Řitka Video – Most přes Labe

Zatímco některé tituly z katalogu společnosti Řitka video se v pošetkovém vydání ne a ne objevit, jiné se za laciný peníz objevují velmi rychle. Třeba Most přes Labe byl mezi novinkami v první polovině prosince 2009 a už je v ediční řadě Filmag válka film na leden 2010. Boj o strategický bod 2. světové války.

Oficiální text praví:

 

Klasické válečné dílo, které se vrací do pohnuté doby závěru 2. světové války. Francie, 1944. Skupina sedmi amerických dobrovolníků dostane životu nebezpečný úkol – zničit hlavní štáb německého Wehrmachtu. Jejich mise je však brzy prozrazena a celá akce skončí neúspěchem, za který zaplatí také několik lidských životů. Američané se však nevzdávají a připraví plán, který má otřást jedním z hlavních strategických bodů nacistů v Evropě.

 

To se opravdu nenajde nikdo, kdo by se na ten film podíval, než o něm něco napíše na obal? To je žvást za žvástem, stejně jako obal. Motiv horní poloviny se objeví ve filmu v posledních vteřinách a to, co je na obalu v dolní polovině, to opravdu nevím, ze kterého filmu grafik ukradl. Z Mostu přes Labe to opravdu nebylo…

 

Most přes Labe

 

A k samotnému ději? Žádných sedm dobrovolníků, ale 6 parašutistů. Žádná Francie, ale most v Německu na demarkační linii. Žádný rok 1944, ale čas, kdy se k sobě blížila americká a ruská vojska v závěru války. Žádný štáb wehrmachtu, ale mostek, po kterém by Rusové mohli „omylem" přejet na nesprávnou stranu demarkační čáry. Žádná mise není prozrazena, žádný plán otřásající strategickým bodem. Jen ti mrtví tam opravdu jsou…

 

Zahraniční zdroje jsou daleko pravdivější – seržant Richard, spolu s pěti vojáky, má za úkol vyhodit do povětří most přes Labe v Německu, aby se zabránilo Rusům v postupu. Je to cesta, jak se vyhnout případným poválečným problémům. Podnik stojí životy téměř všech, jen díky hrdinské oběti Eriky, mladé Polky, je most nakonec přece jen vyhozen do povětří.

 

Američané útočí 

 

A k tomu, co jsem tedy nakonec viděl na vlastní oči:

 

V úvodní scéně je nám naznačeno, o jak důležitý most se jedná. A že bude pěkným oříškem – zavilý německý důstojník ho hodlá bránit vlastním tělem, ať je válka prohraná nebo ne. A hned to odskáče americké komando, které vběhne do léčky a kompletně padne.

 

Němci střílí a kosí

 

V americkém táboře je zatím vybraný seržant pověřen úkolem onen most zlikvidovat – mohla by ho totiž použít ruská vojska, postupující z opačné strany a dostat se tak na břeh, který má zůstat v americké péči. Mise musí zůstat přísně utajena, protože nejde ani tak o akci vojenskou jako spíš politickou. Eh, proto sebou velitel vezme i totálního nováčka, který ještě nebyl v žádné akci a drkotání jeho zubů je slyšet až na frontovou linii?

 

Politika je svinstvo, seržante, ale rozkaz je rozkaz

 

Fanatičnost německého velitele je zdůrazňována jeho proslovy o tom, že Vůdce předpověděl konečné vítězství a je-li to jeho přání, budou pro něj umírat nejen vojáci, ale i ženy a děti. Je tak strašně zlý, s tou peyrakovskou jizvou na tváři…

 

Už tam budem?

 

Po seskoku se do cesty výsadku připlete zdánlivě opuštěný dům, který se po chvíli začne plnit mrtvolami německých vojáků.

 

Dobře si ho prohlídni! 

 

Bonusem jsou dvě dívky, Polky, donucené k prostituci ve prospěch Říše. Zvládají jak ošetřování amerických raněných, tak likvidaci nepřátelských důstojníků… Jen mi není jasné, když už tenkrát existoval univerzální jazyk a všichni všem všechno rozuměli, proč ho dnes nepoužíváme?

 

To bolí

 

Velitel ochrany mostu zatím urputně a krutě řeší dezerci části jednotky. Velezrada je zločinem proti Říši a tak pro ně existuje jen jediný trest. Každému úsudku je nadřazen zákon a rozkaz! Pal!

 

Opustili svá strážní stanoviště, hlupáci, to je velezrada

 

Američané zatím postupují. Mají se dostat k Labi, k mostu, takže postupují směrem do kopce. Aby bylo napětí, přesně v okamžiku, kdy narazí na náhodnou nepřátelskou rojnici, které se jen tak štráduje polem 30 kilometrů v týlu, dostane raněný epileptický záchvat. Aby neprozradil celou jednotku, nepřežije.

 

Po vysilujícím pochodu při odpočinku na hřbitově propuknou úvahy o tom, že most poslouží těm, co zbudou, k tomu, aby se dostali na správný břeh – a že most by tak měl zůstat. Seržant pronese již známá slova – jakékoli úvaze je vždy nadřazen rozkaz (a Kartágo, pardon, most musí být zničen). Ale ani na hřbitově není dlouho ticho a po chvíli dorazí na porážku další německá neschopná jednotka.

 

Autem vpřed

 

Přeživších opět ubude, ale mohou použít objevený německý náklaďák (a také uniformy). Jenže auto není vždy jen výhodou, obzvlášť když ho na silnici najde kotlář (tedy spíš něco, co ho předstírá). No, jestli měli všechny útoky takovou „úspěšnost", trvala válka ještě docela krátkou dobu. Nakonec stačí jedna rána a z auta je ohnivá koule.

 

Jako že střílí

 

A pak už hlavně nenápadně. Za zvuků harmoniky jednoho ze strážících německých vojáků skočí dva minéři placákem do vody, aniž si toho Němci všimnou a uprostřed řeky plavou čubičkou nepozorováni k mostu s krabičkou na zádech. Kolik kilo trhavin v ní asi tak může být?

 

Zrovna náhodou přiletí letadla, Němci vyhlásí poplach, začnou se rojit a Američané mají obavy, že až vystřelí světlici, budou spatřeni. Což se stane.

 

Na jeden zásobník se dá nepřetržitě střílet skoro 10 minut, ženská v červené sukni je míň nápadný terč než dva parašutisti v maskáčích, centimetr tlustý svazek drátů se přetrhne zrovna na pilíři mostu v dostřelu německých hlídek. Proč mají Italové nutkání natáčet film o Američanech?

 

Sedm statečných hadr, politického cíle bylo za cenu životů celé jednotky i civilistek dosaženo, Rusové přes řeku nemohou. Proč ale ruského velitele mluví Vladimír Čech, který namluvil i toho německého? A co až do rána hoří na kamenném mostě s ocelovým zábradlím? No nic, právě takhle se Labe stalo hranicí mezi budoucím východním a západním Německem.

 

Aspoň si odpočineme, když to nejde dál

 

Už jsem čas trávil u podstatně lepších děl, tohle je asi záležitost jen pro sběratele.

Žánr: Válečný

Země původu: Itálie / Španělsko

Rok vzniku: 1969

Délka: podle obalu 100 minut, podle stopáže cca 98 minut

Původní název: Quel Maledetto Ponte Sull’Elba / No importa morir / The Legion of no Return

Světová premiéra: 23. července 1969 – Itálie

Režie: León Klimovsky

Námět: Lou Carrigan (povídka)

Scénář: Adriano Bolzoni, Antonio Fos

Produkce: Domenico De Martino, Luis Mendez

Hudba: Michele Lacerenza

Kamera: Mario Pacheco, Vittorio Storaro, Ramon F. Prestamero

Střih: José Antonio Rojo

Masky: Adolfo Ponte

Společnost: Atlántida Films – Madrid / Leone Film-Daiano Film – Roma / La Titanus Distribuzione s.p.a.

Hrají: Tab Hunter (seržant Richard), Howard Ross (Hinds), Erika Walner (Erika), Claudio Trionfi – Claude Triumph (Johnny), Rosanna Yanni (Christina), Óscar Pellicer (Sides), Ángel del Pozo (Rod), Gaspar ‚Indio‘ Gonzalex (Doyle), Daniele Vargas (major), Alfonso de la Vega, José Guardiola, Antonio Delgado, Bernabe Barta Barri, a další

České znění (2009): Petra Janečková, Martina Sikorová, Zdeněk Rumpík, Martin Něhončák, Vladimír Čech, Alexej Postler, Ladislav Špiner, Pavel Novotný, Jiří Kalužný, Jan Hihlík, Stanislav Lehký, Michal Kašpar, Jan Svoboda, Irena Novotná, Jiří Bartoš, Marcela Bártová, Petr Dohnal, a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: česky napevno s italským zvukem

 

Výběr zvukové stopy 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: fotogalerie, další DVD (trailery na filmy z katalogu společnosti)

 

Volba kapitol