ABC – Call of Juarez

Opravdu nějak přestávám rozumět tomu, proč někdo vyhazuje peníze za reklamu v novinách. Pokud jsem ještě včera narychlo podle uveřejněného plánu smolil Warlords Battlecry III, tak je dnes v úterý 8. prosince 2009 od ABC na pultech za 49,- Kč limitovaná vánoční edice Call of Juarez (s věkovým omezením 18+).

A co se psalo o této hře?

Call of Juarez je klasická střílečka říznutá lehkým stealth prvkem a několika originálními nápady. Její největší devizou je fakt, že se hlavní role zhostila ne jedna, ale dvě postavy, které během hraní alternují. Ačkoliv jsou jejich osudy úzce spjaté, jsou si obě osoby podobné jako vejce trabantu, což přináší zcela odlišnou náplň a řešení misí, a navíc vám to dává možnost vidět tentýž příběh dvěma páry očí, tedy z pohledu štvané zvěře i z pohledu lovce, jenž jí jde neúprosně po krku.

 

Billy je obyčejný kluk na útěku, žádný ostřílený pistolník, takže se povětšinu času plíží ve stínech, schovává se za bednami, šplhá po střechách a půdách a za každou cenu se snaží zůstat v utajení. Jakmile ho nějaký zloduch zmerčí, mise končí. Občas se sice nachomýtne k nějaké špuntovce, jeho jedinou stálou zbraní je však bič, sloužící k likvidaci drobné havěti (chřestýši, kojoti) a k překonávání různých překážek a propastí. Dostane se mu do ruky i luk, s nímž si v jedné obzvlášť vypečené misi užije lovení králíků, po zbytek hry ho však skoro nevyužije.

 

Zato reverend Ray, to je jiná třída. Sice není tak mrštný a ohebný jako jeho mladý protějšek, ale s pistolemi to umí víc než dobře, takže si po útrapné gymnastice užijete pořádná jatka, při nichž tečou potoky krve. K dispozici budete mít dva revolvery, pušku, normální a upilovanou brokovnici, dynamit a bibli, kterou sice nelze házet, zato z ní lze předčítat vybrané verše hříšníkům a neznabohům. Na konci každého kola vás čeká tradičný westernový duel, v němž proběhne odpočítávání, bleskové vytasení kvéru a ať vyhraje ten lepší. Právě při duelech využijete juarezovskou variaci bullet-timu, která je jinak úplně zbytečná. Snad jedné, co má hraní za Billyho a za reverenda společné, je jízda na koni.

 

Po dlouhé době k nám připlula vynikající westernovka, ze které přímo sálá atmosféra divokého západu. Spolu s parádním příběhem, výraznými postavami, skvělou hratelností  a vynikající grafikou i zvukem přináší zábavu na dnes již běžných sedm až osm hodin čistého času.