Eusebius – Mezi nepřáteli

Prvním letošním filmem se značkou Eusebius za 49,- Kč by podle upoutávek na předchozích obalech měl být až v pátek 8. ledna 2010 film Mezi nepřáteli. Nemáme horšího nepřítele než sami sebe.

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války o nezávislost Alžírska (1954-1962), války, kterou Francie dlouho nechtěla přiznat. "Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku." říká režisér Florent Emilio Siri.

 

Mladý průmyslový designér Terrien, dobrovolník v hodnosti nadporučíka plný ideálů, velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Původně věřil vládní propagandě, že francouzští vojáci jsou zde vítáni, ale brzy zjišťuje, že skutečnost je zcela jiná.

 

 

Spřátelí se s veteránem bez iluzí a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. Děj se s výjimkou kratičké sekvence z Grenoblu odehrává ve vyprahlé, pusté a řídce osídlené hornaté krajině, kde se Francouzi ve vražedném vedru snaží zlikvidovat povstalce z Fronty národního osvobození (FLN).

 

 

Nejen divácky vcelku slušně hodnocený snímek přibližuje jeden z „novodobých" konfliktů:

 

Většina válečných konfliktů po 2. světové válce je divných a pro obyčejné vojáky značně složitých. Nepřítel není jasně vyprofilován tím, že patří do nepřátelské armády a obsadil cizí území, mnohdy splývá s civilním obyvatelstvem a někdy jsou to i dřívější spolubojovníci. Přestože globálně nepřináší snímek takřka nic neznámého, „pouze" ukazuje, co se to tehdy v Alžírsku dělo za zvěrstva a vedlo za dlouho nepřiznanou válku, kdy se mučilo, vraždili vinní i nevinní obyvatelé, protože nebylo zřejmé, kdo je ten nepřítel. Vizuálně zajímavý snímek, kamera předkládá hezké obrázky, hudba je na úrovni, ale obsah s několika málo přestřelkami a morálními hádkami nepřinese mnoho překvapivého.

 

 

Psychologickou stránku filmu hodnotím velmi vysoko, popis proměny idealistického důstojníka v nepřátelském prostředí v citově otupělého veterána působí velmi reálně.

 

Američani mají Vietnam, Rusové Afghánistán, francouzské trauma se jmenuje Alžírsko. Syrově a bez příkras vyprávěný příběh z jedné "špinavé" války, který dobře ilustruje skutečnost, že když vám jde o kejhák a kolem umírají kamarádi, ideály musí stranou a člověk je nucen jasně si zvolit stranu na které bude stát, byť se to úplně neshoduje s jeho přesvědčením. Děj se možná podobá mnoha jiným, ale zpracování je řemeslně kvalitní, herci výborní a na celkovém dojmu se nemalou měrou podílí i vynikající kamera a hudba.

 

Žánr: Drama / Válečný / Historický

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2007

Délka: 111 minut

Původní název: L‘ Ennemi intime

Světová premiéra: 17. května 2007 – Francie (Cannes Film Market)

Kinopremiéra v ČR: 22. listopadu 2007

Režie: Florent Emilio Siri

Scénář: Patrick Rotman, Florent Emilio Siri

Produkce: Bénédicte Bellocq, François Kraus, Souad Lamriki, Denis Pineau-Valencienne

Hudba: Alexandre Desplat

Kamera: Giovanni Fiore Coltellacci

Střih: Christophe Danilo, Olivier Gajan

Kostýmy: Mimi Lempicka

Společnost: Les Films du Kiosque / France 2 Cinéma / SND / Canal+ / CinéCinéma / Cofimage 18 / Banque Populaire Images 7 / Uni Etoile 4

Natáčeno: Maroko

Hrají: Benoît Magimel (nadporučík Terrien), Albert Dupontel (seržant Dougnac), Aurélien Recoing (major Vesoul), Marc Barbé (kapitán Berthaut), Eric Savin (násilnický seržant), Mohamed Fellag (Idir Danoun), Lounès Tazairt (Saïd), Abdelhafid Metalsi (Rachid), Vincent Rottiers (Lefranc), Lounès Machene (Amar), Adrien Saint-Joré (Lacroix), Guillaume Gouix (Delmas), Ange Ruzé (Théron), Salem Aït-Ali-Belkacem (Ouramdam), Antoine Laurent (Maheu), Anthony Decadi (Rougier), Xavier Rothmann (Blois), Timothée Manesse (Zunino), Jeremy Azencott (Toto), Kamel Machene (Lounès), Abdelhafid Danoun (Ali), Saïd Djili (Nassim), Malik Bouarrar (Mahoud), Hassib Boukellal (Hassib), Saïd Debiane (mučitel), Salah Ben Salah (popravený), Ebnjelloul Ilyassan (Attia), Deborah Benzaquen (statkářka), Martin Simenon (Vigier), Maxime Biar (syn statkáře), Hicham Hlimi (nadporučík Constantin), Gigi Terkemani (Zahra de Taïda), Mohamed Majd (Meziane de Taïda), Ibrahim Mansouri (hlásný z Taïdy), Abdelkhalek Youness (vězeňský mučitel), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: ?