Vapet pro každého – Zbraň odplaty

Dalším příspěvkem k poznání asijské kinematografie bude Vapetem v úterý 12. ledna 2010 v ediční řadě Pro každého za 48,- Kč vydávaný film Zbraň odplaty. Souboje, napětí, drama.

 

Jediná možnost, jak se ubránit stále agresivnější nadvládě Číny, je pro Koreu nová zbraň. Zbraň tak mocná, aby si dokázala poradit s několikatisícovou armádou.

 

Korejci ale mají přísný zákaz vyvíjet nové zbraně, vše tedy musí probíhat v naprostém utajení. A to není jediný problém.

 

 

Konstrukční plány se dostaly do rukou nepřítele. Je nutné získat je zpět dřív, než Číňané zjistí, co vlastně drží v rukou. Proniknout do pečlivě střeženého paláce je však téměř nadlidský úkol. Dokážou to jen ti nejlepší.

 

 

Film asi příliš známý není, komentářů pramálo (ale zato rozsáhle):

 

Děj nás přenese do 15. století, tedy do doby, kdy byla Korea podrobena dynastií Ming. Čínský velvyslanec si naoko přijede nárokovat nesmyslné požadavky, avšak jeho přítomnost má skryté úmysly a jak sám název již napovídá, nebude to nic bezvýznamného, nýbrž rovnou "Božská zbraň", respektive plány na její konstrukci.

 

 

Film se zaměřuje spíše na rozvoj postav a vyprávění děje, nežli na akci samotnou, ale i na tu dojde. Vyjma pár krátkých roztržek tu pak v podstatě najdete už jen závěrečnou bitvu, která se sice předchozí nedostatek akce snaží vynahradit, ale nečekejte nic epického.

 

 

Chybí tu nějaká originalita nebo výjimečnost, kostýmy jsou slušivé, zbytečně dlouhá stopáž, přílišná linearitou děje – vícekrát vidět netřeba.

 

Žánr: Akční / Drama / Válečný / Historický

Země původu: Jižní Korea

Rok vzniku: 2008

Délka: 129 minut

Původní název: Shin ge jeon / 신기전 / The Divine Weapon

Světová premiéra: 4. září 2008 – Jižní Korea

Režie: Yu-jin Kim

Scénář: Man-hui Lee, Hyeon-jeong Shin

Produkce: Woo-seok Kang

Hudba: Yongrock Choi, Sung-woo Jo

Kamera: Hee-sung Byun

Střih: Kim Hyeon

Společnost: CJ Entertainment

Hrají: Jae-yeong Jeong (Seol-joo), Eun-jeong Han (Hong-ri), Jun-ho Heo (Chang-kang), Sung-kee Ahn (King Sejong), Geon-sik Bae (výzkumník), Seong-mo Jeong (Sa Ma-soon), Li-seong Do (In-ha), Myoeng-su Kim (Gya Oh-ryung), Do-gyung Lee (Hong-man), Hyeon-kyeong Ryu (Bang-wook), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 korejsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: ?