Amercom – Encyklopedie II. světové války 37 – Průlom z Normandie

V pondělí 25. ledna 2010 vyšel další díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 37. Přílohové DVD nese název Průlom z Normandie a obvyklá cena kompletu je 99,- Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Bitva u Kurska – Dobytí severního Kavkazu. Kapitoly Historie jsou nazvány – Dobytí severního Kavkazu, Boje na horním toku Donu, Před bitvou u Kurska, Bitva u Kurska – boje na severu, boje na jihu, Směr Prochorovka. Sekce Militarie nabízí Obrněnou techniku 1941-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi ledna a února 1944.

 

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Prolomení leningradské blokády, Dobytí Belgorodu a Charkova, Válka na Ukrajině.

 

Obsah DVD:

 

 

Průlom z Normandie

 

Šest týdnů po Dni D nastala v Normandi patová situace. Němci se vzpamatovali ze šoku a vrhli se do protiútoku, který pozemním silám Spojenců způsobil obrovské ztráty. Britské i americké jednotky se zastavily. Zatímco se britské jednotky snažily prorazit německou obranu u Caen, čelily americké síly ještě složitější překážce – živým plotům "bocage".

 

 

 

V krvavých bojích na krátkou vzdálenost padly na obou stranách tisíce vojáků, Spojenci však nakonec začali pomalu postupovat vpřed a za cenu nesmírných obětí získávali do svých rukou jednotlivá města a vesnice. Můžům, kteří přežili peklo v bocage a umožnili následný průlom, se však vzpomínky na padlé kamarády vryly do paměti navždy.

 

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: cca 45 minut

Původní název: The Lost Evidence: Breakout from Normandy

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný

 

Výběr kapitol