Aha! – Lepší už to nebude

Předposledním oznámeným titulem Romantické edice s logem Aha! bude v úterý 15. prosince 2009 za 99,- Kč komedie Lepší už to nebude. I ten nejotravnější chlap bývá někdy neodolatelný. Film už před dávnou dobou vyšel v edici Světový film Lidových novin.

Melvin Udall je úspěšný spisovatel kýčovitých románků, jehož koníčkem je znepříjemňovat život celému okolí. Žije osaměle v luxusním Manhattanském bytě. Přestože napsal už více než šedesát úspěšných knih s příběhy plnými lásky, on sám je podivínským misantropem, který nenávidí všechno a všechny a navíc trpí řadou různých drobných obsesí. Je posedlý hygienou, takže si do restaurace nosí vlastní plastikový příbor, myje se vždy nejméně dvěma mýdly, na ulici se vyhýbá jakékoli nerovnosti a nepřekračuje čáry, nesnáší tělesný dotyk a pečlivě zachovává desítky drobných denních rituálů.

 

 

Svými uštěpačnými poznámkami umí spisovatel znechutit kohokoliv. Tradiční obětí Melvinova mrzoutství je jeho soused – talentovaný umělec Simon Bishop. Vhodným objektem pro zlomyslné kousky je hned ze dvou důvodů. Za prvé je homosexuál a za druhé má psa, kterého Melvin upřímně nesnáší. Ze škodolibosti hodí například zmíněného psa do šachty na odpadky.

 

Ve své oblíbené restauraci neomaleně vyhodí od "svého" stolu mladý židovský pár a vzápětí hrubě urazí servírku Carol Connellyovou. Protřelá číšnice má jazyk dost ostrý na to, aby dokázala svérázného zákazníka usadit.

 

 

Na počátku velkých změn v životě jmenovaných je banda, kterou Simon přistihne při vloupání do svého bytu. Lupiči ho surově zmlátí a utečou. Zatímco malíř skončí v nemocnici, jeho přítel Frank rázně donutí Melvina, aby se mezitím postaral o jeho psíka. Přes počáteční neshody si na sebe spisovatel a pes brzy zvyknou natolik, že když se Simon vrátí z nemocnice a pes se k němu neochotně vrátí, propadne Melvin depresi.

 

Když se Melvin ve své oblíbené restauraci dozví, že "jeho" servírka Carol má těžce nemocného syna Spencera – astmatika, ztropí scénu, po které ho majitel za potlesku ostatních hostů vyhodí na ulici. Rozhodne se jí pomoci a vydá se za Carol domů. Chce, aby se vrátila do práce, rozzlobená žena ho však vyhodí. Spisovatel ji však překvapí, když jí pro syna zajistí služby renomovaného lékaře, kterého si chudá servírka nemohla dovolit, a ještě hodlá léčbu platit.

 

 

Simonovi se po návratu z nemocnice nevede dobře a znovu se s Melvinem pohádá. Frank se pak snaží v restauraci Melvina přesvědčit, aby zavezl Simona k jeho rodičům do Baltimoru. Melvin souhlasí, ale jen proto, aby mohl vzít na výlet Carol, po kterém servírka touží.

 

Proč se ze starého mrzouta stává lidumil? Chybí mu kvalitní obsluha při každodenní snídani v restauraci? Nebo se do Carol zamiloval a chce na ni udělat dojem? Pokud ano, ze strany těžce zkoušené číšnice rozhodně nejde o vysněný romantický vztah…

 

 

Cestou se sice nerovná trojice začne sbližovat, Melvin však servírku opět urazí a ta zbytek cesty stráví raději ve společnosti Simona. Ten po návratu s překvapením zjistí, že Melvin mezitím nechal jeho věci přestěhovat k sobě a chce, aby bydlel v jeho velkém bytě. Přes toto gesto si však spisovatel na soužití s někým dalším zvyká jen těžce a navíc těžce nese, že se nepohodl s Carol. Simon tuší, co Melvin cítí a snaží se přimět, aby ženu navštívil a vyznal jí lásku.

 

Ocenění:

Oscar (1998) – Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli: Jack Nicholson

Oscar (1998) – Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli: Helen Hunt

Oscar (1998) – Nejlepší film – kategorie hudební film a veselohra

Zlatý glóbus (1998) – Nejlepší herec v kategorii hudebních filmů a komedií: Jack Nicholson

Zlatý glóbus (1998) – Nejlepší herečka v kategorii hudebních filmů a komedií: Helen Hunt

Nominace:

Oscar (1998) – Nejlepší film: James L. Brooks, Bridget Johnson, Kristi Zea

Oscar (1998) – Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Greg Kinnear

Oscar (1998) – Nejlepší původní scénář: Mark Andrus, James L. Brooks

Oscar (1998) – Nejlepší hudba: Hans Zimmer

Oscar (1998) – Nejlepší střih: Richard Marks

 

Vysoce hodnocený film snad žádné citace z pochvalných komentářů ani nepotřebuje.

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1997

Délka: 133 minut

Původní název: As Good As It Gets

Světová premiéra: 19. prosince 1997 – USA

Kinopremiéra v ČR: 19. března 1998

Režie: James L. Brooks

Scénář: Mark Andrus, James L. Brooks

Produkce: James L. Brooks, Bridget Johnson, Maria Kavanaugh, Laurence Mark, Richard Marks, Aldric La’Auli Porter, Richard Sakai, John D. Schofield, Owen Wilson, Kristi Zea, Laura Ziskin

Hudba: Hans Zimmer

Kamera: John Bailey

Střih: Richard Marks

Kostýmy: Molly Maginnis

Společnost: TriStar Pictures / Gracie Films

Natáčeno: USA

Hrají: Jack Nicholson (Melvin Udall), Helen Hunt (Carol Connellyová),  Greg Kinnear (Simon Bishop), Cuba Gooding Jr. (Frank Sachs), Shirley Knight (Beverly Connellyová), Skeet Ulrich (Vincent Lopiano), Yeardley Smith (Jackie Simpsonová), Lupe Ontiveros (Nora Manningová), psi Jill + Timer + Billy (Verdell), Bibi Osterwald (sousedka), Ross Bleckner (Carl), Bernadette Balagtas Caterer (vedoucí), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 5.1 maďarsky, 5.1 polsky

Titulky: anglicky, bulharsky, česky, chorvatsky, maďarsky, polsky, rumunsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: komentáře (James L. Brooks, Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear)