InterSonic – Re-Cycle

KlikTV a cyklus Svět hororu vydavatelství InterSonic by údajně měl pokračovat filmem Re-Cycle za 49,- Kč, snad v týdnu od pondělí 28. prosince 2009. Vstupte do říše mrtvých. Vyšlo v úterý 29. prosince 2009.

Ting-yin je spisovatelka píšící o vztazích a lásce. Její čtenáři ji milují a vždy netrpělivě očekávají další knihy. Po rocích psaní a mezinárodních úspěších oznámí na tiskové konferenci změnu. Její nejbližší román bude o zemi mrtvých.

 

 

Na konferenci dostane otázku, zda bude psát na základě svých zkušeností. Odpoví ano. Do této chvíle však netuší, že vyvolávání duchů, které zažila během školních let nebo pár nevysvětlitelných situacích, které zažila, jsou pouze ukolébavkou pro malé děti…

 

 

Po příchodu domů se ihned pustí do psaní. Zanedlouho se v jejím bytě začnou dít tajemné, nevysvětlitelné a hlavně děsivé věci. Zpočátku si myslí, že jde o halucinace. Později zjistí, že veškerá hrůza, o které píše, se přenáší do jejího vlastního života. Přestává rozeznávat fikci od reality.

 

 

Když o svých zážitcích povídá přítelkyni, cítí se jako blázen. Má pouze dvě možnosti. Buď přestat okamžitě psát, nebo pokračovat a dokončit svou knihu i za cenu, že se stanou jednou z postav. Pro Ting-yin existuje jediné řešení. Nechat se vtáhnout do světa mimo realitu, následovat hrůzostrašný příběh, který ji vtahuje do říše smrti.  

 

 

Mírně nadprůměrné hodnocení a mírně rýpavé komentáře:

 

Gwai wik se v prvních minutách tváří, že u Pangů se nic nezměnilo – dynamický střih a hudba, napínavá atmosféra a mihotavé záběry na zneklidňující postavu s dlouhými černými vlasy. Až to celé dělá dojem, že to bude story na způsob The Eye. Když se ale spisovatelka dostane do jiné reality, film rázem přehodí výhybku směr temná fantasy pohádka, plná počítačových triků. Druhá polovina filmu se tak úplně odvrací od hororové atmosféry a stává se z toho spíš mysteriózní film.

 

Vezměte 10 deka Silent Hillu, 15 deka Nekonečného příběhu, špetku libovolného asijského hororu s podivnou dívčinou v hlavní záporné roli, dle libosti oslaďte dojemnou linkou, přisolte lžičkou romantiky a máte Re-cycle – podivný a místy nelogický mišmaš, u kterého jsem dvakrát vyletěl leknutím z křesla, jednou jsem klimbnul, jednou se slušně dojal a většinou nudil.

 

Žánr: Horor / Fantasy / Mysteriozní / Thriller

Země původu: Thajsko / Hong Kong

Rok vzniku: 2006

Délka: 108 minut

Původní název: Gwai wik / 鬼域 / Re-cycle

Světová premiéra: 26. května 2006 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 26. října 2006

Režie: Oxide Pang Chun, Danny Pang (aka Pang Brothers)

Scénář: Cub Chin, Sam Lung, Oxide Pang Chun, Danny Pang, Thomas Pang

Produkce: Sa-Nga Chatchairungruang, Somchai Cheewasutthanon, Alvin Lam, Daniel Lam, Oxide Pang Chun, Danny Pang, Thanitsaphong Sasinmanop, Chiu Suet Ying

Hudba: Payont Permsith

Kamera: Decha Srimantra

Střih: Oxide Pang Chun, Curran Pang, Danny Pang

Kostýmy: William Fung, Lim Chung Man, Dora Ng

Společnost: Magic Head Film Production Co. / Magic Heart Film Production / Matching Motion Pictures / Universe Entertainment

Hrají: Angelica Lee aka Lee Sinje (Tsui Ting-Yin/Chu Xun), Pou-Soi Cheang (režisér), Ekin Cheng, Lawrence Chou (Abby), Viraiwon Jauwseng (Yuk Ling), Siu-Ming Lau (starý muž), Rain Li, Zeng Qi Qi, Jetrin Wattanasin, Yagi Zeng (Ting-yu), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 čínsky, česky, maďarsky

Titulky: česky, maďarsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: trailery