Forum Home Entertainment Czech – Skála

Zatímco dámy mohou sledovat putování za láskou zbídačenou Amerikou, pánům Forum Home Entertainment Czech chystal na pondělí 8. února 2010 další film z Kolekce pro muže thriller Skála za 99,- Kč. Bylo téměř nemožné z Alcatrazu uniknout. Ale dostat se zpět je šílenství. V pondělí nevyšlo, jak informuje Pavel M., DVD budou expedovány někdy během tohoto týdne, protože je vydavatel včas nedodal do distribuce.

Na počátku všeho je čestný muž, hrdina a veterán několika tajných vojenských operací brigádní generál Francis X. Hummel, který dlouhá léta velel tajným operacím.

 Ztratil během nich spoustu mužů a s hořkostí sleduje jak nevděčně se k nim i jejich pozůstalým vláda chová. Když jeho žádosti nemají žádný efekt, rozhodne se generál jednat.

 Společně s hrstkou svých perfektně vyzbrojených mužů přepadne sklad zbraní, odkud uloupí rakety s chemicko-biologickou látkou VX. Opevní se ve zrušené věznici Alcatraz, přezdívané Skála, s necelou stovkou rukojmích – turistů, kteří si přišli prohlédnout vězení – a patnácti raketami namířenými na blízké San Francisco.

Pak se spojí s ředitelem FBI a předá mu své požadavky. Generál žádá jen spravedlnost – vláda má během čtyřiadvaceti hodin převést na zvláštní konto sto milionů dolarů, které budou poukázány rodinám mužů, kteří během tajných operací zemřeli při plnění povinností. Pokud se tak nestane, odpálí rakety, z nich každá dokáže zabít šedesát až sedmdesát tisíc lidí.

Přesto je však terorista a muži z FBI horečně pracují na plánech na jeho likvidaci. Pentagon se rozhodne vyslat na ostrov speciální jednotku, která by zneškodnila bomby i Hummela s jeho lidmi. Ale jak vůbec proniknout do Alcatrazu – labyrintu podzemních chodeb, střeženého mořem a vojenskou supertechnikou?

O bomby se má postarat „šílenec z laboratoře“, špičkový specialista FBI, odborník na chemicko-biologické zbraně Stan Goodspeed, který miluje Beatles a svou těhotnou snoubenku a který bledne už jen při slovu „akce“.

Dostat komando nepozorovaně do pevnosti je donucen postarší vězeň John Patrick Mason, bývalý britský agent, kterému se před třiceti lety jako jedinému podařilo z Alcatrazu uprchnout. Proslulé vězení dokonale zná a ví o všech amerických státních tajemstvích za poslední půlstoletí. Dnes je z něj zahořklý stařec, trávící v tajném vězení FBI třicátý rok vězení.

Jak je přesvědčit, aby spolupracovali a vydali se pro téměř jistou smrt? Podaří se, ale výtečně připravení Hummelovi muži komando odhalí a zlikvidují. Přežije pouze Mason a Goodspeed. Společně se jim podaří proniknout do místnosti, kde je uložena většina raket a zneškodmí je vyjmutím a zničením spínače.

V okamžiku, kdy zbývají pouhé tři rakety, jsou však odhaleni a dopadeni. Podaří se jim sice uprchnout z cel, kam je teroristé zavřeli, to už však startují z letecké základny letadla, která mají ostrov zlikvidovat pomocí speciálních bomb…

Diváky je film považován za absolutní trefu do černého ve svém žánru.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 131 minut

Původní název: The Rock

Světová premiéra: 7. června 1996 – Kanada, USA

Kinopremiéra v ČR: 8. srpna 1996

Režie: Michael Bay

Scénář: Douglas S. Cook, David Weisberg, Mark Rosner

Produkce: Kenny Bates, Jerry Bruckheimer, Sean Connery, Don Simpson, Louis A. Stroller, William Stuart, Barry H. Waldman

Hudba: Nick Glennie-Smith, Hans Zimmer

Kamera: John Schwartzman

Střih: Richard Francis-Bruce

Kostýmy: Bobbie Read

Společnost: Hollywood Pictures / Don Simpson/Jerry Bruckheimer Films

Natáčeno: Alcatraz Island, San Francisco Bay, Kalifornie, USA / Biltmore Hotel – 506 S. Grand Avenue, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Civic Center Plaza, Civic Center, San Francisco, Kalifornie, USA / Fairmont Hotel – 950 Mason Street, Nob Hill, San Francisco, Kalifornie, USA / Golden Gate National Cemetery, San Bruno, Kalifornie, USA /

Palace of Fine Arts – 3301 Lyon Street, San Francisco, Kalifornie, USA / San Francisco, Kalifornie, USA / San Pedro, Los Angeles, Kalifornie, USA / Ventura, Kalifornie, USA

Hrají: Sean Connery (John Patrick Mason), Nicolas Cage (Dr. Stanley Goodspeed), Ed Harris (brigádní generál Francis X. Hummel, USMC), John Spencer (ředitel FBI James Womack), David Morse (major Tom Baxter), William Forsythe (zvláštní agent Ernest Paxton), Michael Biehn (velitel Anderson), Vanessa Marcil (Carla Pestalozziová), John C. McGinley (námořní kapitán Hendrix), Gregory Sporleder (kapitán Frye), Tony Todd (kapitán Darrow), Bokeem Woodbine (seržant Crisp), Jim Maniaci (vojín Scarpetti), Greg Collins (vojín Gamble), Brendan Kelly (vojín Cox), Steve Harris (vojín McCoy), Danny Nucci (poručík Shephard), Claire Forlani (Jade Angelouová), Celeste Weaver (Stacy Richardsová), Todd Louiso (Marvin Isherwood), David Bowe (Dr. Ling), Raquel Krelle (agent Margie Woodová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, francouzsky, italsky, 2.0 česky, maďarsky

Titulky: anglicky, česky, francouzsky, italsky, holandsky, polsky, maďarsky, řecky, bulharsky, chorvatsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1 anamorf)

Bonus: Teaser, Trailer (3:08 anglicky), Tour The Rock (komentář k filmu – pouze anglické, francouzské, italské nebo holandské titulky ve filmu), Featurette (ukázky z filmu, ukázky z natáčení, rozhovory, 5:03 anglicky), Sneak Peek (trailer: Pearl Harbor)