Blesk – Zamilovaná zvířata

Blesk přichystal na pondělí 21. prosince 2009 celovečerní dokument Zamilovaná zvířata za 49,- Kč. Jemné umění svádění není rozhodně výsadou člověka. Království zvířat nabízí mnoho pozoruhodných příkladů námluv, s neočekávanou citlivostí a jemností, ale zároveň pozoruhodným důvtipem, odvahou a odhodlaností v sledování a přilákání druha/družky. V mnoha ohledech je chování zvířat podobné tomu našemu a tento film nás provede harmonií tohoto nádherného, fascinujícího a úchvatného světa zamilovaných zvířat…

 

Rok co rok celá naše země zní zpěvem, reptáním a výkřiky – milostným voláním zvířat. Okázalé tance a dary jsou často nejlepšími prostředky k přivábení samičky/samečka a pro diváky se tak naskýtá mnohdy směšná či jímavá, ale vždy úžasných podívaná.

 

 

Delfíni, lvi, ryby, ptáci, klokani, opice, krabi nebo hmyz, všichni tito jedinci se snaží okouzlit toho druhého za účelem páření a zplození života. Jejich obřady lásky jsou jako zrcadlo, ve kterém se člověk dost často poznává…

 

Skrz nádherné a dojemné obrazy nás Les Animaux amoureux zve na cestu do různých koutů světa, abychom shlédli ty nejneobyčejnější milostné eposy.

 

 

Aby filmaři zachytili i ty nejmenší detaily zvířecích námluv, použili nejen nejmodernější technologie, ale také často vymýšleli nové techniky, které umožnily jejich týmu natáčet zvířata z bezprostřední blízkosti a být při tom nenápadní. Použili všechny možné vynálezy vytvořené pro systém „vidět a nebýt viděn". Natáčeli jelena za pomoci dálkově ovládané kamery ukryté v kmenu v lese blízko krmelce; podobně použili kameru na palubě dálkově ovládané miniaturní lodi, aby natočili záběry potápek s jejich potomky.

 

 

V jiné scéně se kamera plazí z rákosí ve vodě k hnízdu pěnice a záběr končí shora. Dostat se tak blízko k ptákům, aniž by je při tom vyplašili, to zabralo štábu 12 dní pomalého a pečlivého postupu.

 

Různé výzvy vyžadovaly různá technická řešení: kamera 5 metrů vysoko ve vzduchu natáčela dvě žirafy, kamera 30 centimetrů nad hladinou vody sledovala pohyby plavající potápky. Dále byly použity horkovzdušné balóny, helikoptéry a jeřáby, aby se kamery co nejvíce přiblížily sledovaným objektům, aniž by bylo zapotřebí transfokátorů. Tento film je konstruován jako fiktivní se skutečnými postavami a dějem, jako protiklad neosobních dokumentů o přírodě.

 

 

Společně s vizuální stránkou jde v ruku v ruce i ta zvuková, pečlivě tvořená soundtrackem základních zvuků přírody. Pro film byla navíc složena originální hudba, hudební skladatel byl přítomen na „place", aby zachytil okolí jednotlivých scén. Hudba často smíchává dohromady a odděluje různé přírodní zvuky. Obraz a zvuk jsou základní esencí filmu, s minimálním komentářem.

 

Aby se zvířata mohla svádět navzájem, musí se nejdříve potkat – a teprve pak se jeden z páru snaží zaujmout toho druhého. Aby tedy zrealizovala setkání, používají zvířata řadu technik, různé druhy signálů, které může potenciální druh/družka rozpoznat. Signály zahrnují kombinaci pěti smyslů: čich, zrak, sluch, chuť a hmat. Ukazuje se, že techniky, používané zvířaty k upoutání pozornosti opačného pohlaví, se neliší od těch lidských; a úspěch nebo neúspěch zvířat často připomíná naše vlastní snahy!

 

 

Když zvíře uspěje v přilákání druha, je svádění ukončeno a začíná scéna páření. Pět smyslů tvoří přirozený rámec filmu a my prozkoumáme milostné techniky v každé z těchto pěti kategorií.

 

Přes poměrně vysoké hodnocení se najdou i hlasy skeptické:

 

Kvalita záběrů nedosahuje působivosti, rozmanitosti a preciznosti Planety Země, ale i tak je to nádhera.

 

Žánr: Dokument

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2007

Délka: 82 minut

Původní název: Les Animaux amoureux

Světová premiéra: listopad 2007 – Francie (Festival International du Film d’Arras)

Kinopremiéra v ČR: 29. ledna 2009

Režie: Laurent Charbonnier

Scénář: Laurent Charbonnier, Yves Paccalet

Produkce: Jean-Pierre Bailly

Hudba: Philip Glass

Kamera: Laurent Charbonnier, Jean-Philippe Macchioni, Guy Sauvage, Thierry Thomas

Střih: Jacqueline Fano Lecompte, Axelle Malavieille

Společnost: MC4 Productions / France 3 Cinéma / TF1 International / JMH (Les Productions Jean-Marc Henchoz) / Canal+ / TPS Star / Télévision Suisse-Romande / SND / Carrimages 2 / Sofica Valor 7 / Angoa-Agicoa / Centre Images de la Région Franche Comté / Centre National de la Cinématographie / Fondation Nicolas Hulot / Teleclub

Natáčeno: Austrálie / Kanada / Kostarika / Francie / Francouzská Polynésie / Indonésie / Japonsko / Keňa / Malajsie / Mexiko / Maroko / Papua Nová Guinea / Polsko / Skotsko / Švédsko / USA

Vypravěč: Cécile De France

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky, slovensky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: film o filmu (52:04, francouzsky s českými titulky), upoutávka (1:33)