Amercom – Encyklopedie II. světové války 36 – Monte Cassino 1944

V pondělí 11. ledna 2010 vyšel i další díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 36. Přílohové DVD nese název Monte Cassino 1944 a obvyklá cena kompletu je 99,- Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Operace na východní frontě – počátek roku 1943. Kapitoly Historie jsou nazvány – Konečná fáze bojů o Kavkaz, Stalingrad – bije mimo obklíčení, Boje na západním úseku fronty v únoru a březnu 1943, Bitva o Charkov – únor a březen 1943. Sekce Militarie nabízí Obrněnou techniku 1939-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi prosince 1943.

 

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Dobytí severního Kavkazu, Bitva u Kurska, Směr Prochorovka.

 

Obsah DVD:

 

Monte Cassino 1944

 

V lednu 1944 po obou stranách Apeninského poloostrova zvolna postupovaly dvě spojenecké armády – jedna britská a jedna americká – a probíjely se od Neapole k Římu. Dorazily až k hlavnímu německému obrannému pásmu jižně od Říma, známému jako Gustavova linie. Jeho západní okraj tvořila strmá vyvýšenina u městečka Cassino, na níž stál starobylý benediktinský klášter. Aby si Spojenci otevřeli cestu na Řím, museli se v jedné z nejkrvavějších bitev 2. světové války vypořádat s úpornou obranou odhodlaného nepřítele a zároveň překonat rozkol a napětí ve vlastních řadách, jež byly způsobeny tím, že Britové i Američané měli na strategii bojů v Evropě odlišný pohled.

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: cca 49 minut

Původní název: Line of Fire: Monte Cassino 1944 – Stalingrad in the Mountains

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný