Eusebius – Hon na myš

Eusebius na pátek 11. prosince 2009 naplánoval za 49,- Kč rodinnou komedii Hon na myš. Bratři Ernie a Lars mají problém. V jejich domě je myš a nechce se jí pryč. Nepomohou žádné prostředky ani triky a nakonec nebude ani jasné, kdo vlastně honí koho. Jenže plány jsou v poslední době od toho, aby se nedodržovaly a tak nakonec vyšlo Dalších 48 hodin… Možná tedy opět na svatýho Dyndy.

Znesváření bratři Ernie a Lars Smuntzovi zdědí po smrti svého hamižného otce jeho továrnu na provázky, několik zašlých osobních věcí a zchátralý dům, který otec kdysi dostal jako splátku dluhu a nikdy v něm nebydlel. Starší Ernie býval majitelem vyhlášené restaurace, jenže zkrachoval, když šváb, který vylezl z krabice po otci, způsobil infarkt starosty, který tu právě večeřel. Lars zase odmítl prodat továrnu na provázky obří konkurenční firmě Zeppco a manželka ho za to vyhodí z domu. Bratři, kteří nemají kde spát, zamíří do zděděného domu. Tady náhodou objeví stavební plány a zjistí, že jde o dlouho hledanou stavbu slavného architekta, která má pro jeho obdivovatele a obchodníky nesmírnou cenu.

 

 

Přestože jim milionář a sběratel Alexander Falko nabídne závratnou částku, bratři chtějí získat ještě víc a rozhodnou se dům prodat v dražbě. Aby neohrozili hodnotu domu, rozhodnou se bratři zbavit myši, která byla do jejich příchodu jedinou obyvatelkou domu. Jenže vzápětí se ukáže, že pastička s kouskem sýra na to stačit nebude. Dokonce ani plný dům pastiček. Myš se totiž oběma bratrům ukáže rovnocenným soupeřem a všechny pasti dokáže nejen obejít, ale také obrátit proti bratrům Smuntzovým. Stejně hravě zlikviduje nejen krvelačnou kočku, kterou si bratři pořídili, aby je zbavila nežádoucí obyvatelky domu, ale také profesionálního hubitele hlodavců, kterého z domu odvezou fyzicky i duševně zničeného. Navíc s pokračujícím lovem dostává už tak zchátralý dům další rány. Nakonec není jasné, kdo vlastně honí koho.

 

 

A jakoby nestačily lovem zdemolované interiéry, objeví se banka požadující splátku půjčky, za kterou dům slouží jako záruka. S penězi Larsovy manželky, která se dozvěděla o výnosné nemovitosti, se jim sice půjčku podaří zaplatit, ale v domě je stále pánem nepolapitelná myš. I na tu však dojde, a když ji Lars čirou náhodou omráčí, nedokáží ji bratři zabít a místo toho ji pošlou v krabici na doutníky Fidelu Castrovi. Jenže sotva za peníze Larsovy manželky dokončí rekonstrukci zničeného domu a zahájí aukci, je myš i s krabicí na doutníky zpátky. Začíná rozhodující střetnutí, které má poněkud nečekaný výsledek.

 

 

Snímek Hon na Myš je založen na archetypálním komediálním modelu, v němž se silnější snaží dopadnout slabšího, a přitom dostává jednu ránu za druhou. Komedie, jež spolehlivě uspokojí jak dětské, tak i dospělé diváky.

 

Část diváků u filmu učůrává smíchy i při několikátém sledování, část soudí, že větší krávovinu v životě neviděla. Vyberte si podle gusta…

Žánr: Komedie / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1997

Délka: 98 minut

Původní název: Mouse Hunt

Světová premiéra: 19. prosince 1997 – USA

Režie: Gore Verbinski

Scénář: Adam Rifkin

Produkce: Bart Brown, Bruce Cohen, Tony Ludwig, Alan Riche

Hudba: Alan Silvestri

Kamera: Phedon Papamichael

Střih: Craig Wood

Kostýmy: Jill M. Ohanneson

Společnost: DreamWorks SKG

Natáčeno: Bass Lake, Kalifornie, USA / Fresno, Kalifornie, USA / North Fork, Kalifornie, USA / Oakhurst, Kalifornie, USA

Hrají: Nathan Lane (Ernest "Ernie" Smuntz), Lee Evans (Lars Smuntz), Vicki Lewis (April Smuntzová), Maury Chaykin (Alexander Falko), Eric Christmas (právník), Michael Jeter (Quincy Thorpe), Debra Christofferson (Ingrid), Camilla Søeberg (Hilde), Ian Abercrombie (dražitel), Annabelle Gurwitch (Roxanne Atkinsová), Eric Poppick (bankéř), Ernie Sabella (Maury, majitelka Cat Care Society), William Hickey (Rudolph Smuntz), Christopher Walken (Caeser, hubitel), Cliff Emmich (starosta McKrinle), Melanie MacQueen (starostova žena), Brianna Shebby (Becky), Danielle Shebby (Betty), Leslie Upson (Leslie Reinhart), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: trailery, co zůstalo ve střižně