North Video – Princezna na hrášku

Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady, začaly nám vyhrávat Coca Colí televizní reklamy. Pokud jste dosud přehlíželi hory kolekcí, arabesek a cukroví ve všech super hyper giga marketech, tak Vám to začnou připomínat i vydávaná DVD. North Video na pondělí 23. listopadu 2009 za 49,- Kč přichystalo ruskou verzi klasické pohádky Hanse Christiana Andersena Princezna na hrášku.

Jedná se o pohádku, která již vyšla s logem Urania v prosinci 2008 v deníku Právo.

Takže jen text ze stránek vydavatele:

Pohádka o promoklé princezně, kterou nenechá spát ani ten nejmenší hrášek pod její peřinou. Zajímavostí je, že se pohádka točila v Čechách, převážně na Červené Lhotě.

Na obalu pak vyšel obšírnější text:

Jak poznáte, že princezna je opravdová?

V jednom království nastal čas, aby se princ oženil. A tak se všem na vědomost dává: „Hledá se princezna“. A brzy skutečně jedna na dveře zaklepala. Bylo to ale jen na kost promoklé děvčátko, a tak se princ vydal do světa pro skutečnou princeznu, jak se sluší a patří. Putoval dlouho, viděl spoustu krásných princezen, ale nakonec se ukázalo, že opravdovou princeznou, kterou nenechá spát ani ten nejmenší hrášek pod peřinou, bylo děvčátko, které zaklepalo na dveře za onoho deštivého večera…

A protože vše podstatné bylo řečeno v článku viz výše zmíněný odkaz, uchýlím se k citacím v jazyce tvůrců:

Художественный фильм-сказка, снятый по мотивам сказок Ганса Христиана Андерсена: «Принцесса на горошине» (1835), «Свинопас» (1841), «Дорожный товарищ» (1835), «Самое невероятное» (1870). В фильме используется музыка Вивальди. Когда принцу пришла пора жениться, на воротах дворца появилось объявление: «Требуется принцесса». Но не дождался принц визита и отправился сам на поиски. Обойдя великое множество земель, принц вернулся домой, где вскоре и нашел ту, о которой мечтал.

Zadní strana

Жанр: сказка

Страна: СССР

Год: 1976

Длительность: 89 минут

Режиссёр: Борис Рыцарев

Сценарий: Феликс Миронер

Музыка: Вивальди

Оператор: Вячеслав Егоров

Кинокомпания: Киностудия им. М. Горького

В ролях: Ирина Малышева (принцесса на горошине), Андрей Подошьян (разборчивый принц, вывесивший на воротах дворца объявление – „Требуется принцесса“), Иннокентий Смоктуновский (король – отец), Алиса Фрейндлих (королева-мать), Ирина Юревич (принцесса), Марина Либакова-Ливанова (красивая принцесса), Светлана Орлова (принцесса), Юрий Чекулаев (Король), Александр Калягин (Король), Игорь Кваша (Тролль), Галина Белозерова (Осиновая дева), Владимир Зельдин (Обергофмейстер), Николай Лавров (Художник), Евгений Стеблов (Поэт), Йозеф Шебек (Победитель), Инга Будкевич (маркиза), Василий Куприянов (Свинопас), Ирина Мурзаева (эпизод), Валентин Голубенко (Палач), Надежда Самсонова (эпизод), Виктор Сергачев (эпизод), Марина Горлова (эпизод), Наталья Чуркина (эпизод)