FilmX – Slídil

Druhým kouskem v edici FilmX bude ve čtvrtek 11. února 2010 DVD Slídil za 99,- Kč. Dodržuj pravidla! Souboj inteligencí…

Slídil je remakem stejnojmenného filmu z roku 1972, který byl ověnčen čtyřmi nominacemi na Oscara a v němž si též zahrál sám Michael Caine.

Tentokrát se ve filmu vrací v roli opačné, v roli milionářského autora detektivních románů, který si měří schopnosti s nezaměstnaným hercem ve smrtelně vážné a vážně zamotané hře s hrozivými důsledky.

Film byl v roce 2007 nominován na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. A na stejném festivalu též obdržel cenu The Queer Lion, která je udělována filmům reprezentujícím aspekty homosexualního života.

Andrew Wyke je slavný spisovatel, jehož opustila žena Maggie kvůli mladšímu milenci. Tím je šaramantní herec Milo.

Wyke ho jednoho dne pozve do svého domu a Milo doufá, že od něj získá souhlas s rozvodem pro Maggie. Wykea však mnohem víc než jeho žena zajímají důmyslné psychologické hříčky, které nakonec mají pro oba zúčastněné nečekané důsledky…

Někdo je filmem nadšen, někdo roní slzy nad dalším zbytečným remakem, který je jen další zbytečnou konverzačkou s nesmyslným závěrem… Někteří dokonce přes údajně slušné herecké výkony hovoří o brutálním masakru předlohy.

Zadní strana

Žánr: Drama / Mysteriozní / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 85 minut

Původní název: Sleuth

Světová premiéra: 30. srpna 2007 – Itálie (Venice Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 14. dubna 2008

Režie: Kenneth Branagh

Námět: Anthony Shaffer (divadelní hra)

Scénář: Harold Pinter

Produkce: Kenneth Branagh, Simon Halfon, Ben Jackson, Jude Law, Simon Moseley, Marion Pilowsky, Tom Sternberg

Hudba: Patrick Doyle

Kamera: Haris Zambarloukos

Střih: Neil Farell

Kostýmy: Alexandra Byrne

Společnost: Sony Pictures Classics / Castle Rock Entertainment / Riff Raff Film Productions / Timnick Films / Media Rights Capital

Natáčeno: Twickenham Film Studios, St Margarets, Twickenham, Middlesex, Velká Británie

Hrají: Michael Caine (Andrew Wyke), Jude Law (Milo Tindle), Harold Pinter (muž v televizi), Carmel O’Sullivan (Maggie), Kenneth Branagh (další muž v televizi)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: z natáčení, hra kočky s myší, tajemství make-upu, trailer