Amercom – Encyklopedie II. světové války 33 – Bitva o Atlantik

Dnes v pondělí 30. listopadu 2009 jako obvykle vyšel další díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 33. Přílohové DVD nese název Bitva o Atlantik a obvyklá cena kompletu je 99,- Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Kapitulace Itálie – Boje na Apeninském poloostrově. Kapitoly Historie jsou nazvány – Politická situace v Itálii v roce 1943, Kapitulace Itálie, Příprava na obranu, Bojová činnost spojeců. Sekce Militarie nabízí Obrněné transportéry 1939-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi července a srpna 1943.

 

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Bitva o Monte Cassino, Boje o Gustavovu linii, Poláci v bitvě o Monte Cassino.

Obsah DVD:

Hlavním cílem Spojenců v bitvě o Atlantik bylo, aby obchodní lodě dopluly do britských přístavů bez úhony. Kdyby pluly samy, byly by pro ponorky snadnou kořistí. Dokonce ani ozbrojené lodě neměly proti torpédovému útoku šanci. Bez ochrany mohly plout jedině velké osobní dopravní lodě, které spoléhaly na svou rychlost. Obchodní lodě byly slučovány do konvojů. Bitva o Atlantik tak probíhala zejména mezi vlčími smečkami a konvoji a zpočátku měly ponorky navrch. Teprve se změnou spojenecké taktiky – nasazením silnějších eskort a letounů dlouhého doletu – se situace začala obracet. Dönitzův sen se nesplnil a ponorky Německu 2. světovou válku nevyhrály.

 

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: cca 52 minut

Původní název: Battlefield: The Battle of the Atlantic

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný