Codi – Námořní pěchota ve válce (4. díl) – Saipan a Tinian

Nakladatelství Codi vydává cyklus s názvem Námořní pěchota ve válce v nedělních termínech a tak 4. díl – Saipan a Tinian bude za 49,- Kč ke koupi 10. ledna 2010.  

Námořní pěchota Spojených států amerických – U.S. Marine Corps vznikla v roce 1775 jako elitní útvar určený k boji "na moři a na zemi", tedy především na pobřeží. Byly ustaveny první dva prapory námořní pěchoty po vzoru britské královské námořní pěchoty vzniklé v roce 1664.

 

Od počátku své existence byla Námořní pěchota USA nasazována do krizových oblastí v konfliktech, které vedly Spojené státy ve Válce o nezávislost, ve Španělsko-americké válce i v americké občanské válce. Námořní pěchota zasahovala v Karibiku, v Mexickém zálivu, v západní Africe i na Sumatře.

 

V první světové válce tvořili mariňáci předvoj amerických sil bojujících v Evropě a získali skvělé jméno ve druhé bitvě na Marně u lesa Belleau (Bois de Belleau, Belleau Wood). Největší slávu si však americká námořní pěchota dobyla v Druhé světové válce, zejména v Pacifiku, kde její příslušníci prokázali mimořádné hrdinství a s velkým úspěchem využili výcvik, bojové zkušenosti a znalosti svých velitelů, příslušníků letectva námořní pěchoty, námořníků na vyloďovacích plavidlech a útočných lodích i prostých námořních pěšáků – mariňáků při osvobozování území, obsazených na počátku konfliktu Japonci.

 

Tento díl seriálu popisuje dobytí dvou malých ostrovů, z hlediska rozlohy nepatrných, z hlediska strategického významu pro další postup Spojenců na Japonsko velmi významných – Saipanu a Tinianu v Severních Marianách.

 

Severní Mariany byly poslední obrannou linií Japonska před ostrovy Okinawa a Iwo Jima a Japonskem samotným. Tinian byl navíc vhodný k vybudování letišť pro těžké strategické bombardéry B-29. Z tohoto ostrova budou bombardovány japonské továrny a komunikace a ničena japonská města. A z tohoto ostrova odstartují bombardéry s nákladem atomových bomb pro Hirošimu a Nagasaki. Ostrovy byly pro Japonsko natolik důležité, že po jejich dobytí Američany padla japonská vláda generála Tódža.

 

Po dobytí Saipanu a Iwo Jimy již bylo i těm nejzarytějším japonským militaristům jasné, že Japonsko brzy padne.