Blesk – Zvoník u Matky Boží

Dalším „historicky“ zaměřeným filmem s logem Blesku má být ve čtvrtek 11. února 2010 jedno ze zpracování klasiky Victora Huga, televizní Zvoník u Matky Boží za 49,- Kč (prošel obrazovkami ČT, v domácích pramenech pojmenováno Zvoník z chrámu Notre Dame).

Adaptace románu francouzského spisovatele Victora Huga z roku 1997. Znetvořený, ale šlechetný zvoník Quasimodo pomáhá krásné cikánce Esmeraldě, do které se osudově zamiloval zločinný páter Frollo. Nesmrtelný příběh o síle lidskosti, skrývající se tam, kde by ji nikdo nečekal.

Brzy po disneyovském kresleném zpracování vznikla hraná verze, určená tentokrát pro televizi. Tvůrci v čele s režisérem Peterem Medakem v ní dodržují konvenci výpravného historického filmu, zároveň se však pokoušejí zachytit i „hlubší“ vrstvy, k nimž předloha Victora Huga (z roku 1831) ani neodkazuje. Posunuli děj do doby vlády Ludvíka XII. (do roku 1505) a jako jeden z hlavních motivů užívají svár okolo knihtisku.

Do středu příběhu posunují namísto romantické zápletky neopětované lásky zrůdného zvoníka Quasimoda k půvabné cikánce Esmeraldě postavu Quasimodova ochránce, fanatického kněze Frolla. Ten zuřivě potírá knihtisk, neboť ví, že tištěné slovo může snadno zlomit moc církve i krále.

Zároveň ovšem bojuje sám se sebou. Navzdory sebetrýznění nedokáže odolat svému citu ke krásné dívce – a proto se jí snaží zahubit. Ve své pýše se totiž domnívá, že Esmeralda je nástrojem ďáblovým. Zaslepen žárlivostí a vlastním ponížením způsobí katastrofu, na niž doplatí nejen on sám, ale i jeho chráněnec, který však alespoň nakrátko pozná pocity souznění a lásky.

Stejně jako ve většině filmových verzí je i tady Hugův příběh upraven dle potřeb adaptátorů. Snímek se natáčel převážně v Budapešti, ale také v Praze a ve francouzském Rouenu. Velkou příležitost v něm dostal Richard Harris v roli ďábelského inkvizitora, zvoníka hraje Mandy Patinkin v masce, znetvořující jen jednu polovinu jeho obličeje, a Esmeraldu ztvárnila krásná, leč poněkud chladná Salma Hayek.

Dle diváků mírně nadprůměrné poameričtělé zpracování, zajímavé především mužskými hereckými představiteli.

Žánr: Drama / Horor / Romantický

Země původu: USA / Maďarsko

Rok vzniku: 1997

Délka: 97 minut

Původní název: The Hunchback

Světová premiéra: 16. března 1997 – USA

Kinopremiéra v ČR: 1. září 1997

Režie: Peter Medak

Námět: Victor Hugo (románl „Notre Dame de Paris“)

Scénář: John Fasano

Produkce: Gary Adelson, Craig Baumgarten, John Fasano, Robert Lantos, Peter Medak, Stéphane Reichel

Hudba: Ed Shearmur

Kamera: Elemér Ragályi

Střih: Jay Cassidy

Kostýmy: John Bloomfield

Společnost: Adelson-Baumgarten Productions / Alliance Communications Corporation / Stillking Films / Transatlantic Media Associates / TriStar Television

Natáčeno: Budapešť, Maďarsko / Praha, Česká republika / Rouen, Seine-Maritime, Francie

Hrají: Mandy Patinkin (Quasimodo), Richard Harris (Dom Frollo), Salma Hayek (Esmeralda), Edward Atterton (Gringoire), Benedick Blythe (Phoebus), Nigel Terry (král Louis XI.), Jim Dale (Clopin), Trevor Baxter (vrchní advokát), Vernon Dobtcheff (otec Michel), Nickolas Grace (Gauchére), Matthew Sim (mrzák), Cassie Stuart (Colette), Gabriella ´Gabi´ Fon (královna Anne), Michael Mehlmann (Beggar), Olga Antal (žena v davu), Zoltán Bán (tiskař), Scott Bellefeville (vězeňská stráž), Gábor Csíkos (muž v davu), Sean Fuller (vězeňská stráž), Zoltán Gera (tlustý šlechtic), Kálmán Hollai (rabiát), István Hunyadkürthy (muž v davu), Zsolt Körtvélyessy (voják), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: upoutávka