Řitka Video – Velká vlastenecká válka 7. DVD

Další díl vyšel v pošetce, je tedy čas podívat se na pokračování cyklu Velká vlastenecká válka z katalogu společnosti Řitka Video. V pořadí je sedmé pokračování tohoto monumentálního díla.

Zcela unikátní americko-sovětský dokumentární seriál mapuje ve dvaceti dílech Velkou vlasteneckou válku jako největší vojenskou kampaň v dějinách lidstva. Průvodcem této série je legendární oscarový herec BURT LANCASTER.

Hello, I am Burt Lancaster

Seriál byl natočen za spolupráce amerických a sovětských dokumentaristů koncem 70. let, v době, kdy došlo k určitému zlepšení americko-sovětských vztahů. Skládá se z dokumentárních záběrů sovětských i německých kameramanů, které byly umístěny v archívech SSSR, USA a Velké Británie a které do té doby nebyly v některých případech nikdy publikovány. Autentické sekvence doplňují výpovědi účastníků 2. světové války i novodobé záběry z míst, kde probíhaly důležité boje. V zemích východního bloku byl seriál vysílán pod názvem Velká vlastenecká válka, v západních zemích pod titulem Neznámá válka.

Na DVD se nachází opět dva díly:

 

13. díl – Osvobození Ukrajiny

Kapitoly 13. dílu

V roce 1941 musela sovětská armáda opustit hlavní město Ukrajiny, Kyjev, které je považováno za matku všech ruských měst. Následovala dvouletá nacistická okupace, kdy bylo město téměř srovnáno se zemí. V roce 1943 ale začala sovětská vojska vítězit a postupovat západním směrem. Snaha zastavit ofenzivu byla marná, i když se Hitler chvástal, že se spíš tok Dněpru obrátí, než by Rusové řeku překročili.

Němci podél toku soustředili velké síly, kterým velel Erich von Mainstein. Koncentrace vojsk na Ukrajině byla obrovská. Ruská početní převaha byla jen malou výhodou, stejně jako fakt, že jejich jednotky byly právě v ofenzivním pohybu. Německé jednotky dostaly přímý Hitlerův rozkaz, který zakázal ústup.

V srpnu 1943 se sovětská pěchota probojovala do Charkova. Následovat měly Kyjev a doněcká pánev. Odtud zatím proudilo nerostné bohatství i zemědělské produkty do Německa. Když byli Němci donuceni k ústupu, prováděli důkladnou destrukci.

Zničili tisíce průmyslových podniků, stovky dolů a zabili každého šestého obyvatele Ukrajiny. Kudy wehrmacht prošel, tam zůstávala jen spoušť.

Koncem roku 1943 byla třetina všech válečných sil na Ukrajinské frontě a sovětské velení nasadilo své ostřílené veterány – Žukova a Vasilevského. Koněv, Malinovský, Rokossovský, Tolbuchin a Vatutin veleli armádním skupinám. Pod jejich velením se prvním jednotkám podařilo již v září proniknout na druhý břeh Dněpru přes silný německý odpor. V listopadu 1943 Rudá armáda vstoupila do Kyjeva. Z jednoho z nejkrásnějších měst Ruska byla pustina, plná masových hrobů.

Začátek roku 1944 byl poslední velkou akcí wehrmachtu na Ukrajině. Nacisté se pokusili vrátit na břehy Dněpru. Skončili ale obklíčeni Rudou armádou ze všech stran. Přesto Němci odmítli ruskou nabídku na kapitulaci.

Na jaře 1944 se pláně změnili v bahnité plochy, které pohltily ustupující i jejich pronásledovatele. Přesto se tato doba pro mnoho lidí stala dobou obnovy, návratu do jejich domovů a začátkem nového žití.

I když jednotky Rudé armády západním směrem dorazily až k původním hranicím, Němci stále okupovali Krym. Už koncem roku 1943 ale Rusové vybudovali předmostí, které německým jednotkám blokovalo ústupovou cestu. Druhá fáze pokračovala na jaře 1944, kdy se podařilo překonat německá opevnění a dobít zpět Sevastopol. Zatímco Němcům dobytí trvalo města přes 250 dní, Rusové ho dobili za necelých 60 hodin.

14. díl – Osvobození Běloruska 

Kapitoly 14. dílu

V roce 1944 byl zřejmý velký obrat v probíhající válce. Rudá armáda postupně vytlačovala německé okupanty z ruské půdy.

700 let po Alexandru Něvském, který rozdrtil německou armádu o Novgorodu, totéž potkalo i vojska hitlerovská, která původně měla srovnat město se zemí. Vyvolená rasa měla zavést po celém světě nový pořádek… To všem znamenalo vyhubení všech podlidí a likvidaci nepodstatné východní kultury.

Jenže v roce 1944 se po cestě, kterou chtěli Němci táhnout na Moskvu, vracela Rudá armáda v roli osvoboditele. Za osvobozeným Novgorodem čekaly první vesnice Běloruska.

V Moskvě byl v době čekání na letní počasí zpracován plán postupu směrem k Baltu a do východního Pruska a do Varšavy. Fronta měřila přes 500 kilometrů. V době čekání na zahájení ofenzivy přišla skvělá zpráva – 6. červen 1944 se stal dnem D, dlouho očekávaným otevřením druhé fronty na západě. Jen dva dny předtím Spojenci osvobodili Řím.

2 400 kilometrů daleko od břehů Francie se chystala na svůj úder Rudá armáda. V rámci příprav byly ze vzduchu i ze země systematicky likvidovány všechny cesty, po nichž by mohly Němcům dorazit případné posily, ale které by hlavně sloužily jako trasy k ústupu. Tomu chtěla Rudá armáda zamezit.

Německé jednotky měly na přípravu obrany měsíce, ale útok dokázal jejich linie zlomit za jedinou noc. Za méně než týden ztratilo 50 německých divizí více než polovinu svých mužů. Z lesů se vyhrnuli partyzáni a mstili se ustupujícím jednotkám.

Před dobytím Minsku Němci vyhodili do povětří všechny veřejné budovy a všude zanechaly stovky nastražených pastí. Z hrdého hlavního města zůstala jen suť.

Z více než 100 tisíc zajatců jich byla polovina odeslána do Moskvy, kde pro obyvatelstvo byla uspořádána „přehlídka" poražené armády. 17. července 1944 se průvod bývalých nadlidí táhl širokými bulváry.

Světovou pozornost si vysloužila obec Lidice nebo Oradour, ale v Bělorusku bylo takových míst mnoho. Nejznámější z nich je Chatyň, kde Němci za údajnou podporu partyzánu zaživa ve stodole upálili 149 lidí, z toho 75 dětí. Takových vesnic bylo přes devět tisíc a zahynul v nich každý čtvrtý z obyvatel Běloruska.

Žánr: Dokumentární / Válečný

Země původu: USA / SSSR

Rok vzniku: 1978

Délka: 2×49 minut

Původní název: The Unknown War

Hrají: Burt Lancaster, veteráni 2. světové války

Produkce: Isaac Kleinerman, Fabian Mogilevsky

Scénář: Pavel Demidov, Konstantin Slavin, Roman Karmen, John Lord,

Režie: Lev Danilov, Igor Guelein, Roman Karmen,

Hudba: Vitalij Gujeviksman, Jevgenij Botjarov, Rod McKuen

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: trailery na další DVD z katalogu společnosti