Amercom – Encyklopedie II. světové války 34 – Bitva o Středozemní moře – 1. část

V pondělí 14. prosince 2009 jako obvykle vyšel další díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 34. Přílohové DVD nese název Bitva o Středozemní moře – 1. část a obvyklá cena kompletu je 99,- Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Bitva o Monte Cassion. Kapitoly Historie jsou nazvány – Boje o Gustavovu linii, Třetí bitva o Monte Cassino, Poláci v bitvě o Monte Cassino. Sekce Militarie nabízí Obrněné automobily 1939-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi září 1943.

 

 

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Prolomení Gótské linie, Válka na severu SSSR, Arktické konvoje.

 

Obsah DVD:

 

Bitva o Středozemní moře – 1. část.

 

 

10. června 1940 vyhlásil Benito Mussolini válku Fancii a Británii. 2. světová válka se tak rozšířila i do Středomoří. Byla to Mussoliniho válka. Duce snil o obnově římského impéria a o dobytí území, která nyní patřila Francii a Velké Británii. Bitvy o Středomoří se vedly na souši, na moři i ve vzduchu, přičemž o osudu bojů na souši často rozhodovalo to, co se událo na moři, zejména pak skutečnost, zda se konvojům podařilo přivézt náklad do cíle. Země Osy potřebovaly dopravit svým jednotkám v Africe ropu a zásoby a pro Spojence bylo klíčové udržet strategicky položenou Maltu zejména dodávkami letadel, paliva, potravin a materiálu. Po počátečním vítězství nad Italy opanovala Středozemní moře flotila admirála Cunninghama, když se však Hitler před útokem na SSSR rozhodl zabezpečit jižní křídlo svých vojsk a v regionu začala působit Luftwaffe, situace ve Středozemním moři se změnila.

 

 

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: cca 51 minut

Původní název: Battlefield: The Battle for the Mediterranean

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný