North Video – Hotel New Hampshire

Dalším titulem od North Videa bude ve čtvrtek 14. ledna 2010 film Hotel New Hampshire za 49,- Kč. Příběh o rodině, jejíž členové se nikdy nevzdávali. Podle dostupných informací prošel už obrazovkami jak Novy, tak ČT.

Student Win Berry pracuje o prázdninách mezi dvěma semestry v jednom luxusním hotelu na pláži v Maine. Tady se setká s atraktivní Mary a zamiluje se do ní. Mladí lidé se vezmou hned poté, co si od Freuda, který odjíždí do Vídně, koupí jeho taneční bar.

 

 

Vzpomínky na nádherné časy v hotelu u moře však oběma nedají spát. Proto se oba manželé i se svými pěti dětmi nakonec nastěhují do prázdné školní budovy a zbudují z ní jediný hotel ve městě.

 

 

Tak se zrodí první hotel v New Hampshire. Za nějaký čas dostanou Win a Mary dopis od starého přítele z Vídně, který je zve, aby za ním přijeli…

 

 

Tragikomicky laděný příběh na filmové plátno převedl scenárista, režisér a klasik britského filmu, a také zakladatel britské nové vlny Tony Richardson. Děj a jeho hrdinové jsou možná poněkud nevšední, bizarní, ale přitom dýchají i obyčejnou člověčinou, laskavostí, nadějí a tolerancí. Hlavní hrdinové jakoby se řídili slovy jedné z postav stejnojmenného románu: "Využij každou příležitost, kterou ti tenhle svět nabídne, i kdybys jich měl až moc. Jednoho dne totiž už žádné příležitosti nepřijdou."

 

 

Diváci poněkud rozhození:

 

Snad by stačilo jedno slovo: bizarní. Neustálé spojení sexu, smrti, zvláštních postav, zvláštní rodiny, Freuda i medvěda bylo – prostě zvláštní. Některé scény byly otřesné, jiné směšné.

 

 

Film se vyžívá v přehlídce ujetých situací, aniž by se je pokoušel nějak propojit nebo vysvětlit, a scénář ze všeho nejvíc připomíná splněný domácí slohový úkol snaživého žáka základní školy.

 

Film berte jako takovou celkem dobrou upoutávku na opravdu dobrou knihu.

 

A opět přidejme i texty z pošetky:

Bizarnosti, neuvěřitelné zvraty a skvělý humor! Podle románu Johna Irvinga (Pravidla mošťárny, Svět podle Garpa).

 

Mraky bizarností, neuvěřitelných zvratů a hlavně skvělého humoru v tragikomickém příběhu početné rodiny vlastnící hotel… sestra spí s bráchou, další sourozenec je věčně v lihu, část rodiny za záhadných okolností zahyne v letadle, otec oslepne, k tomu jeden děsnej pes a dívka, co chodí v medvědí kůži… no prostě hrůza.

 

Velmi zvláštní snímek, který musíte vidět! 

Žánr: Drama / Komedie / Romantický

Země původu: Velká Británie / Kanada / USA

Rok vzniku: 1984

Délka: 109 minut

Původní název: The Hotel New Hampshire

Světová premiéra: 9. března 1984 – Kanada, USA, Norsko

Režie: Tony Richardson

Námět: John Irvnig (román)

Scénář: Tony Richardson

Produkce: Jim Beach, Neil Hartley, Grahame Jennings, Pieter Kroonenburg, David J. Patterson, Bill Scott, Norman Twain, Kent Walwin, George Yaneff

Kamera: David Watkin

Hudba: Jacques Offenbach

Střih: Robert K. Lambert

Kostýmy: Jocelyn Herbert

Společnost: Woodfall Film Productions / Filmline Productions / Producers Circle / Yellowbill Productions Limited

Natáčeno: Hudson, Québec, Kanada / Hôtel Tadoussac – 165 rue Bord de l’Eau, Tadoussac, Québec, Kanada / Montréal, Québec, Kanada / Saint-Hilaire, Québec, Kanada / Tadoussac, Québec, Kanada

Hrají: Rob Lowe (John Berry), Jodie Foster (Frannie Berryová), Paul McCrane (Frank Berry), Beau Bridges (pan Win Berry), Lisa Banesová (paní Berryová), Jennifer Dundas (Lilly Berryová), Seth Green (‚Egg‘ Berry), Wally Aspell (hotelový manažer), Nastassja Kinski (Susie medvěd), Joely Richardson (servírka), Wallace Shawn (Freud), Jobst Oriwol (němec), Linda Clark (němka), Nicholas Podbrey (kluk s puškou), Norris Domingue (vedoucí školního bandu), Matthew Modine (Chip Dove / Ernst), Wilford Brimley (Iowa Bob), Cali Timminsová (Bitty Tuck), Dorsey Wright (Junior Jones), Richard Jutras (Lenny Metz), Johnny O’Neil (Chester Pulaski), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 1,85:1

Bonus: trailery, nejen pro nejmenší

Vypůjčím si větičku ze Zóny: Hrůzu působící logo "4:3" na zadní straně obalu naštěstí neavizuje ořez (film je na disku, vydaném společností North video, uložen v originálním poměru stran 1,85:1), ale jen technicky zastaralý neanamorfní přepis.