Blue Sky Films – Po přečtení spalte

Že by se nám opravdu začaly ledy hýbat nepříznivým směrem? Zcela bez ohlášení se od Blue Sky Filmu dnes ve čtvrtek 19. listopadu 2009 objevil za čím dál tím častějších 99,- Kč disk s filmem Po přečtení spalte. Inteligence je relativní.

Osborne Cox je operační důstojník CIA bojující o přežití. Jeho kariéra i manželství už dlouhou dobu nikam nespějí a Ozzieho začne pořádně chápat snad jen lahev tvrdého alkoholu.

 

 

Harry Pfarrer je domýšlivý úředník ministerstva financí, který za zády své ženy holduje internetové seznamce a ve sklepě si sám vyrábí sexuální pomůcky. Za zmínku stojí, že udržuje známost i s nespokojenou Ozzieho manželkou Katie.

 

 

Když Ozzie definitivně přijde o práci u CIA, rozhodne se ve své slastné nevědomosti napsat vzpomínkovou knihu. Bohužel netuší, že si jeho žena chystá vhodnou půdu pro rozvod a rukopisu z jeho počítače se zmocní. Disk se omylem dostane do rukou potrhlé zaměstnankyně fitcentra Lindy a jejímu natvrdlému kolegovi Chadu Feldheimerovi.

 

 

Oba prosťáčci v tom vidí báječnou příležitost, jak přijít k nějaké hotovosti a tak nelení a svůj objev nabídnou komu jinému, než Rusům! Okamžitě se ovšem spustí řetězec událostí, které ukážou, jak tajné vlastně tajné služby můžou být.

 

 

Jak bývá o Coenů zvykem, co se má stát, stane se, ale k překvapení postav i diváků trochu jinak, než by očekávali. Černá spy-komedie Po přečtení spalte je klasicky plná přehmatů a zábavných nedorozumění.

Žánr: Komedie / Drama / Krimi

Země původu: USA / Velká Británie  Francie

Rok vzniku: 2008

Délka: 96 minut

Původní název: Burn After Reading

Světová premiéra: 27. srpna 2008 – Itálie (Venice Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 15. ledna 2009

Režie: Ethan Coen, Joel Coen

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen

Produkce: Tim Bevan, Ethan Coen, Joel Coen, David Diliberto, Eric Fellner, Robert Graf

Hudba: Carter Burwell

Kamera: Emmanuel Lubezki

Střih: Ethan Coen, Joel Coen (oba aka Roderick Jaynes)

Kostýmy: Mary Zophres

Společnost: Mike Zoss Productions / Relativity Media / Studio Canal / Working Title Films

Natáčeno: Bronx Community College – University Avenue at West 181 Street, Bronx, New York City, New York, USA / Brooklyn Heights, Brooklyn, New York City, New York, USA / New Rochelle, New York, USA / New York City, New York, USA / Paramus, New Jersey, USA / Steiner Studios – 15 Washington Avenue, Brooklyn Navy Yard, Brooklyn, New York City, New York, USA / Times Square, Manhattan, New York City, New York, USA / Washington, District of Columbia, USA

Hrají: George Clooney (Harry Pfarrer), Frances McDormand (Linda Litzkeová), John Malkovich (Osbourne Cox), Tilda Swinton (Katie Coxová), Brad Pitt (Chad Feldheimer), Richard Jenkins (Ted Treffon), Elizabeth Marvel (Sandy Pfarrerová), David Rasche (Palmer DeBakey Smith, CIA), J. K. Simmons (CIA), Olek Krupa (Krapotkin), Michael Countryman (Alan), Kevin Sussman (Tuchman Marsh), J. R. Horne (rozvodový advokát), Hamilton Clancy (Peck), Armand Schultz (Olson), Pun Bandhu (Doug Magruder), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 

Bonus: Od námětu k filmu, Film o filmu, Vítej zpátky, Georgi