s novým filmem Apocalypto (název pochází z řečtiny a znamená „nový začátek“) – napínavým mýtickým dobrodružstvím o bouřlivých událostech konce kdysi mocné civilizace. Velkolepý projekt nás zavádí do říše Mayů a nabízí nám jednu z možných variant zániku této starověké civilizace. Její původ, způsob života a náhlá destrukce jsou dosud opředeny mnoha tajemstvími. Pozůstatky mayské kultury se zachovaly pouze v pyramidách ukrytých v neprostupné džungli. Nyní, pět set let po jejím zániku, režisér Mel Gibson rozehrává tuto nikdy neobjasněnou záhadu a vytváří tak napínavý dobrodružný film na pozadí mytologie. Vše se točí kolem základní otázky. Je možné vyhnout se destrukci?

Nejvyšší kněží se snaží všeobecný úpadek zastavit pomocí četných lidských obětí. Jednou z nich má být i mladý muž, který však svůj osud odmítne a rozhodne se uprchnout do deštného pralesa. Vydává se na cestu za hranice své říše, ovládané strachem a útlakem, kde ho očekává nejistý konec. Podporován silou lásky ke své ženě a rodině, udělá nakonec zoufalý pokus k návratu domů, aby zachránil svůj tradiční způsob života.

Film se natáčel v Catemaco a ve Veracruz, v jednom z posledních zachovalých deštných pralesů v Novém Mexiku. Natáčelo se také v Yucatánu, jižní Kalifornii, Edmontonu, Calgary, Torontu, Vancouveru a střední Americe. Většina postav byla obsazena místními obyvateli.

Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec.

Mayové byli na svou dobu neobyčejně inteligentní. Kromě zemědělství, pro které vytvořili zavlažovací systém, se zabývali keramikou, kamenictvím nebo architekturou. Pro rozvoj vědění postavili školy, kde je měli vyučovat jejich bohové. Zde si osvojili velmi dobré znalosti matematiky, fyziky, chemie a astronomie. Dokázali měřit pohyby planet, díky čemuž vytvořili dokonale přesný kalendář. Také písmo měli skvěle vyvinuté.

Film hodnocený vcelku pozitivně i přes množství kritických připomínek:

Apocalypto je neuvěřitelně jednoduché, přímočaré a očesané o vedlejší zápletky, historické zasazení je jen kulisa naroubovaná na příběh o dechberoucím útěku z cesty na smrt.

Film se brutalitou vyhýbá dětskému divákovi a tematickou plytkostí divákovi dospělému.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 139 minut

Původní název: Apocalypto

Světová premiéra: 8. prosince 2006 – USA

Premiéra v kinech ČR: 25. ledna 2007

Režie: Mel Gibson

Scénář: Mel Gibson, Farhad Safinia

Produkce: Vicki Christianson, Bruce Davey, Ned Dowd, Mel Gibson, Sergio Miranda, Farhad Safinia

Hudba: James Horner

Kamera: Dean Semler

Střih: John Wright

Kostýmy: Mayes C. Rubeo

Společnost: Icon Entertainment International / Icon Productions / Touchstone Pictures

Natáčeno: Catemaco, Veracruz, Mexiko / Las Tuxtlas, Veracruz, Mexiko / San Andres Chicahuaxtla, Oaxaca, Mexiko

Hrají: Rudy Youngblood (Jaguáří tlapa), Dalia Hernandez (Sedmá), Jonathan Brewer (Oslabený), Morris Birdyellowhead (Kamenná obloha), Carlos Emilio Baez (Běžící želva), Amilcar Ramírez (Kudrnatý nos), Israel Contreras (Kouřící žába), Israel Ríos (Kakaový list), María Isabel Díazová (tchyně), Espiridion Acosta Cache (starý vypravěč), Mayra Serbulo (mladá žena), Iazua Larios (Květina na obloze), Lorena Hernández (vesnická dívka), Itandehui Gutierrez (manželka), Sayuri Gutierrez (prvorozená dcera), Hiram Soto (lovec ryb), José Suárez (první chrámová obět), Raoul Trujillo (Prázdný vlk), Gerardo Taracena (Prostřední oko), Rodolfo Palacios (Incký had), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 původní znění (yucatanská mayština)

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: vynechaná scéna