Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (6. díl) – únor 1940

A opět první středu v měsíci nabídne vydavatelství Codi (konkrétně 3. února 2010 za 49,- Kč) další díl z projektu Deník 2. světové války. Šestý disk je věnován měsíci Únor 1940.

Každý den 2. světové války na DVD. Podívejte se, co se dělo před 70 lety.

 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu – válečné události zychycené den po dni.

 

Válka trvá již půl roku. Hitlerovy štáby dokončují plány k invazi na Západ. Zatímco dosud měla navrch klasická koncepce vedení operací, ne nepodobná von Schlieffenově plánu z roku 1914, přichází skvělý německý stratég generál von Manstein s novou koncepcí útoku – rychlým průnikem tankových vojsk přes Ardenský les. Pokud bude úspěšný, rozdělí spojenecká vojska na dvě části, které bude snazší zničit.

 

Zatím ve Finsku pokračuje hrdinný odpor proti sovětským vetřelcům. Ale Finům se již nedostává jak lidí, tak zejména vojenského materiálu a zbraní, zatímco Sovětský svaz je schopen přisunovat na frontu stále nové síly. Finská kapitulace se jeví jako nevyhnutelná, a finští představitelé, kteří chtějí zabránit úplné okupaci svého území a genocidě národa, vyzývají Sověty k jednání o příměří.

 

Na moři pokračuje krutá námořní válka, ztráty lodního prostoru potřebného k zásobování Velké Británie narůstají. Občas se ale i Britům podaří dobrý úlovek; potápějí několik německých ponorek a osvobozují na 300 svých námořníků z německé zásobovací lodi Altmark.

 

Hitler, po jistých snahách konzervativního křídla vrchního velení branné moci k izolaci von Mansteina, dává přednost jeho plánu.

 

V Polsku a na dalších okupovaných územích dochází ke stále větší perzekuci místního obyvatelstva, zejména Židů, což se nelíbí řadě německých armádních velitelů, kteří si stěžují na počínání Waffen SS svým nadřízeným a dokonce i Hitlerovi samotnému…

Údaje o DVD:

 

Délka: ?

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný