Bontonfilm – Karamazovi

Bontonfilm v pátek 12. února 2010 jako druhý titul Kolekce Českého lva vypouští na pulty za 69,- Kč film Karamazovi. "Až zanikne morálka, tak jako zanikají geologická období, a všechno bude dovoleno…"

KARAMAZOVI jsou dramatem o morálce, povaze člověka, lidském svědomí, vině, trestu a odpuštění. Originální adaptace Dostojevského, v níž nechybí typický Zelenkův humor, nadsázka a mystifikace. Film není jen psychologickou sondou do zpustošené ruské duše, ale reflektuje aktuální téma odpovědnosti člověka za své činy.

 

Příběh se odehrává v současném Polsku. Do Krakova přijíždí skupina pražských herců v čele s režisérem hry, aby na alternativním festivalu v netradičním prostoru oceláren uvedla jevištní adaptaci Dostojevského hry Bratři Karamazovi, jejímž základem je vyšetřování otcovraždy.

 

 

V divadelním dramatu, nabitém emocemi – láskou, žárlivostí, nenávistí, se řeší otázky víry, nesmrtelnosti a spásy lidské duše.

 

Horký letní den. Skupina lidí prochází starou, zchátralou ocelárnou. Jsou to herci z pražského divadla a jsou tu proto, že příští den vystupují na místním divadelním festivalu, potřebují zkoušet a jejich zkušební prostor není vyhovující. Chtějí to tedy zkusit ve zdejších prostorách.

 

 

V ocelárně pracuje již jen pár dělníků, pár stráží a techniků – to jsou všichni, kdo v tom zanedbaném prostoru ještě zbývají. Lidé v ocelárně jsou však plně zaujati vlastní osobní tragedií – časněji onoho dne malý chlapec, syn nočního hlídače, spadl ze železné lávky a vážně si poranil páteř.

 

Mezi různou špínou a veteší nicméně začíná divadelní zkouška. S použitím vyšetřování a soudního líčení vraždy starého Karamazova coby páteře představení volně probíhají scény divadelní hry, retrospektivy, vlastní komentáře postav k příběhu i osudu. Výsledkem je velmi moderní a účinné ztvárnění slavného tématu.

 

 

Na pozadí divadelní zkoušky sledujeme osudy hereckého souboru, komické příběhy herců a režiséra. Po celý čas se "skutečný svět" dělníků stává prostorem a hranicí divadelního představení.

 

Tragedie, kterou reálně dělníci zažívají, splývá s událostmi v nitru divadelní hry, dokud nejsou tato dvě dějová vlákna nerozpojitelně zauzlena. Do děje zasahuje jeden z diváků, který projeví nezvyklé přání: poprosí herce, aby zahráli jenom pro něj. Zkouška se promění ve strhující představení. Náhle největší drama neprobíhá na jevišti, ale v hledišti…

 

Žánr: Drama / Psychologický

Země původu: Česká republika / Polsko

Rok vzniku: 2008

Délka: 100 minut

Původní název: Karamazovi / Bracia Karamazow

Kinopremiéra v ČR: 24. dubna 2008

Režie: Petr Zelenka

Asistent režie: Michal Janošek, Joanna Nuckowska

Pomocná režie: Lukáš Viznar

Námět: Evald Schorm (divadelní hra), Fjodor Michajlovič Dostojevskij (motivy z románu Bratři Karamazovi)

Scénář: Petr Zelenka

Produkce: Čestmír Kopecký, Barbora Kinkalová, Jan Kaczmarski

Asistenti produkce: Kasia Boryczka, Vojtěch Filčev, Barbora Šilhavá

Koproducenti: Karolina Ochab, Roman Wikeł, Kasia Adamik, Jaroslav Kučera

Hudba: Jan A. P. Kaczmarek

Kamera: Alexander Šurkala

Střih: Vladimír Barák

Kostýmy: Martin Chocholoušek, Vladimíra Fomínová, Pavla Dvořáková

Masky: Anna Nobel-Nobielska, Magda Kakietek, Natalia Król

Zvuk: Michal Holubec

Výprava – architekt: Barbora Ostapowitz, Martin Novotný

Společnost: Česká televize, První veřejnoprávní s.r.o., Warszaw Pact Filmproduction, Cinemart

Hrají: Ivan Trojan (starý Karamazov), Igor Chmela (Ivan), Martin Myšička (Aljoša), David Novotný (Dmitrij), Radek Holub (Smerďakov), Lenka Krobotová (Grušenka), Michaela Badinková (Kateřina), Lucie Žáčková (Líza), Jan Kolařík (Sněgirov), Marek Matějka (soudce, Polák), Pavel Šimčík (hospodský pohůnek), Jerzy Michal Bozyk (klavírista), Malgorzata Galkowska (žena údržbáře), Jurij Kolva (tanečník), Klára Lidová (tanečnice), Roman Luknár (režisér), Andrzej Mastalerz (údržbář), Jerzy Rogalski (bezpečnostní technik), Adriana Miara (Kasia), Matja Solce (loutkář), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný 16:9 (2,35:1)

Bonus: ?