Filmag dětem – Sadko

Filmag se rozhodl po sérii animovaných titulů zaplnit pamětnickou mezeru a v ediční řadě Dětem oznámil řadu klasických ruských pohádek. Tou první bude ve středu 10. února 2010 za 45,- Kč film Sadko. Jen pozor na věkový limit, vydavatel udává hranici nevhodnosti 12 let!

Ruská pohádka zfilmovaná na motivy ruských bylin. Vypráví o mladém bohatýru Sadkovi ze slavného města Novgorodu, který se vydává do cizích zemí hledat štěstí. Chlubil se totiž na hostině mezi bohatými kupci, že si opatří Fénixe, ptáka štěstí, a že pak bude ještě bohatší a slavnější než oni a kupci se mu vysmáli.

 

 

Navštíví mnoho cizích zemí, zažije mnoho dobrodružství a pozná mnoho divů. Po dobrodružných příhodách se mu podaří získat Fénixe, ptáka Štěstí, ale pozná, že to není štěstí, které slíbil přinést svému lidu. Všude jej doprovázejí jeho housle, jejichž zvuk mu pomáhá v těch nejtěžších chvílích.

 

 

Na zpáteční cestě překvapí jeho výpravu mořská bouře a Sadko musí sestoupit do mořské říše. Odtamtud se mu pomocí dcery mořského cara podaří uprchnout. Když jeho lid oslavuje jeho návrat, Sadko přizná, že štěstí je nutno hledat v rodné zemi.

 

 

Film „Sadko" režiséra Alexandra Ptuška, známého autora loutkového filmu „Nový Gulliver" i barevné pohádky „Kamenný kvítek", je zajímavým pokusem o filmový přepis národní pohádky-byliny. Zajímavý v tom, že používá pouze základních motivů předlohy a rozvinutím všech možností moderní barevné techniky a nenásilné tendence dává pohádce bohatý filmový spád, zachovávaje přitom její národní charakter. Autoři filmu se však dali zlákat právě těmito filmovými možnostmi k tomu, že věnovali málo pozornosti překreslení především hlavního hrdiny filmu a jednotlivých postav a věnovali se spíše barvitému vylíčení prostředí. Tento nedostatek však vyplývá již z předlohy samé, neboť v pohádkách jsou vždy hrdinové poněkud schematisování. Přesto si však film právě pro dobrodružnost příběhů a barvitost prostředí získá úspěch u našich diváků. Filmový přehled 34/1953

 

Žánr: Pohádka / Dobrodružný / Fantasy

Země původu: SSSR

Rok vzniku: 1953

Délka: 85 minut

Původní název: Садко / Sadko

Světová premiéra: 5. ledna 1953 – SSSR

Kinopremiéra v ČR: 27. května 1953

Režie: Alexandr Ptuško

Námět: Nikolaj Rimskij-Korsakov (libretto)

Scénář: Konstantin Isajev

Produkce: Jevgenij Svidetelev

Hudba: Nikolaj Rimskij-Korsakov (z opery)

Kamera: Fjodor Provorov

Kostýmy: Olga Kruchinina

Společnost: Mosfilm

Hrají: Sergej Stoljarov (Sadko), Alla Larionova (Ljubava Buslajevna), Michail Astangov (maharadža), Lidija Vertinskaja (Fénix), Olga Vikland (mořská carevna – Neptuna), Stěpan Kajukov (mořský car – Neptun), Nikolaj Krjučkov (starý obchodník Omeljan Danilovič), Jurij Leonidov (Kuzma Larionovič), Sergej Martinson (mnich), Niněl Myškova (vládkyně jezera Ilmen), Ivan Pereverzev (Timofej Larionovič), Michail Trojanovskij (Trifon), Lev Fenin (vůdce Varangianů), Emmanuil Geller (vizir), Jurij Leonidov (Kuzma), B. Surovcev (Ivaška), Nadir Mališevskij (obr Vjašta), a další

 

Жанр: Сказка

Страна: СССР

Год: 1952

Длительность: 90 мин.

Режиссёр: Александр Птушко

Автор сценария: Константин Исаев

Композитор: Виссарион Яковлевич Шебалин, Николай Андреевич Римский-Корсаков

Операторы: Фёдор Фёдорович Проворов, Борис Константинович Горбачов

Художники-постановщики: Евгений Иванович Куманьков, Евгений Васильевич Свидетелев

Звукорежиссёр: Виктор Зорин

Кинокомпания: Мосфильм

В ролях: Сергей Столяров (Садко), Алла Ларионова (Любава Буслаевна), Михаил Астангов (Магараджа), Лидия Вертинская (Феникс), Ольга Викландт (Царица-Водяница), Степан Каюков (морской царь), Николай Крючков (Омельян Данилович), Юрий Леонидов (Кузьма Ларионович), Сергей Мартинсон (инок), Нинель Мышкова (владычица Ильмень-озера), Иван Переверзев (Тимофей Ларионович), Михаил Трояновский (Трифон), Лев Фенин (предводитель варягов), Эммануил Геллер (визирь), Юрий Леонидов (Кузьма)

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: ?