Aha! – Rudí baviči aneb Strašlivé šplechty bolševické šlechty (CD)

Blíží se nám slavné výročí a s ním opět jeden den pracovního volna. Vhodný čas připomenout si, že nejen dnes máme možnost z obrazovky a rádií slyšet ty nejneuvěřitelnější žblepty, kecy, kraviny a lži. Naši nejvyšší měli odjakživa tendenci vypouštět z úst opravdové skvosty. Pod hlavičkou Aha! se v sobotu 14. listopadu 2009 dočkáme za 44,- Kč vydání CD z vydavatelství Supraphon, které je zřejmě částí (nebo snad výběrem) z původního kompletu Soudruzi ve vlastní šťávě a ponese název Rudí baviči aneb Strašlivé šplechty bolševické šlechty.

Nicméně těžko hádat obsah nahrávky, protože původní komplet se skládal ze 4 nahrávek:

 

Velmi úspěšný projekt Supraphonu měl své začátky v roce 2004, kdy vznikla první kompilace Soudruzi, to není fakt, to se opravdu stalo. Zvukovou humornou koláž z dobových projevů politických snaživců, tajemníků a papalášů doplňovaly agitační písně, častušky a angažované bláboly nejrůznějšího druhu: od besed s družstevníky, přenosů ze Spartakiád, různých pásem, věnovaných sjezdům, měnovým reformám či prvním májům, až po extáze národních umělců a umělkyň nad Stalinem, velikým Maem nebo Dědou Mrázem.

 

Nečekaně humorné záznamy jsou čerpány z archivu Supraphonu a doplněny perlami z archivu Českého rozhlasu a České televize. Brzy následovalo pokračování ve stejně úspěšných výběrech (Soudruzi, to snad ani není pravda a Soudruzi, když se tak zamyslíme).

 

Tato alba, plná sběratelských pokladů, jsou nyní shromážděna v jednom boxu a doplněna o čtvrté CD Budovatelské písně, které samozřejmě nutně k dané době patří. V takto angažovaném kompletu nemohou chybět bonusy – velký fragment z úchvatného a bezelstně komického dramatu Komíny Gottwaldovy z roku 1952 a několik objevů exaltovaných přednesů básní a písní, věnovaných 15. sjezdu KSČ.

 

Určeno k poučení, pobavení i jako jedinečný sběratelský soubor, s bookletem, napěchovaným obrazovými a fotografickými skvosty.

 

Čeho se tedy konkrétně dočkáme zítra na pultech, na to bude třeba počkat, zveřejňovat obsah všech 4 CD je asi předčasné.

 

Po vydání doplňme – i když je někdo tak inteligentní, že si po přečtení textu "vydání CD z vydavatelství Supraphon, které je zřejmě částí (nebo snad výběrem) z původního kompletu Soudruzi ve vlastní šťávě" napíše čekala jsem vydání všech 4 CD, na jednom jediném disku je podle porovnání obalu s výše uvedenými odkazy jen výběr (Kupředu levá, Právě se vracím z Hradu, Ježíšek zestárl, Ráno vyjedeme na pole, Založily jsme družstvo, Co všechno můžeme poslouchat, Soudruzi, byla bych viděla…).