Vapet pro každého – Pátý element

To nejlepší na konec? Kolekce filmů Luca Bessona se uzavírá a Vapet nám v edici Pro každého v úterý 1. prosince 2009 za 48,- Kč nabídne Pátý element. Čím nás asi tak vydavatel překvapí v čase předvánočním, když takto silné střelivo padlo už teď?

Jednou za pět tisíc let dostává šanci získat nadvládu Absolutní zlo, kterého se obávají všechny civilizace vesmíru. Nezajímá ho moc ani peníze, jediným jeho cílem je ničit život. Ta šance má právě přijít. A skutečně. V podobě ohnivé koule o rozloze 1200 mil v průměru se objeví v hlubinách vesmíru a zamíří rovnou k Zemi. Nelze ho zničit klasickými metodami, protože každý útok pohltí a vstřebá.

 

 

 

 

 

Naštěstí je tu prastará civilizace Mondoshawanů, kteří mají k dispozici Pátý element, jedinou zbraň schopnou čelit Absolutnímu zlu. Jejich raketa je však při přistání na Zemi zničena vesmírnými zabijáky Mangalory, kteří pracují pro pozemského magnáta Zorga, který je pro svou zvrácenou povahu vybrán jako zástupce absolutního zla na Zemi.

 

 

Záchranný tým zachrání z trosek část těla, které bylo pátým elementem. Vědci pod vedením profesora Mactilburgha torzo úspěšně regenerují a zjistí, že záchranou pro zemi by měla být půvabná dívka jménem Leeloo Minaï Lekatariba Lamina-Tchaï Ekbat De Sebat. Absolutní zlo se s pomocí svého přisluhovače Zorga snaží zmocnit kamenů, které symbolizují čtyři elementy (voda, oheň, země, vzduch) a iniciující ten pátý. Ty však z bezpečnostních důvodů nebyly převáženy stejnou lodí jako Leeloo.

 

 

Dívka uprchne z laboratoře a po skoku z mrakodrapu přistane v taxíku Korbena Dallase, bývalého vesmírného pilota, který má spoustu potíží nejen s policií, ale také sám se sebou. Na její prosbu ji Korben po divoké honičce s policií odveze ke knězi Vitu Corneliovi, který je strážcem tajemství na Zemi. Ten podle božského jazyka a tetování pochopí, že jde o Nejvyšší bytost neboli Pátý element. Zatímco Korben nemá nic lepšího na práci, než se do dívky zamilovat, dozví se od ní Vito, že kameny přepravuje kurýr, který je bude čekat na planetě Fhloston. Sem se vypraví jak Korben, ale také Vito s Leeloo a pochopitelně také Zorg s Mangalory.

 

 

 

 

Přestože během střetnutí, ke kterému dojde na palubě lodi Fhloston Paradise, je smrtelně zraněn kurýr Mondoshawanů, operní diva Plavalaguna, a také těžce zraněna Leeloo, Zorgovi se opět nepodaří získat kameny. Ty má Korben, který s Leeloo spěchá do egyptského chrámu, aby podle přesně daného rituálu oživil magické kameny, které mají aktivovat skrytou sílu Pátého elementu. Absolutní zlo je však podle všech informací příliš blízko, aby se to mohlo podařit…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K tomuhle fláku snad ani není třeba nějakých komentářů.

Žánr: Thriller / Komedie / Akční / Sci-fi

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1997

Délka: 122 minut

Původní název: The Fifth Element / The 5th Element / Le Cinquieme élément

Světová premiéra: 7. května 1997 – Francie (Cannes Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 11. září 1997

Režie: Luc Besson

Scénář: Luc Besson, Robert Mark Kamen

Produkce: John A. Amicarella, Patrice Ledoux, Iain Smith

Hudba: Eric Serra

Kamera: Thierry Arbogast

Střih: Sylvie Landra

Kostýmy: Jean-Paul Gaultier

Společnost: Gaumont

Natáčeno: Albert R. Broccoli 007 Stage, Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Londýn, Velká Británie / Mauretánie / Royal Opera House, Bow Street, Covent Garden, Londýn, Velká Británie / Vatnajökull, Austurland, Island

Hrají: Bruce Willis (Korben Dallas), Gary Oldman (Jean-Baptiste Emanuel Zorg), Ian Holm (otec Vito Cornelius), Milla Jovovich (Leeloo Minaï Lekatariba Lamina-Tchaï Ekbat De Sebat), Chris Tucker (Ruby Rhod), Luke Perry (Billy), Brion James (generál Munro), Tommy ‚Tiny‘ Lister (president Lindberg), Lee Evans (Fog), Charlie Creed-Miles (David), Tricky (pravá ruka), John Neville (generál Staedert), John Bluthal (profesor Pacoli), Mathieu Kassovitz (Mugger), Christopher Fairbank (Mactilburgh), Kim Chan (pan Kim), Richard Leaf (soused), Julie T. Wallace (major Iceborgová), Maïwenn Le Besco (Diva Plavalaguna), John Bennett (kněz), Ivan Heng (levá ruka), Sonita Henry (prezidentův pobočník), Tim McMullan (vědecký pobočník), Hon Ping Tang (kapitán), George Khan (hlavní vědec), John Hughes (velitel jednotky), Robert Bryce (Omar), Said Taidi (Aziz), a další

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

 

 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: film o filmu, trailer