Legendy českého filmu – Uloupená hranice

V řadě Legendy českého filmu, kterou pro Filmexport Home Video na pulty dodává North Video, se 28. února 2009 dočkáme za 49,- Kč další pamětnického filmu Uloupená hranice. První český celovečerní hraný film režiséra Jiřího Weisse.

Krušnohorské pohraničí. Píše se podzim 1938, čeští a němečtí obyvatelé obce Kalich žili dosud společně v klidu a míru. Ale nyní, se zvyšující se mocí fašistů, musí Češi opustit své domovy. V obci zůstane jen dřevorubec Srbek, financové a četníci.

 

 

Příběh ukazuje problematiku smíšené česko-německé rodiny, ve které dochází ke konfliktům. Dcera Anna s matkou se cítí jako Češky, ale syn Hans je fanatik naprosto oddaný velkoněmecké věci.

 

V té době Němci připravují útok proti Čechům. Po vyhlášení mobilizace se situace vyhrotí a dochází k otevřenému boji. Hans ve své zaslepenosti neváhá střílet na vlastní sestru, která stojí na straně Čechů. Vyráží do boje proti Čechům mezi henleinovci, přestože jeden z nich mu zastřelil matku a zoufalý otec se ze žalu oběsil.

 

 

Následně Hans umírá v přestřelce u četnické stanice. Četníci se s armádou, která jim přišla na pomoc, ubrání útočníkům. Ráno však dostanou rozkaz vyklidit pohraniční sektor a musí opustit své pozice. Všichni odcházejí s trpkostí do vnitrozemí, ale věří, že se jednoho dne opět vrátí…

 

 

V režijním pojetí se patrná dokumentaristická průprava režiséra Jiřího Weisse, který tímto snímkem debutoval na poli celovečerního hraného filmu.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1947

Délka: 82 minut

Kinopremiéra v ČR: 14. března 1947

Režie: Jiří Weiss

Asistent režie: Vladimír Valenta

Námět: Miloslav Fábera

Scénář: Miloslav Fábera, Bohumil Štěpánek, Jiří Weiss

Produkce: Jaroslav Niklas, Robert Vyhlídka

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Jan Roth

Střih: Antonín Zelenka

Masky: Václav Kamarád

Architekt: Ferdinand Fiala

Výtvarník: František Nestler

Zvuk: Jan Paleček

Odborný poradce: plukovník Boris Bořík, podplukovník A. M. Pryl

Dirigent: Milivoj Uzelac

Nahrál: Filmový symfonický orchestr

Společnost: Československá filmová společnost

Hrají: Ladislav H. Struna (dřevorubec Srbek), Rudolf Deyl ml. (četař Vrba), Rudolf Široký (vrchní strážmistr Josef Prýmek), Josef Maršálek (Hans, syn Langerových), Eduard Linkers (nadlesní Otto Czapan), Saša Rašilov (vrchní respicient Antonín Brož), Milica Kolofíková (Anna-Marie, dcera Langerových), J. O. Martin (starý dřevorubec Mathias Langer), Karel Effa (závodčí Jarda), Miroslav Holub (poštmistr Johann Zeisler), Vilém Pfeiffer (strážmistr Václav Sychra), Marie Nademlejnská (Langerová), Terezie Brzková (babička Srbková), Jana Koulová (úřednice Jana, Srbkova dcera), Hynek Němec (dřevorubec Erlbach), Karel Peyer (sturmführer Tidden), Bohumil Slabihoudek (rotmistr Rylek), Jaroslav Orlický (dřevorubec Jung), Robert Vrchota (Kurt Reichmann), Elvíra Lammerová (Greta Zeislerová), Vlastimil Brodský (adjunkt Mahler), Josef Bulík (Fabián Srbek), Stanislav Valenta (financ Sezima), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný